Kawa ziarnista specialty BFF Brew Kolumbia La Claudina, 250 g
-
NOWOŚĆ
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Na znajdującej się w mieście Ciudad Bolívar, farmie La Claudina w czasie zbiorów pracuje blisko 60 pracowników, którzy zbierają ręcznie jedynie najdojrzalsze owoce. Samą kawę wybraliśmy między innymi ze względu na obecność charakterystycznej dla kolumbijskich upraw odmiany Castillo, która nie tylko świetnie smakuje ale również wykazuje wysoką odporność na czynniki zewnętrzne np.choroby roślin. Dany mikrolot w filiżance oddaje wszystko, co najlepsze w obróbce naturalnej: na pierwszy plan wybijają się słodkie dojrzałe owoce i delikatne winne nuty, znajdzie się także śliwka węgierka. Sam napar jest soczysty, o jedwabnej cielistości z daktylami i kakao w posmaku.
Świetnie sprawdzi się we wszystkich metodach alternatywnych oraz ekspresach przelewowych.
Region: Kolumbia / Ciudad Bolívar, Antioquía
Wysokość upraw: 1320 – 1870 metrów n.p.m.
Rodzaj kawy : 100% Arabica
Odmiany: Colombia, Castillo, Tabi
Obróbka: natural
Stopień palenia: jasny
SCA: 85,25pkt
Przeznaczenie: metody przelewowe
Profil smakowy: soczyste body, słodkie dojrzałe owoce, czerwone wino, śliwka węgierka, kakaowo- daktylowy aftertaste
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
*****
BFF [Best Friends Forever] – kawa, którą na pewno podzielisz się ze swoimi przyjaciółmi. Starannie wyselekcjonowane z najbardziej znanych regionów kawowych na świecie, zawierają wyłącznie ziarna specialty, świeżo palone tutaj, w Polsce, aby zapewnić najwyższe doznania smakowe. Rozkoszuj się naszymi liniami pod espresso i przelewy / alternatywy, starannie wykonanymi z myślą o najbardziej pamiętnych chwilach życia.
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
W kawie występuje około 1000 naturalnych nut smakowych, przewyższających nawet różnorodność występującą w winie. Nuty te wahają się od karmelu i ciemnej czekolady po nuty czerwonego wina lub malin. Ważne jest, aby zrozumieć, że te aromaty nie są dodawane sztucznie, dlatego nie należy spodziewać się dominującego smaku jakiejkolwiek konkretnej nuty, jak ma to miejsce w przypadku kawy aromatyzowanej. Zamiast tego nuty te są subtelne i przywołują poczucie znajomych smaków. Postrzeganie tych nut jest różne wśród osób pijących kawę, przy czym niektórzy odczuwają je bardziej niż inni, pod wpływem indywidualnego odczuwania smaków przez kubki smakowe oraz wrażliwości na dane smaki.
Są to wszystkie metody parzenia kawy, w których nie stosuje się ciśnienia lub używa się go w minimalnej ilości: dripy V60, zaparzacze Chemex, urządzenia do cold brew, itp. Kawa ta jest również idealna do wszystkich ekspresów przelewowych.
The Specialty Coffee Association (SCA) opracowało skalę oceny kawy, która jest używana przez Q-Graderów (certyfikowanych degustatorów kawy) do oceny kawy. Biorą oni pod uwagę różne cechy kawy: aromat, smak, posmak, kwasowość, treściwość, równowagę smakową, słodycz. .. Za specialty można uznać jedynie kawę, która uzyska co najmniej 80 punktów (na 100).
Wskazane punkty potwierdzają zatem, że kawa jest jakości specialty i wskazują, ile punktów zdobyła.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Robie zwykle dość spore przelewy w Origami – 600ml i nie każdy singiel sie wtedy sprawdza ale tutaj super. Fajne body , owocki nie są kwaśne. Niby washed a smakuje jak natural. Nie piłem jeszcze takiej
Bardzo przyjemna kawka, klasyczna i smaczna pod przelewik
Testowałem na Moccamasterze i zdecydowanie mogę polecić! Pyszna kawa