D.
G.
Min.
Sec.
Black Crow White Pigeon opowiada wyjątkowe historie o kawie. Główni bohaterowie i narratorzy – Black Crow i White Pigeon – uosabiają paletę smaków kawy odmianowej: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, delikatne aromaty. Od tajemniczej czerni po olśniewającą biel – gama obejmuje wszystkie intrygi smakowe. Dołącz do tych postaci w niezapomnianej podróży smaków.
Każda kawa opowiada wyjątkową historię, dlatego jest zapakowana w torbę przypominającą rozdział książki: starannie ponumerowane rozdziały od 1 do 24. Aby rozpocząć opowiadanie własnej wyjątkowej historii o kawie, możesz zacząć od dowolnego rozdziału.
Kawa specialty to rodzaj kawy, który został oceniony przez certyfikowanych degustatorów kawy (znanych również jako Q graders) przy użyciu specjalnej skali opracowanej przez Specialty Coffee Association (SCA), a następnie uzyskał 80 lub więcej punktów na 100 możliwych. Podczas tego procesu oceniane są różne cechy, w tym aromat, smak, posmak, kwasowość, body, równowaga smaków, słodycz, “czystość” smaku… Warto zauważyć, że kawy specjalne stanowią zaledwie 10% całej kawy produkowanej na świecie – co oznacza, że są to naprawdę najlepsze odmiany na świecie.
Ważne jest, aby zrozumieć, że nuty smakowe kaw specjalnych nie są sztucznymi aromatami. Zamiast tego są to naturalnie występujące, subtelne nuty. Tak więc, zamiast wyraźnie identyfikować smak, powiedzmy, jagód lub mlecznej czekolady, możesz poczuć coś podobnego do jagód lub mlecznej czekolady podczas picia kawy specialty. Takie opisy można traktować jak nuty wyszczególnione na wyśmienitych winach lub herbatach.
Paleta smakowa kaw specialty jest niezwykle zróżnicowana: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Pogrupowaliśmy nasze kawy w oparciu o ich dominujące smaki: białe opakowania reprezentują bardziej owocowy profil z większą liczbą nut kwiatowych lub jagodowych, podczas gdy czarne torebki zawierają bardziej ziemiste kawy, które mają tendencję do bycia bardziej czekoladowymi.
Jeśli masz ochotę na eksperymenty, możesz zacząć od dowolnej z tych kaw! Ci, którzy szukają czegoś szczególnie zaskakującego, powinni rozważyć spróbowanie kawy afrykańskiej: jest ona niezwykle wyrazista i może nawet sprawić, że zaczniesz wątpić, czy naprawdę pijesz kawę. Jeśli jednak chcesz zacząć od czegoś bezpieczniejszego, sugerujemy spróbowanie Brazil Santa Luzia, prawdziwego brazylijskiego klasyka.
Wybierając odpowiednią dla siebie kawę specialty, należy wziąć pod uwagę szczegóły podane w opisie produktu lub na opakowaniu wybranej odmiany:1. Region uprawy kawy. Z pewnością prawdą jest, że każda kawa specialty reprezentuje unikalny wszechświat – istnieją jednak pewne nuty, które są częściej spotykane w kawach pochodzących z określonych regionów lub kontynentów. Kawy afrykańskie są szczególnie egzotyczne: można w nich wyczuć nuty jagód, owoców, kwiatów, a nawet herbaty czy wina. Odmiany azjatyckie charakteryzują się większą liczbą gorzkich, szczególnie “ciężkich” nut: można zidentyfikować smaki przypraw, czekolady, tytoniu, czerwonego wina lub drewna. Kawy z Ameryki Południowej są dobrze zbalansowane i naturalnie słodkie: zwykle charakteryzują się nutami czekolady, orzechów i owoców. Odmiany te są generalnie mniej kwaśne niż afrykańskie, a także subtelniejsze niż kawy azjatyckie. Wreszcie, kawa z Ameryki Środkowej jest szczególnie jasna i żywa: często pojawiają się w niej nuty owoców tropikalnych i orzechów.2. Wysokość nad poziomem morza. Wszystkie kawy specialty uprawiane są na dużych wysokościach. Im wyżej, tym dłużej dojrzewają wiśnie i tym bardziej złożony jest ich smak. Kawa uprawiana na wyżynach charakteryzuje się zatem bogatą paletą smaków i zachwycającymi nutami słodyczy.3. Metoda przetwarzania. Kawa przetwarzana metodą naturalną charakteryzuje się zazwyczaj pełniejszym body i słodszym, bardziej soczystym smakiem. Z kolei metoda myta nadaje ziarnom szczególnie czysty profil smakowy: takie kawy mają zwykle lżejsze, delikatniejsze body i wyższy stopień owocowości. Proces miodowy nadaje kawie średnie body, słodsze nuty i posmak przypominający herbatę, podczas gdy metoda beztlenowa skutkuje szczególnie owocowymi, egzotycznymi smakami.4. Wynik SCA. Im wyższy wynik SCA, tym lepiej kawa została oceniona przez ekspertów – a co za tym idzie, tym bardziej intrygujący i zaskakujący jest jej profil smakowy.5. Stopień palenia i zalecane metody parzenia. Kawy jasno palone nadają się do parzenia w filtrze i w filiżance, natomiast kawy średnio palone i ciemniej palone z naszej oferty specjalnej świetnie sprawdzają się niezależnie od sposobu parzenia. Zalecane metody parzenia znajdują się w opisie każdej kawy.6. Nuty smakowe. Dobrym pomysłem jest również zwrócenie uwagi na nuty smakowe.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.