Kawa ziarnista specialty BFF Brew Honduras Comsa La Paz, 250 g
-
NOWOŚĆ
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kawa znajdująca się w tej paczce została wyprodukowana przez kooperatywę Café Orgánico Marcala S.A. (COMSA), która może poszczycić się certyfikatami Organic oraz Fairtrade®. Spółdzielnia ta zrzesza rolników z regionu Marcala, który słynie ze znakomitej jakości zielonego ziarna i trudnej pracy na rzecz zrównoważonego rolnictwa. Kawa jest dla lokalnych plantatorów ważną częścią ich historii, kultury i głównym źródłem wpływów, dlatego wkładają w produkcję całe swoje serce.
Wszystkie kawy z kooperatywy są zbierane ręcznie, a następnie sortowane i suszone na słońcu na patiach. Te ziarna wyróżniają się subtelnie kwiatowym aromatem, dobrym balansem skupionym na owocowej kwasowości, a po przełknięciu wyczuwalne jest kakao.
Idealna w dripie, aeropresie, chemexie lub ekspresie przelewowym.
Region: Honduras/ Marcala, La Paz
Wysokość upraw: 1450-1550 metrów n.p.m.
Rodzaj kawy: 100% Arabica
Odmiany: Typica, Bourbon, Caturra, Catuai
Obróbka: natural
Stopień palenia: jasny
SCA: 83,5pkt
Przeznaczenie: metody przelewowe
Profil smakowy: kwiatowy aromat, żywa kwasowość, lekka słodycz, aksamitne body, długi posmak, nuty wiśni i kakao
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
*****
BFF [Best Friends Forever] – kawa, którą na pewno podzielisz się ze swoimi przyjaciółmi. Starannie wyselekcjonowane z najbardziej znanych regionów kawowych na świecie, zawierają wyłącznie ziarna specialty, świeżo palone tutaj, w Polsce, aby zapewnić najwyższe doznania smakowe. Rozkoszuj się naszymi liniami pod espresso i przelewy / alternatywy, starannie wykonanymi z myślą o najbardziej pamiętnych chwilach życia.
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Sugerujemy zacząć od zalecanej normy 30 g świeżo zmielonej kawy na 500 ml wody. Następnie możesz dostosować przepis do swoich preferencji smakowych. W końcu celem jest przygotowanie kawy, która będzie odpowiadać Twoim preferencjom.
Kawa ta ma jasny profil palenia i przeznaczona do stosowania w ekspresach przelewowych oraz metodach alternatywnych. W przypadku użycia w automatycznym ekspresie do kawy możesz zauważyć wyraźną kwasowość w profilu smakowym – chociaż niektórym osobom może się to podobać! Jeśli wolisz mniej kwaśny smak, w takich przypadkach zaleca się zmianę ustawienia mielenia na grubsze.
The Specialty Coffee Association (SCA) opracowało skalę oceny kawy, która jest używana przez Q-Graderów (certyfikowanych degustatorów kawy) do oceny kawy. Biorą oni pod uwagę różne cechy kawy: aromat, smak, posmak, kwasowość, treściwość, równowagę smakową, słodycz. .. Za specialty można uznać jedynie kawę, która uzyska co najmniej 80 punktów (na 100).
Wskazane punkty potwierdzają zatem, że kawa jest jakości specialty i wskazują, ile punktów zdobyła.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
bardzo fajna, delikatna kawa. w smaku bardzo klasycznie czekoladowo-orzechowa.
Fajna na codzień. Dobry przelewik bez nadęcia 😀
Ta kawa smakuje jak lepszy dzień! Zostanie ze mną na dłużej :]
Wyjątkowo soczysta, wyraźnie kwaskowa i lekko słodka. W punkt pomarańczowa. Fantastycznie smakuje w przelewie 🙂