Kawa ziarnista C. Liégeois „Venezia Corsato” -40%! Zobacz więcej

Spróbuj prawdziwej brazylijskiej kawy

  • Klasyczne nuty smakowe
  • Pochodzi z wyjątkowego kompleksu kawowego w Brazylii
  • Równie pyszna przy zastosowaniu różnych metod parzenia
  • Charakterystyka kawy

    Mleczna czekolada, Karmel, Owoce

    Kawa ta, pochodząca z wyjątkowej plantacji kawy specialty Fazenda Santa Luzia (Brazylia), z pewnością zachwyci miłośników klasycznych nut smakowych. W jej zrównoważonym smaku przeplatają się słodkie nuty mlecznej czekolady i karmelu, a subtelny aromat dojrzałych owoców sprawia, że napój jest wyjątkowo orzeźwiający.

     

    KRAJ:   Brazylia
    REGION:   Cerrado Mineiro, Minas Gerais
    PLANTACJA:   Fazenda Santa Luzia
    WYSOKOŚĆ:   1200 m
    ODMIANA:   Red Catuai
    PROCES:   Naturalny
    STOPIEŃ PALENIA:   Średni
    ILOŚC PUNKTÓW SCAA:   84 punkty na 100

    Wypróbuj te metody parzenia kawy

    Chemex

    Ten wyjątkowo atrakcyjny ekspres do kawy (który, nawiasem mówiąc, można znaleźć nawet w nowojorskim Museum of Modern Art!) pozwoli Ci zaparzyć niezwykle pyszną kawę dla siebie i przyjaciela, a także dla całego tłumu gości. Przygotowanie Brazil Santa Luzia w ten sposób pozwoli Ci doświadczyć jej delikatnego, orzeźwiającego i słodkiego charakteru, a także subtelnych nut czekolady i suszonych owoców (zwłaszcza śliwek!).

     

    Jak jej używać?

     

    • Włóż papierowy filtr (grubsza część filtra powinna być dociśnięta do szyjki ekspresu)
    • Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
    • Zmielić kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsypać ją do filtra.
    • Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
    • Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
    • Powoli wlać resztę wody

    Hario V60

    Pomimo tego, że to japońskie narzędzie do parzenia kawy jest niezwykle proste, jest również w stanie przygotować niezwykle pyszną kawę - nie wspominając już o tym, że możesz umieścić V60 prosto na swojej filiżance! Dzięki cieńszym filtrom (w porównaniu do tych z Chemexa), przygotowana kawa jest gęstsza i ma bardziej intensywny smak. Zaparzona w ten sposób Brazil Santa Luzia ma "cięższe body", a jej czekoladowe nuty stają się jeszcze bardziej wyraziste.

     

    Jak jej używać?

     

    • Włóż papierowy filtr
    • Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
    • Zmiel kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsyp ją do filtra.
    • Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
    • Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
    • Powoli wlać resztę wody

    Automatyczny ekspres do kawy

    Myślisz, że kawa specialty musi być przygotowywana w specjalistycznym urządzeniu do parzenia kawy? No właśnie, tu się mylisz! Smak takiej kawy doskonale wydobywają automatyczne ekspresy do kawy. Ta brazylijska odmiana jest szczególnie dobrze przystosowana do takiego sposobu parzenia: w przygotowanej filiżance ujawniają się kuszące nuty mlecznej czekolady, karmelu i owoców.

     

    Jak ją stosować?

     

    Mimo że korzystanie z automatycznego ekspresu do kawy jest niezwykle proste (wystarczy nacisnąć przycisk!), możemy udzielić Ci kilku rad, jak sprawić, by Twoja kawa była jeszcze smaczniejsza:

    • Jeśli lubisz subtelne smaki, zmiel ziarna bardziej grubo
    • Miłośnicy mocnej kawy powinni spróbować drobno zmielonych ziaren
    • Jeśli lubisz smak owocowych nut w swojej kawie, zalecamy wybór niższej temperatury kawy
    • Ci, którzy lubią gorzkie, czekoladowe nuty, powinni wybrać wyższą temperaturę kawy.

    Czy chciałbyś spróbować także innych kaw?

    Kawa specialty to kawa jednogatunkowa, której certyfikowani eksperci Specialty Coffee Association (SCA) przyznali więcej niż 80 punktów na 100 możliwych. W pierwszej kolejności oceniany jest wygląd niepalonych ziaren, a następnie cechy smaku i aromatu przygotowanej kawy. Mówiąc wprost, etykietę kawy specialty otrzymują jedne z najlepszych kaw na świecie.

    Kawa specialty to kawa jednogatunkowa o wyjątkowo wysokiej jakości (powyżej 80 punktów przyznawanych przez SCA), podczas gdy mieszanka kawowa składa się z ziaren kilku odmian kawy, pochodzących zazwyczaj z kilku różnych regionów (może ich być nawet 5, a nawet więcej!). Kawa specialty charakteryzuje się szczególnie wyrazistymi nutami smakowymi, a także głębią i intensywnością smaku. Smak mieszanek nie jest tak wyrazisty, a niuanse ich smaku mają bardziej ogólny charakter.

    Tylko 10 procent całkowitej ilości kawy produkowanej na świecie jest uznawana za kawę specjalną. Wydajność takich ziaren nigdy nie jest stabilna: różne warunki klimatyczne dają różne ilości kawy, która charakteryzuje się odmiennym smakiem. Może się zdarzyć, że na początku tego roku, w jednym z osiedli kawowych w dalekiej Brazylii, zebrano wyjątkowo małą ilość wyjątkowej kawy, która zostanie wysoko oceniona przez SCA. Oczywiście niska podaż i wysoki popyt na taką kawę spowoduje, że jej cena będzie wyższa niż innych odmian kawy.

    Kawa specialty może być parzona na wiele sposobów - każdy z nich odsłoni inną stronę jej palety smakowej. Eksperymentujcie i pozwólcie się zaskoczyć! Przy okazji nie zapomnijcie zwrócić uwagi na stopień palenia wybranej przez Was kawy: ziarna o jaśniejszym stopniu palenia lepiej nadają się do metody pour-over lub drip brew, natomiast kawa o ciemniejszym stopniu palenia jest najlepsza do przygotowania w ekspresie do kawy espresso lub moka pot.

    Kawa specialty pozwoli Ci doświadczyć wielu żywych nut smakowych - od jagód po owoce marakuji czy kiwi. Czasami można się nawet zastanawiać: "Czy to naprawdę jest kawa?". Każda odmiana kawy specialty zabierze Cię w wyjątkową podróż smakową. Zapraszamy Cię do podróżowania razem z nami!