Kawowa TOP oferta

Po prostu stworzona na przyjemne zimowe chwile. Kawa przygotowywana z ziaren specialty „Nikaragua Maragogype” ma zapach słodkiego miodu i karmelu. W podniebienie łaskocze subtelna ostrość ziół.

 

ODMIANA
Maragogype
Ten rodzaj kawy Maragogype wyróżnia się wyjątkowo dużymi ziarnami kawy. Są do 40% większe niż zwykłe odmiany Arabiki i są powszechnie znane jako „ziarna słonia”.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia owocowe nuty. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujący profil smakowy jest łatwiej wyczuwalny.
OCENA SCA
83/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
GOSPODARSTWO
Fincas Mierisch
W odległej Nikaragui, na plantacjach kawy rodziny Mierisch, nieustannie eksperymentuje się z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami przetwarzania. Każde drzewo i jagoda są traktowane w szczególny sposób. Wszystko to pozwala rozkwitnąć szczególnemu smakowi kawy.
WYSOKOŚĆ
1200-1500 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.

ODMIANA

Maragogype

Ten rodzaj kawy Maragogype wyróżnia się wyjątkowo dużymi ziarnami kawy. Są do 40% większe niż zwykłe odmiany Arabiki i są powszechnie znane jako „ziarna słonia”.

PROCES

Mokry

Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia owocowe nuty. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujący profil smakowy jest łatwiej wyczuwalny.

OCENA SCA

83/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

GOSPODARSTWO

Fincas Mierisch

W odległej Nikaragui, na plantacjach kawy rodziny Mierisch, nieustannie eksperymentuje się z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami przetwarzania. Każde drzewo i jagoda są traktowane w szczególny sposób. Wszystko to pozwala rozkwitnąć szczególnemu smakowi kawy.

WYSOKOŚĆ

1200-1500 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak jego ziaren.

PALENIE

Średnie

Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa najbogatszy aromat wszystkich nut smakowych.

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Nicaragua
Maragogype, 1 kg

136.00 zł

Zalecane metody parzenia

Dripper Hario V60

Dla lubiących dłużgie przerwy kawowe. Jeden z najpopularniejszych alternatywnych sposobów parzenia kawy. Daje możliwość szerokiego eksperymentowania ze smakami. Szczególnie sprawdza się w przyrządzaniu kaw speciality - doskonale ujawnia ich bogatą różnorodność aromatów i smaków.

Półautomatyczny ekspres do kawy

Dla tych, którzy marzą o staniu się baristą we własnym domu. Przygotuj doskonałe espresso aby wydobyć ukrytą głębię smaku kawy speciality.

Automatyczny ekspres do kawy

Dla tych, którzy marzą o osobistym bariście w domu. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk, a ekspres niczym barista w kawiarni sam przygotuje specjał: od gęstego i mocnego espresso po cappuccino z jedwabistą mleczną pianką. Wszystko co musisz zrobić to cieszyć się pyszną kawą!