Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 250 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 7

White Pigeon prezentuje: 

Słodki, owocowy aromat wisi w powietrzu: to jak zapach dojrzałych moreli. Nuty przypominające mleczną czekoladę i karmel odbijają się echem w tle, nawołując, by wziąć kolejny łyk…

Ta niesamowicie aromatyczna kawa pochodzi z farmy La Hermosa w Gwatemali: lecąc nad farmą, można by zobaczyć całą ciężką pracę Maxa Péreza, który daje z siebie wszystko zarządzając swoimi plantacjami. Tutaj, w otoczeniu monumentalnych wulkanów, pielęgnowana przez wyjątkowy, wyżynny klimat i wspomagana żyznymi glebami mineralnymi, produkowana jest kawa o wyjątkowym smaku. To rodzaj farmy, o której Max marzył jako dziecko, biegając pośród plantacji kawy rozpościerających się tuż obok jego rodzinnego domu. 

Twój White Pigeon

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Gwatemala

Region | Acatenango

Producent | La Hermosa Estate

Wysokość upraw | 1600–1800 m

Odmiana arabiki | Caturra, Catuai, Pache

Obróbka | Mokra

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 84 na 100

Profil smakowy | Morele, mleczna czekolada, karmel

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,25 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

84.0000

Proces

Mokry

Odmiana Arabica

Catuai, Caturra

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Do jakiej odmiany kawy należą te ziarna?

Są to ziarna kawy arabica z podgatunków Caturra, Catuai i Pache.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Recenzje

5.00
2 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Jakub Grzesiak

    Bardzo wyrazista i aromatyczna.

  2. Marzena Podstawka-Skubisz

    Pyszna, delikatna, wyrafinowana kawa. Polecam osobom poszukującym niecodziennych smaków.

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!