Skip to content
[siteorigin_widget class=”Turbo_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]

Kawa Kenya Kariru charakteryzuje się wyraźnie owocowym profilem smakowym. Słodki posmak dojrzałych malin, jagód i jabłek łączy się z delikatnie kwaśną nutą czerwonej porzeczki. Ta wyjątkowa arabika dealnie nadaje się na filiżankę dobrze zbalansowanego espresso lub czarnej kawy.

 

[siteorigin_widget class=”Custom_Info_Block_List_Widget”][/siteorigin_widget]

ODMIANA

SL 34, SL 28

Odmiany te są najczęściej spotykane w Kenii. Mimo dużej podatności na choroby, otrzymuje się z nich kawę wyjątkowej jakości.

PROCES

Mokry

Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia wyraźniej nuty owocowe. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.

OCENA SCA

87.5/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

REGION

Kirinyaga

Kawa z regionu Kirinyaga w Kenii rośnie na bogatej, wulkanicznej glebie i po selektywnym zbiorze, przetwarza się ją w słodkiej wodzie z rzeki Kamweti. Słodkie, złożone aromaty, żywa kwasowość i bogate aksamitne body tworzą smak, który jest charakterystyczny dla kenijskiej kawy.

WYSOKOŚĆ

1800-1900 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Kenya Kariru, 250 g

59.00 zł

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Zalecane metody parzenia

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Dripper Hario V60

Ręczny proces parzenia kawy da Ci pełną kontrolę nad osiąganym rezultatem. Sam decydujesz jaką temperaturę będzie miała woda i ile potrwa proces parzenia, aby osiągnąć idealny smak.

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Ekspres do kawy Goat Story Gina

Gina to nagradzany i wyjątkowy przyrząd do parzenia kawy. Wbudowana waga pozwala odmierzyć odpowiednią porcję kawy i wody podczas przygotowywania napoju. Dzięki dużej pojemności, jednorazowo zaparzysz w nim nawet 750 ml kawy. Przyrząd ten idealnie sprawdzi się na rodzinne śniadanie lub miłe popołudnie z przyjaciółmi.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Automatyczny ekspres do kawy JURA J6

Automatyczny ekspres do kawy pozwoli Ci bez wysiłku przygotować idealną filiżankę kawy za naciśnięciem jednego przycisku. Technologia ekstrakcji pulsacyjnej (PEP®) zoptymalizuje czas zaparzania kawy w celu uzyskania najlepszego aromatu, szczególnie w przypadku krótkich specjałów kawowych takich jak espresso i ristretto.

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]