Kawa ziarnista Speciality Indonesia Sumatra, 150 g

Wyprzedane

Szczegóły

Kawa mielona o słodkim aromacie brązowego cukru. Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Ekskluzywna kawa przypominająca smak grzanego wina.

Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną wysokogatunkową kawę. Na jej wyjątkowy smak wpływ ma doskonały klimat, bogata przyroda oraz to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej metodzie ziarna kawy po fermentacji i wypłukaniu nie są całkowicie suszone. Lekko jeszcze wilgotne ziarna (około 25-30% wilgoci) wrzucane są do specjalnej maszyny obłuskującej i dopiero potem proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie kwasowość kawy jest znacznie zredukowana, a jej smak staje się bardziej intensywny – w ten właśnie sposób ziarna kawy nabierają smaku prawdziwej kawy indonezyjskiej.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Indonezja

REGION: Sumatra, Aceh, Gayo

FARMA: Koptan Gayo Beseri

WYSOKOŚĆ: 1450-1700 m 

ODMIANA: Tim tim, Ateng

OBRÓBKA: Giling Basah

PALENIE: ciemne 

PALETA SMAKÓW: czerwone wino, brązowy cukier, cynamon

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,15 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

84.0000

Odmiana Arabica

Inne

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa ziarnista Speciality Indonesia Sumatra, 150 g”