Skip to content
[siteorigin_widget class=”Turbo_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]

Po prostu stworzona na przyjemne zimowe chwile. Kawa przygotowywana z ziaren specialty „Nikaragua Maragogype” ma zapach słodkiego miodu i karmelu. W podniebienie łaskocze subtelna ostrość ziół.

 

[siteorigin_widget class=”Custom_Info_Block_List_Widget”][/siteorigin_widget]

ODMIANA

Maragogype

Ten rodzaj kawy Maragogype wyróżnia się wyjątkowo dużymi ziarnami kawy. Są do 40% większe niż zwykłe odmiany Arabiki i są powszechnie znane jako „ziarna słonia”.

PROCES

Mokry

Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia owocowe nuty. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujący profil smakowy jest łatwiej wyczuwalny.

OCENA SCA

83/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

GOSPODARSTWO

Fincas Mierisch

W odległej Nikaragui, na plantacjach kawy rodziny Mierisch, nieustannie eksperymentuje się z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami przetwarzania. Każde drzewo i jagoda są traktowane w szczególny sposób. Wszystko to pozwala rozkwitnąć szczególnemu smakowi kawy.

WYSOKOŚĆ

1200-1500 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak jego ziaren.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa najbogatszy aromat wszystkich nut smakowych.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Nicaragua
Maragogype, 1 kg

136.00 zł

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Zalecane metody parzenia

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Dripper Hario V60

Dla lubiących dłużgie przerwy kawowe. Jeden z najpopularniejszych alternatywnych sposobów parzenia kawy. Daje możliwość szerokiego eksperymentowania ze smakami. Szczególnie sprawdza się w przyrządzaniu kaw speciality – doskonale ujawnia ich bogatą różnorodność aromatów i smaków.

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Półautomatyczny ekspres do kawy

Dla tych, którzy marzą o staniu się baristą we własnym domu. Przygotuj doskonałe espresso aby wydobyć ukrytą głębię smaku kawy speciality.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Automatyczny ekspres do kawy

Dla tych, którzy marzą o osobistym bariście w domu. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, a ekspres niczym barista w kawiarni sam przygotuje specjał: od gęstego i mocnego espresso po cappuccino z jedwabistą mleczną pianką. Wszystko co musisz zrobić to cieszyć się pyszną kawą!

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]