Kawa z Afryki
Przyłącz się do nas na filiżankę kawy w Afryce!
Koneserzy kawy często uważają kawę afrykańską za najlepszą na świecie. Żywa, orzeźwiająca, owocowa, jagodowa, słodka, soczysta - jest po prostu stworzona do picia w gorące, letnie dni!
- Poczuj świeżość i lekkość lata
- Ciesz się smakiem owoców i jagód
- Parz gorące i zimne napoje kawowe
Smaki afrykańskiej kawy
Zauroczeni smakiem Afryki, entuzjaści kawy podróżują tam w poszukiwaniu nowych odmian, mając nadzieję na odkrycie nieznanych dotąd smaków kawy. Nie jest to zaskoczeniem: Afryka jest nie tylko ojczyzną ludzkości, ale także ojczyzną kawy. Wciąż kryje się tam wiele nieodkrytych podgatunków arabica. Co więcej, afrykańska kawa potrafi oczarować każdego swoimi niespodziewanymi smakami i aromatami, sprawiając, że kawosze z niedowierzaniem wykrzykują: "Czy to naprawdę jest kawa?!". Wybierzmy się zatem w podróż po królestwie afrykańskich smaków kawy, popijając po drodze kawy pochodzące z różnych regionów Afryki!
Kawa z Etiopii
Kombinacje smaków i aromatów charakterystycznych dla kawy etiopskiej z pewnością przyprawią Cię o zawrót głowy! Przypomina to najlepsze wino lub herbatę. W przygotowanej filiżance odkryjesz żywe nuty jagód, wanilii, cytryny, Earl Grey, jaśminu... Wypij łyk i daj się zaskoczyć!
Kawa z Kenii
Kawa kenijska jest szczególnie wyrazista. Dominują w niej "cięższe" nuty owocowe i jagodowe: czarna porzeczka, czerwona porzeczka, malina, żurawina, śliwka, słodko-kwaśny grejpfrut... Jeśli chcesz się przekonać, na czym polega owocowa kwasowość powszechnie uwielbiana przez koneserów kawy, to właśnie tej kawy powinieneś spróbować.
Kawa z Rwandy
Kawa z Rwandy jest niezwykle orzeźwiająca, słodka i soczysta. Rozwijają się w niej egzotyczne kombinacje smakowe: smaki dojrzałych czerwonych jagód, pomarańczy i jabłek łączą się z nutami ciemnej czekolady, tak charakterystycznymi dla kawy z tego regionu. To z pewnością zachwyci miłośników egzotycznych smaków!
Najczęściej zadawane pytania
Wciąż nie jesteś pewien, czy smak afrykańskiej kawy jest czymś, co Ci się spodoba? Nie możesz się zdecydować, czy powinieneś najpierw spróbować ziaren kawy z Etiopii, Kenii czy Rwandy? Zapoznaj się z najczęściej zadawanymi pytaniami na temat kawy afrykańskiej - być może pomogą Ci one podjąć ostateczną decyzję.
Przede wszystkim Afryka uważana jest za ojczyznę kawy. Nawet dziś odkrywa się tam nowe odmiany kawy i niespodziewane smaki. Sama kawa charakteryzuje się jedną z najszerszych palet smaków i aromatów, dlatego też koneserzy kawy na całym świecie absolutnie oszaleli na jej punkcie.
Wszystkie kawy afrykańskie charakteryzują się dość wyrazistym smakiem owoców. Zalecamy zacząć od kawy etiopskiej, która jest zazwyczaj nieco łagodniejsza. Ponadto, kawa etiopska jest często uważana za wzorzec wśród odmian afrykańskich, dlatego jest idealnym wyborem dla tych, którzy chcą spróbować typowej kawy afrykańskiej.
Wiele osób twierdzi, że kawa afrykańska najlepiej nadaje się do zaparzania w urządzeniach filtrujących. Naszym zdaniem, kawa ta jest równie wspaniała, gdy przygotuje się ją w ekspresie do kawy, w formie espresso, lungo, americano lub cold brew. Spróbujcie, a będziecie mile zaskoczeni!
Smak afrykańskiej kawy jest wyjątkowo złożony, więc nadanie mu odpowiedniej etykiety jest nie lada wyzwaniem. Najczęściej jednak spotykane są żywe nuty owoców i jagód. Co więcej, kawy afrykańskie często przypominają wino lub herbatę, ponieważ ich "body" jest charakterystyczne dla tych dwóch napojów. To właśnie dlatego, po pierwszym spróbowaniu afrykańskiej kawy, niektórzy pytają: "Czy to naprawdę kawa?".
Wspomnieliśmy już, że profil smakowy kawy afrykańskiej obejmuje nuty owocowe i jagodowe. Może się więc okazać, że kawa będzie zbyt kwaśna jak na mój gust! Pomyślcie jednak przez chwilę o smaku dojrzałych truskawek lub jagód: czy ich kwasowość jest nieprzyjemna? Oczywiście, że nie! Kwaśny smak kawy niskiej jakości nie powinien być mylony ze słodką kwasowością, która charakteryzuje niektóre z najbardziej cenionych odmian kawy na świecie. Spróbujcie afrykańskiej kawy i przekonajcie się sami!