Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 250 g

  • Nowe opakowanie
5.00
Ilość
-30%
74,99  52,49 
Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Visa maestro mastercard blik google pay apple pay PayPo

Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!
W naszych sklepach zawsze mamy do 6 różnych kaw do wypróbowania. Jeśli chcesz się upewnić, że dany rodzaj kawy jest aktualnie dostępny, skontaktuj się z nami.
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Dostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Dostępne
ul. Stefana Okrzei 8/U4
Dostępne
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 250 g
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 250 g
Na stanie
-30%
74,99  52,49 

Specyfikacja techniczna

Video

Black Crow White Pigeon | Nowa linia kaw specialty
Black Crow White Pigeon | Nowa linia kaw specialty

Informacje o produkcje

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 6

Black Crow prezentuje: 

Słodki aromat miodu i karmelu wypełnia powietrze. Dobrze wyważona nuta soczystej kwasowości powoli przechodzi w charakterystyczną pikantność świeżych ziół, która delikatnie łaskocze podniebienie. Uwagę przykuwają niezwykle duże ziarna, nazywane przez miejscowych “ziarnami słonia”. 


Lecąc wysoko nad nikaraguańskim regionem Matagalpa, nie sposób nie zauważyć rozległych plantacji kawy należących do rodziny Mierish. Ludzie ci nie tylko dbają o każdą wiśnię i krzew kawowy, który wyrasta na ich ziemi, ale także pielęgnują otaczające je środowisko. Drzewa są chronione: oprócz dawania ochładzającego cienia krzewom kawowym i chronienia ich przed ostrymi wiatrami, stanowią one dom dla lokalnej fauny. Woda używana do przetwarzania ziaren kawy metodą płukania jest następnie dokładnie oczyszczana i ponownie wykorzystywana. W podziękowaniu za taką miłość i troskę, natura nagradza farmerów kawą o naprawdę niezwykłym smaku – a teraz i Ty możesz jej spróbować.


Twój Black Crow

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Nikaragua

Region | Matagalpa

Producent | Posiadłość Fincas Mierisch

Wysokość | 1200-1500 m

Odmiana arabiki | Maragogype

Proces | Mokra

Stopień palenia | Średni

Ocena SCA | 83 na 100

Paleta smakowa | Miód, karmel, przyprawy

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specjalnych: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału.

Przewodnik po smakach
Karmel
Miód
Przyprawy

Specyfikacja kawy

Regiony kawy
Nikaragua
Kawa rodzaj
Single-origin
Stopień palenia
Średni

Często Zadawane Pytania

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 3
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 3 0
Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Dlaczego te ziarna kawy są tak duże? Boję się, że mogą uszkodzić mój ekspres automatyczny.

Ta kawa arabica należy do podgatunku Maragogype, który charakteryzuje się ziarnami dwukrotnie większymi niż zwykła arabica. Nie uszkodzą one Twojego ekspresu automatycznego, więc nie krępuj się i ciesz się pysznymi napojami!

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

5.00
1 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  • Zweryfikowany użytkownik
    9 listopada, 2022

    Wspaniała, karmelowo-korzenna, świetnie zbilansowana ☕️💜

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?

Zostaw opinię

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt