Przepisy z użyciem Chalo chai - Przyjaciele Kawy
Chalo chai latte

Przepisy z użyciem Chalo chai

Rimutė
Przepisy
#chai latte #chalo #Herbata #przepisy

Wypróbuj mieszanki w proszku chai latte zarówno w pysznych napojach, jak i niesamowitych deserach! Tak, teraz możesz urozmaicić swoje desery. Polecamy klasyczne, gorące i zimne chai latte, przepyszny czekoladowy przysmak i doskonałe naleśniki bananowe z posmakiem herbaty chai. Gotowy, aby się delektować?

Duży kubek chai latte dla tych, którym zawsze zimno

Bez względu na pogodę, czy jest słonecznie, czy wieje zimny wiatr, zawsze są dni, kiedy chcesz po prostu zawinąć się w koc i zostać w domu z filiżanką gorącego napoju. Czy w takim dniu może być coś lepszego, niż duży kubek rozgrzewającego chai latte?

Będziesz potrzebować:
– 200 ml gorącej wody
– 100 ml wybranego rodzaju mleka
– 24 g (2 łyżki stołowe) wybranego proszku Chalo chai latte
– Szczypta cynamonu lub mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
– Wsyp 24 g wybranego proszku Chalo Chai do swojego ulubionego kubka
– Wlej 200 ml gorącej wody
– Dodaj 100 ml mleka: możesz wybrać – mleko zimne lub ciepłe. Zamiast ciepłego mleka możesz dodać mleczną piankę
– Dopraw napój cynamonem lub mielonym czarnym pieprzem

Orzeźwiająca, mrożona chai latte

Chalo mrożona chai latte

Są chwile, kiedy jesteś zabiegany i zapominasz, że nadszedł czas, aby się zrelaksować, znaleźć orzeźwienie i uspokoić myśli. Zimne chai to dobre rozwiązanie w takiej sytuacji!

Będziesz potrzebować:
– 20 g Chalo chai latte w proszku (smak truskawkowy, cytrynowy lub jagodowy)
– 50 ml gorącej wody
–  200 ml zimnej wody
– 6 kostek lodu
– Dodatki: mrożone jagody, truskawki lub plasterek limonki

Przygotowanie:
– Delikatnie wymieszaj 20 g mieszanki w proszku Chalo chai w 50 ml gorącej wody, aż do rozpuszczenia
– Wsyp 6 kostek lodu do kubka i wlej zimną wodę
– Dopraw wybranymi dodatkami

Zdrowe i pyszne “brownie” z chai

"Brownis" su chai arbata

Idealny przepis na spotkanie z przyjaciółmi, którzy będą zaskoczeni tym wyjątkowym smakiem. Zawiń rękawy i poszukaj tych składników w swojej kuchni!

Będziesz potrzebować:
– 400 g daktyli bez pestek
– 4 łyżki oleju kokosowego
– 6 łyżek kakao w proszku
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki nasion Chia
– 70 g pestek dyni
– Szczypta soli morskiej
– 60 g posiekanych orzechów laskowych
– 1 łyżka Chalo „Vanilla Chai Latte”
– 3 łyżki Chalo „Masala Chai Latte”
– Nasiona lnu jako dodatek

Przygotowanie:
– Zmiksuj razem wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów laskowych) w blenderze, aż utworzą gładką masę
– Dodaj w orzechy laskowe
– Wylej masę na papier do pieczenia, żeby była wysoka na około 1,5 cm i wyrównaj, naciskając innym papierem do pieczenia
– Tak owinięte ciasto włóż do lodówki na 30 minut
– Na koniec pokrój ciasto na małe kawałki i posyp je nasionami lnu

Dla łasuchów: naleśniki bananowe z chai z kardamonem

W weekendy lubisz robić coś zaskakującego? Po długim tygodniu czekasz na coś nowego i ekscytującego … Zróbmy naleśniki. Smakują niesamowicie, obiecujemy!

Będziesz potrzebować:
– 3 obrane banany
– 6 jajek
– 100 g wiórków kokosowych
– 50 g jagód lub innych owoców
– 1 łyżka oleju kokosowego (do smażenia)
– 1 łyżka Chalo „Cardamom Chai Latte”

Przygotowanie:
– Obierz banany i zmiażdż je widelcem
– Ubij jajka i wymieszaj je z przygotowaną masą bananową
– Wsyp wiórki kokosowe, jagody oraz mieszankę w proszku Chalo chai i wszystko wymieszaj
– Rozgrzej olej kokosowy na patelni
– Wylewaj ciasto na patelnię małymi porcjami (naleśniki powinny być eleganckie i małe), smaż po obu stronach

Gotujmy, spędzajmy czas z przyjaciółmi, najbliższymi i znajomymi!

Bon appétit 🙂