Oferta limitowana:
  • 00

    D.

  • 00

    G.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sec.

1+1 kawy CAPRISETTE & PARALLEL
Drugą, identyczną paczkę otrzymasz w prezencie.

Herbata

TOP Herbata

TOP Herbata
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Guarani Ashwagandha Kaktus, 50 g

9,79 
  • NOWOŚĆ

Yerba Verde Mate Green Coffee Toasted, 50 g

9,79 
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Yaguar Limon, 50 g

9,79 
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Yaguar Naranja, 50 g

9,79 

Najnowsze Herbata

Najnowsze Herbata
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Yaguar Sangria, 50 g

9,79 
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Yaguar Naranja, 500 g

45,79 
  • NOWOŚĆ

Yerba Mate Yaguar Maracuya, 50 g

9,79 

FAQ

Herbaty białe, czerwone i inne – co je łączy i czym się różnią?

Biała herbata, podobnie jak czarna lub zielona, wytwarzana jest z liści herbaty Camellia sinensis. Do jej produkcji wykorzystuje się bardzo młode liście drzew, a nawet pąki. Herbata ta jest fermantowana w znikomym stopniu. Herbata ta uważana jest za jedną z najzdrowszych i najbardziej naturalnych. Biała herbata ma wyjątkowo łagodny smak i działa uspokajająco, ponieważ prawie nie ma w niej kofeiny.

W przeciwieństwie do wcześniej wymienionych herbat, do produkcji herbaty czerwonej wykorzystuje się liście Aspalathus linearis, a jej głównym krajem pochodzenia jest Republika Południowej Afryki. Herbata czerwona bogata jest w witaminy i mikroelementy - wapń, fluor, cynk, żelazo, magnez, witaminy A, E i P. Dodatkowo silnie oddziałuje na mikroflorę jelitową oraz wspomaga trawienie, dlatego polecana jest osobom, które chcą schudnąć lub mają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Na świecie przyjmuje się podział napojów roślinnych na dwa rodzaje - kawę i herbatę. Mówi się, że wszystko, co zbieramy, suszymy i palimy przed użyciem - później staje się kawą (żołądź, marchewka, ziaren kawy, a nawet korzeń mniszka lekarskiego), a wszystko inne - gdzie używa się tylko surowych lub suszonych surowców, przypisuje się herbacie. Dlatego chiński termin „herbata” jest odpowiedni dla wszystkich wywarów roślinnych (rumianku, kwiatu lipy, kory dębu itp.)

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Co sprawia, że ​​zielona herbata jest tak wyjątkowa?

Chociaż zielona herbata jest wytwarzana z tych samych liści herbaty Camellia sinensis co herbata czarna, stopień jej fermentacji jest znacznie niższy. Metoda suszenia liści herbaty na parze jest w Japonii bardzo powszechna, stąd herbata (Sencha, Genmaicha) pochodząca z tego kraju ma jaśniejszy zielony kolor. Tymczasem chińska herbata (Gunpowder, Longjing) jest suszona z użyciem specjalnej patelni. Inny rodzaj chińskiej herbaty - Pu-ehr jest przygotowywana w wyjątkowy sposób. Liście po zebraniu są prasowane i dopiero później suszone. Pozytywny wpływ tej herbaty na organizm, jest uważany za jeden z najsilniejszych pośród wszystkich herbat.

Chociaż zielona herbata jest uważana za najzdrowszą, eksperci twierdzą, że wszystko zależy od jakości herbaty i sposobu jej przygotowania. Zielona herbata zawiera nieco mniej kofeiny, jest bogata w witaminy takie jak B2, C i kwas foliowy. Aby uzyskać wszystkie pozytywne cechy tej herbaty i poczuć jej najsilniejszy smak, zaleca się zaparzać ją w wodzie o temperaturze nie wyższej niż 80°C.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Co warto wiedzieć o czarnej herbacie?

Czarna herbata produkowana jest z liści drzewa herbacianego Camellia sinensis. Jest to herbata sfermentowana w największym stopniu. Po zerwaniu długo wysycha, dzięki czemu uzyskuje ciemnobrązowy kolor i niezwykle bogaty smak. W porównaniu z innymi herbatami czarna herbata zawiera najwięcej kofeiny i jest najpopularniejsza na świecie. Często czarna herbata jest używana jako baza do sporządzania mieszanek herbat. Na smak czarnej herbaty może mieć wpływ jej rodzaj (Darjeeling, Asaam, Ceylon) lub dodatki zastosowane w celu uzyskania charakterystycznego smaku. Na przykład Earl Grey to mieszanka czarnej herbaty i bergamotki, a słynna na całym świecie herbata „English Breakfast” to proporcjonalne połączenie herbaty Asaam, cejlońskiej i kenijskiej.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jak rozpoznac herbatę dobrej jakości?

Najłatwiejszym do rozpoznania wskaźnikiem wysokiej jakości herbaty, jest jej kształt. Herbata liściasta, a nie mielona. Jeśli herbata jest krucha, rozpada się po przetarciu jej między palcami, oznacza to, że została wysuszona w bardzo wysokiej temperaturze lub jest dosyć stara. Z pewnością taka herbata nie będzie najwyższej jakości.

Herbata powinna wydzielać przyjemny aromat przy każdym otwarciu opakowania. Jeśli aromat jest słabo wyczuwalny lub zbyt ostry - smak również będzie kiepski. Herbata wysokiej jakości powinna być naturalnie słodka, kwaśna lub mieć owocową goryczkę. Taka herbata nie potrzebuje żadnych dodatków - np. Cytryny, cukru i innych. Wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony rodzaj herbaty i możesz się nią delektować.

Bardzo ważny jest również sposób pakowania. Im wyższa jakość herbaty, tym większe prawdopodobieństwo, że zostanie zmielona, ​​luźno i szczelnie zapakowana. Jeśli herbata jest dobrej jakości - po zalaniu wodą objętość herbaty zwiększy się 3-4 krotnie, dlatego taka herbata rzadko pakowana jest w torebki. Jeśli jednak wybierzesz herbatę w torebkach - zwróć uwagę na materiał z jakiego są one wykonane. Jedwabiste torebki nie wpływają na smak herbaty. Aby cieszyć dobrą jakością, wybierz herbatę zapakowanaą własnie w takie torebki.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Herbata

Oprócz pysznej kawy, oferta Przyjaciół Kawy obejmuje również wiele herbat klasy premium producentów z całego świata – zarówno marek od dawna cenionych w branży, jak i tych niszowych, dopiero wchodzących na scenę herbacianą. W zależności od twojej preferowanej metody parzenia możesz wybierać między herbatą liściastąw saszetkachtorebkachbłyskawicznąherbatą w patyczkach, lub nawet owocowymi puree i syropami. Niezależnie od tego, czy jesteś prawdziwym koneserem, czy dopiero rozpoczynasz tą fascynującą przygodę, na pewno znajdziesz pośród naszych herbat coś dla siebie!...

Czytaj więcej

Odmiany herbat

Chcemy zadowolić kubki smakowe każdego, dlatego posiadamy w naszej ofercie wiele odmian herbaty.

Herbata czarna

Czarna herbata niewątpliwie nosi miano bestsellera i najpopularniejszej z herbat. Jest mocno utleniana i charakteryzuje się intensywnym smakiem. Stanowi ona również podstawę wielu klasycznych mieszanek herbacianych, jak chociażby Earl Grey, English Breakfast i wiele innych. Doskonale łączy się z mlekiem, czy plasterkiem cytryny – pamiętaj jednak, że najlepsze, jednorodne czarne herbaty powinno się spożywać bez dodatków maskujących wielowymiarowy smak. Czarna herbata rośnie w różnych regionach, każdy z nich nadaje jej unikalnej charakterystyki, dlatego często nazwą herbaty jest nazwa regionu jej pochodzenia. Najpopularniejsze to Cejlon, Darjeeling, Assam i Keemun. Rekomendowana jest wyższa temperatura parzenia 96–100°C.

Herbata zielona

Drugie miejsce w rankingach sprzedaży na Zachodzie zajmuje rosnąca w popularność zielona herbata – nic dziwnego, biorąc pod uwagę jej liczne korzyści zdrowotne. W Chinach, ojczyźnie herbaty, to zielona znajduje się na szczycie rankingów. Po zerwaniu liści są one podgrzewane, by zapobiec utlenieniu i zachować piękny, zielony kolor liści. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów zielonej herbaty, najpopularniejszymi są: japońska sencha i bancha, jak i chiński Gunpowder, Longjing i Biluochun. Zielone herbaty charakteryzuje naturalna słodycz, połączona z nutami kwiatowymi, owocowymi i orzechowymi. Rekomendowana temperatura parzenia jest nieco niższa: 70–90°C.

Herbata matcha zasługuje na osobny akapit: zainteresowanie, którym się cieszy wręcz bije rekordy. Od setek lat była elementem tradycyjnych ceremoniałów herbacianych. Wyróżnia ją przede wszystkim żywy, jasnozielony kolor, a także fakt, iż jest ona parzona w formie drobno zmielonych liści. Po zalaniu wrzącą wodą, proszek miesza się przy pomocy specjalnego narzędzia. Rezultat to napój o kremowej teksturze i słodkim, pikantnym smaku. Matchę często serwuje się z mleczną pianką (tak powstaje modne matcha latte!).

Biała herbata

Podczas gdy większość amatorów herbaty zaznajomiona jest ze smakiem czarnych i zielonych odmian, biała to odkrycie, przed którym stoi jeszcze wielu. Jest ona produkowana z najmłodszych liści i stosunkowo “nietknięta” ludzką ręką w procesie obróbki. Zawiera ona mało kofeiny, jest niezwykle subtelna i pełna korzyści zdrowotnych (z którymi nie może konkurować nawet zielona herbata). Odmiany białe posiadają delikatną słodycz i orzeźwiające, wiosenne nuty. Najpopularniejszy typ białej herbaty nazywa się Bai Mu Dan. Co więcej, biała herbata używana jest do lekkich, owocowych, kwiatowych mieszanek herbacianych. Rekomendowana temperatura parzenia wynosi 80–90°C.

Herbata oolong

Herbata oolong jest częściowo utleniana, łącząc cechy herbaty czarnej i zielonej. Istnieje wiele jej odmian, w związku z czym wymienienie tylko kilku jej smaków byłoby grzechem. Oolongi mogą być lekkie, owocowe, jagodowe, słodkie (przypominające zieloną herbatę), lub też bogate, ciemne, ziemiste (jak czarna herbata). Wysokojakościowe oolongi mogą być parzone kilkukrotnie, za każdym razem odkrywając wyjątkowe smaki. Herbata oolong doskonale absorbuje też zapachy i aromaty, często łączy się ją więc z innymi składnikami. Najlepiej parzyć ją w temperaturze 90–95°C.

Herbata pu-erh

Ze względu na swój wyjątkowy, długi proces obróbki, herbata pu-erh nabiera, złożonego, intrygującego smaku. Tak jak wino, niektóre herbaty pu-erh dojrzewają dekadami, stając się coraz lepszymi (i droższymi) z roku na rok. Pu-erh sprzedaje się w formie wyciśniętych ciastek, jest ona znana jako wspomagacz trawienia. Wyraźne nuty mokrej ziemi, mchu i drewna to to, co znajdziemy w filiżance. Polecamy parzyć w temperaturze 100 °C.

Herbaty owocowe i ziołowe

Jeśli mielibyśmy być precyzyjni, infuzje owocowe i ziołowe nie są tak naprawdę herbatami: nie zawierają bowiem liści drzewa herbacianego. Jesteśmy jednak przyzwyczajeni do nazywania ich „herbatami” i cieszenia się nimi. Nie ma nic lepszego, niż rumianek, mięta, tymianek, lipa, borówka, truskawka, malina, czy napary z innych roślin.

Popularny rooibos lub „czerwona herbata” też stanowi część tej grupy. Przygotowuje się go z liści krzewu rosnącego na południu Afryki. Dziś ta odmiana znana jest na całym świecie, używa się jej w wielu mieszankach. Lekko sfermentowana, nie zawiera kofeiny, da się w niej wyczuć pyszne nuty miodu, suszonych owoców i wanilii. Rekomendujemy parzenie w 100°C.

Mieszanki herbaciane

Choć herbaty klasy premium zawsze sprzedawane są osobno, bez dodatków, mieszanki herbaciane od zawsze były niezwykle popularne. Czym one są? Termin ten może być używany do opisania kilku odmian herbat zmieszanych razem: przykładowo, cztery typy herbaty czarnej i trzy herbaty zielonej. Pojedyncza herbata (niezależnie czy biała, zielona, czy też czarna) z dodatkami również stanowi mieszankę. Jej składnikami mogą być owoce, jagody, kwiaty, naturalne olejki i przyprawy. Rzemieślnicy herbaciani z całego świata starają się stworzyć specjalne, nieoczekiwane kombinacje, które zaskoczą i zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Tak rodzą się zaskakujące smaki!

Chai

Chai to tradycyjnie mieszanka herbaty z przyprawami. Może być ona parzona przy pomocy mleka bądź też wody. Tradycyjnie jako bazy używa się herbat czarnych doprawianych goździkami, kardamonem, pieprzem, cynamonem i innymi pysznymi przyprawami. Znana w Indiach od lat, herbata chai powoli podbija Zachód. Warto spróbować herbaty chai zarówno w formie naturalnej, jak i błyskawicznej.

Kombucha

Tak, jak matcha, naturalnie gazowana kombucha zdaje się być wszędzie. Sekretem jej sukcesu jest orzeźwiający smak i wspomaganie procesu trawienia. Niektórzy decydują się nawet na wykonanie kombuchy własnoręcznie: potrzeba jedynie dobrej herbaty, wody, cukru i specjalnego grzyba herbacianego. Inni wolą ominąć ten proces i kupić gotową kombuchę. Coraz większa liczba producentów posiada ją w swoim asortymencie, więc znalezienie i zakup tego egzotycznego napoju nie stanowi dziś wyzwania.

Purée i syropy jagodowe

Asortyment sklepu Przyjaciele Kawy zawiera wiele jagodowych i owocowych puree i syropów stworzonych specjalnie do herbaty (zimnej i ciepłej). Po prostu dodaj kilka łyżeczek do kubka, zalej wodą i w kilka sekund ciesz się pysznym naparem.

Mrożona herbata

Spożywana często w cieplejszych okresach roku, mrożona herbata kroczy po miano ulubionego napoju świata. W naszej ofercie znajdziesz wiele gotowych mrożonych herbat, jak i syropy i proszki do samodzielnego ich wykonania.

Jaką formę przybiera twoja herbata?

Forma, jaką przybiera twoja herbata jest niemal tak ważna, jak sam smak. Jaka jest najlepsza? Najlepiej znaleźć taką, która będzie dla ciebie przyjemna i wygodna. Prawdziwi koneserzy polecają zazwyczaj herbaty liściaste, natomiast ci, którzy cenią wygodę skłaniają się ku saszetkom (torebką w kształcie piramidy), zwyczajnym torebką, herbacie w patyczkach lub błyskawicznej.

Niektórzy wciąż są przekonani, że jedynie herbata liściasta może być wysokiej jakości, traktując saszetki i torebki jako gorsze w każdym przypadku. To też nie jest do końca prawdą. By dopasować się do tempa współczesnego życia, producenci herbaty wkładają tę samą herbatę liściastą do torebek i saszetek. To oznacza, iż możesz wybrać to, co odpowiada ci najbardziej.

Najlepsze herbaty świata

Asortyment sklepu Przyjaciele Kawy obejmuje marki z całego świata:

Whittard of Chelsea” to znana brytyjska marka. Zaskakuje fanów herbaty niezwykłymi smakami od 1886 roku. Asortyment producenta obejmuje szeroki wybór intrygujących produktów od klasycznych herbat liściastych, po błyskawiczne mieszanki i herbaty na zimno.

Good and Proper” to kolejna znana marka herbaty klasy premium wywodząca się ze Zjednoczonego Królestwa. Najlepsze hotele i restauracje w tych krajach serwują Good and Proper swym wymagającym gościom. Marka znana jest z doskonałych herbat jednorodnych.

Dammann Frères” to francuski producent herbaty. Sprzedaje on ją nieprzerwanie od 1692 roku, gdy król Ludwik XIV nadał Sir Damamemu wyłączny przywilej handlu herbatą we Francji. Te herbaty przeznaczone są dla tych szukających niezrównanego luksusu, tych, których zadowala tylko to, co najlepsze.

Roqberry” to kolejna brytyjska marka otrzymała ona 26 nagród Great Taste za wyjątkowe, zaskakujące mieszanki. Co powiesz na mieszankę herbaty czarnej, pu-erh i dodatku ziaren kawy? A może zielona herbata z wasabi, płatkami ryżowymi i wodorostami?

Chalo” założona została przez Belgijkę o indyjskich korzeniach – misją marki jest teraz sprawienie, iż herbata chai podbije Zachód. Firma oferuje wiele pysznych mieszanek chai.

Stick Tea” to włoska firma zaopatrująca wielbicieli herbaty w ulubiony napój w wygodnej formie specjalnych patyczków. Ci, którzy cenią sobie komfort i innowację z pewnością je docenią!

By zadowolić każdego miłośnika herbaty, nieustannie dodajemy nowe marki i smaki do naszego asortymentu. Spróbuj i odkryj swoje ulubione! Przy okazji, herbata to jeden z najlepszych prezentów, idealny na niemal każdą okazję. Jeśli masz trudności z wyborem dla siebie, lub bliskich, zestaw herbat będzie świetnym wyborem.

A teraz czas zaparzyć kubek pysznej herbaty!