Kawowa TOP oferta

Spróbuj prawdziwej brazylijskiej kawy

  • Klasyczne nuty smakowe
  • Pochodzi z wyjątkowego kompleksu kawowego w Brazylii
  • Równie pyszna przy zastosowaniu różnych metod parzenia
  • Charakterystyka kawy

    Mleczna czekolada, Karmel, Owoce

    Kawa ta, pochodząca z wyjątkowej plantacji kawy specialty Fazenda Santa Luzia (Brazylia), z pewnością zachwyci miłośników klasycznych nut smakowych. W jej zrównoważonym smaku przeplatają się słodkie nuty mlecznej czekolady i karmelu, a subtelny aromat dojrzałych owoców sprawia, że napój jest wyjątkowo orzeźwiający.

     

    KRAJ:   Brazylia
    REGION:   Cerrado Mineiro, Minas Gerais
    PLANTACJA:   Fazenda Santa Luzia
    WYSOKOŚĆ:   1200 m
    ODMIANA:   Red Catuai
    PROCES:   Naturalny
    STOPIEŃ PALENIA:   Średni
    ILOŚC PUNKTÓW SCAA:   84 punkty na 100

    Wypróbuj te metody parzenia kawy

    Chemex

    Ten wyjątkowo atrakcyjny ekspres do kawy (który, nawiasem mówiąc, można znaleźć nawet w nowojorskim Museum of Modern Art!) pozwoli Ci zaparzyć niezwykle pyszną kawę dla siebie i przyjaciela, a także dla całego tłumu gości. Przygotowanie Brazil Santa Luzia w ten sposób pozwoli Ci doświadczyć jej delikatnego, orzeźwiającego i słodkiego charakteru, a także subtelnych nut czekolady i suszonych owoców (zwłaszcza śliwek!).

     

    Jak jej używać?

     

    • Włóż papierowy filtr (grubsza część filtra powinna być dociśnięta do szyjki ekspresu)
    • Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
    • Zmielić kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsypać ją do filtra.
    • Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
    • Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
    • Powoli wlać resztę wody

    Hario V60

    Pomimo tego, że to japońskie narzędzie do parzenia kawy jest niezwykle proste, jest również w stanie przygotować niezwykle pyszną kawę - nie wspominając już o tym, że możesz umieścić V60 prosto na swojej filiżance! Dzięki cieńszym filtrom (w porównaniu do tych z Chemexa), przygotowana kawa jest gęstsza i ma bardziej intensywny smak. Zaparzona w ten sposób Brazil Santa Luzia ma "cięższe body", a jej czekoladowe nuty stają się jeszcze bardziej wyraziste.

     

    Jak jej używać?

     

    • Włóż papierowy filtr
    • Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
    • Zmiel kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsyp ją do filtra.
    • Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
    • Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
    • Powoli wlać resztę wody

    Automatyczny ekspres do kawy

    Myślisz, że kawa specialty musi być przygotowywana w specjalistycznym urządzeniu do parzenia kawy? No właśnie, tu się mylisz! Smak takiej kawy doskonale wydobywają automatyczne ekspresy do kawy. Ta brazylijska odmiana jest szczególnie dobrze przystosowana do takiego sposobu parzenia: w przygotowanej filiżance ujawniają się kuszące nuty mlecznej czekolady, karmelu i owoców.

     

    Jak ją stosować?

     

    Mimo że korzystanie z automatycznego ekspresu do kawy jest niezwykle proste (wystarczy nacisnąć przycisk!), możemy udzielić Ci kilku rad, jak sprawić, by Twoja kawa była jeszcze smaczniejsza:

    • Jeśli lubisz subtelne smaki, zmiel ziarna bardziej grubo
    • Miłośnicy mocnej kawy powinni spróbować drobno zmielonych ziaren
    • Jeśli lubisz smak owocowych nut w swojej kawie, zalecamy wybór niższej temperatury kawy
    • Ci, którzy lubią gorzkie, czekoladowe nuty, powinni wybrać wyższą temperaturę kawy.

    Czy chciałbyś spróbować także innych kaw?