Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Burtukaana, 1 kg

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 4

White Pigeon prezentuje:

Aromat soczystych, leśnych jagód wisi w powietrzu, w tle czuć słodkie nuty rabarbaru i wanilii… 

Lecąc wysoko nad etiopskim regionem Guji, oko nakierowuje się na wartki nurt rzeki Turo, jak i na niedaleką stację obróbki kawy “Anasora”. Tysiące lokalsów, drobnych hodowców należących do grupy etnicznej Oromo polegają na tej stacji, by poddawać swoje ziarna procesowi obróbki. Israel Degfa, właściciel “Asnasora” i wysoko ceniony członek lokalnej społeczności nie tylko zamienia rodzime wiśnie kawowca w jedne z najlepszych ziaren na świecie – wspiera też tych, którzy pomagają zaistnieć tym cudom świata kawy.

Twój White Pigeon

Podsumowanie

Kraj pochodzenia | Etiopia

Region | Guji

Producent | Israel Degfa’s estate “Anasora”

Wysokość upraw | 1600–1800 m

Odmiana arabiki | Heirloom

Obróbka | Naturalna

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 88 na 100

Profil smakowy | Rabarbar, jagody, wanilia

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
1 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

88.0000

Proces

Naturalny

Odmiana Arabica

Heirloom

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak naturalna metoda obróbki wpływa na smak kawy?

Naturalny proces polega na suszeniu ziarna kawy w całości, czyli razem z miąższem. Kawa poddana takiej obróbce jest słodsza, bardziej soczysta i szczególnie bogata.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, jak i do zaparzania w filiżance.

Jak dużo kwasowości jest w smaku tej kawy?

Ethiopia Burtukaana to jedna z naszych najlepszych afrykańskich kaw specialty. Jak większość kaw z tego regionu, może poszczycić się pewną żywą kwasowością, która jest ceniona przez koneserów kawy na całym świecie. Należy pamiętać, że ten rodzaj kwasowości nie ma nic wspólnego z nadmiernie kwaśnym smakiem kawy niskiej jakości. W przeciwieństwie do tej ostatniej, ta jest przyjemnie słodka, owocowa i pysznie jagodowa. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

Recenzje

4.20
5 opinie
80%
0%
0%
0%
20%
  1. Nikodem Mazur

    Silnie wyczuwalna borówka z wanilią – zarówno w zapachu jak i smaku. Mimo nut rabarbaru brak kwasowości. Łatwa do przyrządzenia. Mała crema. Ze względu na bogactwo smaku najlepiej smakuje z delikatnymi mlekami, np. owsianym. Aktualnie nasza ulubiona Speciality.

  2. Robert

    Rewelacja

  3. Małgorzata Stankiewicz

    Najgorsza kawa jaką w życiu kupiłam, zero smaku (no chyba, że liczy sie smak popłuczyn), zapach tylko gdy jest w torebce, przy mieleniu ani po zrobieniu ten zapach się nie utrzymuje, co odbiera dodatkowe walory picia kawy…

  4. Aleksandra Gargula

  5. Marcin

    Jedna z najlepszych kaw, jakie piłem. Rzeczywiście czuć owocowe i waniliowe nuty. Piękny zapach. Polecam z jakiegoś dobrego kolbowego ekspresu. 🙂

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!