6 trendów, o których powinien wiedzieć każdy kawosz - Przyjaciele Kawy

6 trendów, o których powinien wiedzieć każdy kawosz

Rimutė
Przewodnik po świecie kawy

Zwiększone zainteresowanie produktami ekologicznymi, wysoka jakość kawy, czy różnorodność mieszanek – każdego roku w świecie kawy dominują różne trendencje. Jakie wiatry obecnie wieją na rynku kawy i jak jej miłośnicy różnią się między sobą? Przyjaciel Kawy Daniel na bieżąco śledzi wiadomości związane z kawą, a dziś prezentuje 6 głównych tendencji zaobserwowanych wśród kawoszy z ostatnich lat.

Miłośnicy kawy – młodsi, ale i bardziej odpowiedzialni

Nie jest tajemnicą, że coraz młodsze osoby sięgają po kawowe napoje, zwłaszcza te słodsze, z dodatkiem mleka. Ponadto przemysł domowych ekspresów do kawy nieustannie się rozwija i obecnie kawa biała w domu jak z kawiarni, to już prawie standard. Dlatego w ostatnich latach rozróżniane są dwie grupy kawowych entuzjastów: jej rosnący miłośnicy i milenialsi.

Współcześni 13 – 18 – latkowie nie znają smaku klasycznego espresso, ponieważ wśród nich popularne są słodkie napoje, takie jak frappuccino, latte i inne koktajle kawowe z różnymi syropami. Znanych jest wiele kombinacji z mleka, cukru, kawy i innych subtelnych dodatków – czego więcej można chcieć?

We współczesnej kulturze wiele mówi się o milenialsach, których interesuje nie tylko smak kawy, ale także jej pochodzenie. Popijając americano, wielu z nich zastanawia się, gdzie kawa była uprawiana i czy ludzie, którzy ją zbierali, zostali za to odpowiednio wynagrodzeni.

Przedstawiciele tego pokolenia poważnie podchodzą do odpowiedzialności społecznej i wpływu na środowisko, dlatego często wybierają kawę jednorodną (single origin) i z etykietą sprawiedliwego handlu (Fair Trade).

Powoli kapiąca kawa z Chemexu

Chemex – prawdziwa klasyka jest zawsze na czasie i w tym roku nie ma wyjątku od tej reguły. Wyjątkowo aromatyczna kawa, przyrządzana metodą przelewową przy pomocy filtra – w takim napoju ujawniają się dominujące posmaki cytrysów lub orzechów. Jest to metoda dość powolna, jedak jej miłośnicy uznają to za zaletę – rytuał oczekiwania na kawę najlepszej jakości.

Kawa na zimno – orzeźwiający zastrzyk kofeiny

Jeśli w porannym pośpiechu nie masz czasu na przygotowanie filiżanki kawy przed wyjściem do pracy, to latem warto sobie przypomnieć o orzeźwiającym napoju, jakim jest kawa na zimno (ang. cold brew). Łatwo ją przygotować, bo potrzebne są tylko; grubo zmielona kawa, świeża, chłodna woda i odrobina cierpliwości.

W stosunku 1 : 5 (lub 1 : 2, jeśli chcesz przygotować koncentrat, który później trzeba będzie tylko rozcieńczyć zimną wodą) wsyp kawę do specjalnego dzbanka do kawy i wlej chłodną wodę. Następnie pozostaw w lodówce na 16 godzin, aby woda mogła wchłonąć wszystkie olejki eteryczne, kofeinę i aromat ze mielonej kawy.

Dlaczego ta kawa jest tak popularna? Jest przygotowywana z wyprzedzeniem, więc gwarantuje szybkie orzeźwienie każdego ranka! Dobrze przygotowana i przechowywana w chłodnym miejscu, ta kawa będzie zdatna do spożycia przez około 10 dni. Tylko uwaga – im dłużej stoi, tym staje się mocniejsza i bardziej gorzka. Dlatego nie zaleca się jej “moczenia” dłużej niż 20 godzin.

A jeśli nawet na taką metodę brakuje Ci czasu, po prostu zamów ją w naszym sklepie. Aby móc cieszyć się tym arcydziełem, wystarczy zalać nią kilka kostek lodu i to wszystko.

Pucharek kawy nitro z bąbelkami

Czym przyciąga kawoszy kawa przypominająca kwas chlebowy? Chyba każdy chce spróbować tego wysokokofeinowego napoju na azocie. Proces jego produkcji jest tak samo ekskluzywny jak sam napój – polega na wtłaczaniu azotu z butli do kawy w kegu. To nadaje kawie aksamitną i gęstą cielistość (body) oraz ujawnia ciekawe nuty smakowe. Jeśli szukasz czegoś nowego, ten napój jest z pewnością dla Ciebie. Niestety, jego przygotowanie nie jest proste, bo wymaga specjalistycznego sprzętu.

Kawa gazowana

Jeśli kawa czarna nie jest na liście Twoich ulubionych, powinieneś sprówać gazowanego napoju kawowego. Tak, dobrze widzisz. To tylko espresso z dodatkiem toniku lub innego gazowanego napoju. Bąbelki orzeźwiają, a różne smaki lemoniady połączonej z kawą zaskoczą Cię już od pierwszego łyku.

Ekologiczna kawa w Twoim kubku

Osoby preferujące zdrowy styl życia poszukują ekologicznych produktów na co dzień i kawa nie jest tu wyjątkiem. W szerokim kawowym asortymencie, kawa organiczna ma dość spory udział. Dlaczego staje się ona coraz bardziej popularna? Od plantacji po nasze kubki – te ziarna kawy są uprawiane i przechowywane bez żadnych substancji syntetycznych. Wszystkie procesy są kontrolowane i muszą spełniać określone wymagania. Pijąc taką ekologiczną kawę, możesz być spokojny, że nie ma w niej żadnych szkodliwych dodatków. Ponadto ten rodzaj kawy jest przyjazny dla środowiska – w tej sytuacji każdy wygrywa.

 

preloader