136,49 zł -30% 194,99 zł
“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.
Rozdział 4
White Pigeon prezentuje:
Aromat soczystych, leśnych jagód wisi w powietrzu, w tle czuć słodkie nuty rabarbaru i wanilii…
Lecąc wysoko nad etiopskim regionem Guji, oko nakierowuje się na wartki nurt rzeki Turo, jak i na niedaleką stację obróbki kawy “Anasora”. Tysiące lokalsów, drobnych hodowców należących do grupy etnicznej Oromo polegają na tej stacji, by poddawać swoje ziarna procesowi obróbki. Israel Degfa, właściciel “Asnasora” i wysoko ceniony członek lokalnej społeczności nie tylko zamienia rodzime wiśnie kawowca w jedne z najlepszych ziaren na świecie – wspiera też tych, którzy pomagają zaistnieć tym cudom świata kawy.
Twój White Pigeon
Podsumowanie:
Kraj pochodzenia | Etiopia
Region | Guji
Producent | Israel Degfa’s estate “Anasora”
Wysokość upraw | 1600–1800 m
Odmiana arabiki | Heirloom
Obróbka | Naturalna
Stopień palenia | Średni
Wynik oceny kawy według SCA | 88 na 100
Profil smakowy | Rabarbar, jagody, wanilia
Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso.
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
*****
“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…
Unia Europejska
100% Arabika, Kawa Specialty
Kawa ziarnista
Single-origin
Przyjaciele Kawy
Etiopia
Średni
6468474052552
88.0000
Naturalny
Heirloom
1 kg
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Naturalny proces polega na suszeniu ziarna kawy w całości, czyli razem z miąższem. Kawa poddana takiej obróbce jest słodsza, bardziej soczysta i szczególnie bogata.
Kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, jak i do zaparzania w filiżance.
Ethiopia Burtukaana to jedna z naszych najlepszych afrykańskich kaw specialty. Jak większość kaw z tego regionu, może poszczycić się pewną żywą kwasowością, która jest ceniona przez koneserów kawy na całym świecie. Należy pamiętać, że ten rodzaj kwasowości nie ma nic wspólnego z nadmiernie kwaśnym smakiem kawy niskiej jakości. W przeciwieństwie do tej ostatniej, ta jest przyjemnie słodka, owocowa i pysznie jagodowa. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
Nikodem Mazur 15 września, 2023
Silnie wyczuwalna borówka z wanilią – zarówno w zapachu jak i smaku. Mimo nut rabarbaru brak kwasowości. Łatwa do przyrządzenia. Mała crema. Ze względu na bogactwo smaku najlepiej smakuje z delikatnymi mlekami, np. owsianym. Aktualnie nasza ulubiona Speciality.
Robert 11 maja, 2023
Rewelacja
Małgorzata Stankiewicz 27 kwietnia, 2023
Najgorsza kawa jaką w życiu kupiłam, zero smaku (no chyba, że liczy sie smak popłuczyn), zapach tylko gdy jest w torebce, przy mieleniu ani po zrobieniu ten zapach się nie utrzymuje, co odbiera dodatkowe walory picia kawy…
Aleksandra Gargula 9 kwietnia, 2022
Marcin 2 kwietnia, 2022
Jedna z najlepszych kaw, jakie piłem. Rzeczywiście czuć owocowe i waniliowe nuty. Piękny zapach. Polecam z jakiegoś dobrego kolbowego ekspresu. 🙂
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.