Cała linia kaw Mokito -40%!

Luksusowa, wyjątkowo smaczna, doskonale zbilansowana kawa, która łączy w sobie czekoladową słodycz, marcepanowy aromat i cytrusową świeżość.

 

ODMIANA
Pacamara
Pacamara to hybrydowa odmiana kawy, która powstała ze skrzyżowania gatunków Maragogype i Pacas w Coffee Research Institute w Salwadorze. Odmiana ta została odkryta na plantacjach rodziny Pacas, która prowadzi gospodarstwo Santa Petrona. Charakterystyczne dla Pacamary są ziarna dużej wielkości o słodkim aromacie.
PROCES
Naturalny
Proces naturalny (suchy) jest najstarszą metodą przetwarzania kawy. Zebrane jagody kawy są myte, a następnie suszone na słońcu. Kiedy owoce odpowiednio wyschną, wydobywa się z nich ziarna kawy. Kawa przetworzona w ten sposób zatrzymuje więcej cukru, dzięki czemu jest słodsza i ma bogatsze body.
OCENA SCA
86,5/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
GOSPODARSTWO
Santa Petrona
Legendarna farma „Santa Petrona” produkuje wyjątkowo dobrą kawę od 1927 roku. Położone w sąsiedztwie wulkanu Ilamatepec w regionie Santa Ana w Salwadorze gospodarstwo, należy do rodziny Pacas Diaz, której potomkowie produkują kawę według tradycyjnych receptur, z niezmienną od lat miłością i uwagą.
WYSOKOŚĆ
1700 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ODMIANA

Pacamara

Pacamara to hybrydowa odmiana kawy, która powstała ze skrzyżowania gatunków Maragogype i Pacas w Coffee Research Institute w Salwadorze. Odmiana ta została odkryta na plantacjach rodziny Pacas, która prowadzi gospodarstwo Santa Petrona. Charakterystyczne dla Pacamary są ziarna dużej wielkości o słodkim aromacie.

PROCES

Naturalny

Proces naturalny (suchy) jest najstarszą metodą przetwarzania kawy. Zebrane jagody kawy są myte, a następnie suszone na słońcu. Kiedy owoce odpowiednio wyschną, wydobywa się z nich ziarna kawy. Kawa przetworzona w ten sposób zatrzymuje więcej cukru, dzięki czemu jest słodsza i ma bogatsze body.

OCENA SCA

86,5/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

GOSPODARSTWO

Santa Petrona

Legendarna farma „Santa Petrona” produkuje wyjątkowo dobrą kawę od 1927 roku. Położone w sąsiedztwie wulkanu Ilamatepec w regionie Santa Ana w Salwadorze gospodarstwo, należy do rodziny Pacas Diaz, której potomkowie produkują kawę według tradycyjnych receptur, z niezmienną od lat miłością i uwagą.

WYSOKOŚĆ

1700 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak jego ziaren.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa najbogatszy aromat wszystkich nut smakowych.

ZIARNA KAWY SPECIALITY

El Salvador Santa
Petrona, 1 kg

170.00 zł

Zalecane metody parzenia

Przelew

Dla tych, którzy lubią powoli cieszyć się kawą. Zaparzacz przelewowy wyróżnia dłuższy czas przygotowania napoju. Otwór pod filtrem jest niewielki, dzięki czemu czas parzenia naturalnie się wydłuża, a przygotowana kawa ma intensywniejszy i bogatszy smak.

French press

Jedna z najpopularniejszych i najprostszych metod przygotowania kawy. Kawa przygotowana w zaparzaczu French Press ujawnia pełną różnorodność naturalnych aromatów i smaków. Zalecamy używanie tylko świeżo zmielonych ziaren kawy. Idealnie do tego sprawdzi się ręczny młynek do kawy (zalecamy ustawienie drobniejszego stopnia zmielenia).

Automatyczny ekspres do kawy

Wystarczy nacisnąć przycisk i po chwili mozna cieszyć się kawą ze świeżo zmielonych ziaren. Espresso wykonane z ziaren kawy Specialty El Salvador Santa Petrona ma bardzo gęste body. Pozostawia długotrwały przyjemny posmak - połączenie aromatów ciasta czekoladowego z marcepanem i skórką z cytryny.