Nasze sklepy są otwarte. Godzinny otwarcia znajdziesz tutaj

Kawa specialty
Ethiopia Shakisso

Kawa specialty Ethiopia Shakisso

Zapraszamy na powitanie wiosny z „Ethiopia Shakisso”, orzeźwiającą kawą specialty z Afryki. W jej aromacie wyczuwalne są nuty pachnącego jaśminu. Dopełnieniem jest smak słodkich jagód i jeżyn. Twoje podniebienie pozostanie otulone przyjemnym słodkim posmakiem długo po wypiciu filiżanki.

 

ODMIANA
Heirloom
W ojczyźnie kawy w Etiopii tysiące rodzimych gatunków drzewek kawowych rośnie naturalnie pod jedną wspólną nazwą „Heirloom”. Wiele z nich nie zostało jeszcze odkrytych, a my oferujemy jeden z już znalezionych skarbów.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia owocowe nuty. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujący profil smakowy jest łatwiej wyczuwalny.
OCENA SCA
87,5/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
PLANTACJA, REGION
Shakisso, Guji
Założona przez Haile Gebre farma „Shakisso” położona w regionie Guji w Etiopii otrzymała certyfikaty Fairtrade i Rainforest Alliance (ten ostatni przyznawany jest gospodarstwom prowadzącym zrównoważone rolnictwo). Tę kawę zdecydowanie można nazwać „złotą”, gdyż farmę na której rośnie otaczają kopalnie złota. Chociaż dziury wykopane przez poszukiwaczy złota są wyzwaniem dla zbieraczy kawy, jej doskonały smak sprawia, że ​​takie trudności są tego warte.
WYSOKOŚĆ
1800 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ODMIANA

Heirloom

W ojczyźnie kawy w Etiopii tysiące rodzimych gatunków drzewek kawowych rośnie naturalnie pod jedną wspólną nazwą „Heirloom”. Wiele z nich nie zostało jeszcze odkrytych, a my oferujemy jeden z już znalezionych skarbów.

PROCES

Mokry

Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia owocowe nuty. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujący profil smakowy jest łatwiej wyczuwalny.

OCENA SCA

87,5/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

PLANTACJA, REGION

Shakisso, Guji

Założona przez Haile Gebre farma „Shakisso” położona w regionie Guji w Etiopii otrzymała certyfikaty Fairtrade i Rainforest Alliance (ten ostatni przyznawany jest gospodarstwom prowadzącym zrównoważone rolnictwo). Tę kawę zdecydowanie można nazwać „złotą”, gdyż farmę na której rośnie otaczają kopalnie złota. Chociaż dziury wykopane przez poszukiwaczy złota są wyzwaniem dla zbieraczy kawy, jej doskonały smak sprawia, że ​​takie trudności są tego warte.

WYSOKOŚĆ

1800 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak jego ziaren.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa najbogatszy aromat wszystkich nut smakowych.

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Ethiopia
Shakisso, 250 g

63.00 zł

Zalecane metody parzenia

French press

Ta metoda przygotowania kawy jest jedną z najpopularniejszych i najmniej skomplikowanych. Przygotowana we french pressie kawa speciality „Ethiopia Shakisso” ujawnia bukiet kwiatowych i jagodowych smaków. Zalecamy używanie wyłącznie świeżo zmielonych ziaren kawy. W tym przypadku doskonale sprawdzi się ręczny młynek do kawy (zmiel ziarna nieco grubiej).

Półautomatyczny ekspres do kawy

Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem espresso, polecamy zaparzenie tej kawy w półautomatycznym ekspresie do kawy. Przygotowana w ten sposób kawa speciality „Ethiopia Shakisso” ujawni pełną głębię ukrytych w niej aromatów i smaków. Kawa ma kwiatowy posmak, a w jej aromacie dominuje jagodowa słodycz. Pozostawi długotrwały, przyjemny posmak owoców.

Automatyczny ekspres do kawy

Wystarczy nacisnąć przycisk, aby w kilka sekund cieszyć się kawą ze świeżo zmielonych ziaren. Kawa specialty „Ethiopia Shakisso” szczególnie dobrze smakuje, przygotowana jako espresso, lungo, americano lub kawa long. Rozkoszuj się ujawniającymi się nutami jaśminu, jagód i jeżyn.