D.
G.
Min.
Sec.
Kawa Kenya Kariru charakteryzuje się wyraźnie owocowym profilem smakowym. Słodki posmak dojrzałych malin, jagód i jabłek łączy się z delikatnie kwaśną nutą czerwonej porzeczki. Ta wyjątkowa arabika dealnie nadaje się na filiżankę dobrze zbalansowanego espresso lub czarnej kawy.
ODMIANA
SL 34, SL 28
Odmiany te są najczęściej spotykane w Kenii. Mimo dużej podatności na choroby, otrzymuje się z nich kawę wyjątkowej jakości.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia wyraźniej nuty owocowe. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.
OCENA SCA
87.5/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
REGION
Kirinyaga
Kawa z regionu Kirinyaga w Kenii rośnie na bogatej, wulkanicznej glebie i po selektywnym zbiorze, przetwarza się ją w słodkiej wodzie z rzeki Kamweti. Słodkie, złożone aromaty, żywa kwasowość i bogate aksamitne body tworzą smak, który jest charakterystyczny dla kenijskiej kawy.
WYSOKOŚĆ
1800-1900 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.
ZIARNA KAWY SPECIALITY
Kenya Kariru, 250 g
59.00 zł
Zalecane metody parzenia
Dripper Hario V60
Ręczny proces parzenia kawy da Ci pełną kontrolę nad osiąganym rezultatem. Sam decydujesz jaką temperaturę będzie miała woda i ile potrwa proces parzenia, aby osiągnąć idealny smak.
Ekspres do kawy Goat Story Gina
Gina to nagradzany i wyjątkowy przyrząd do parzenia kawy. Wbudowana waga pozwala odmierzyć odpowiednią porcję kawy i wody podczas przygotowywania napoju. Dzięki dużej pojemności, jednorazowo zaparzysz w nim nawet 750 ml kawy. Przyrząd ten idealnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie lub miłe popołudnie z przyjaciółmi.
Automatyczny ekspres do kawy JURA J6
Automatyczny ekspres do kawy pozwoli Ci bez wysiłku przygotować idealną filiżankę kawy za naciśnięciem jednego przycisku. Technologia ekstrakcji pulsacyjnej (PEP®) zoptymalizuje czas zaparzania kawy w celu uzyskania najlepszego aromatu, szczególnie w przypadku krótkich specjałów kawowych takich jak espresso i ristretto.
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.