D.
G.
Min.
Sec.
Ta ciemna herbata Da Hong Pao oolong pochodzi z legendarnego rezerwatu górskiego WuYi w prowincji Fujian w Chinach. Luksusowa, bogata w smak i głęboki aromat herbata dla koneserów, którzy cenią sobie wyrafinowane smaki. Wyczuwalne są w niej nuty prażonych orzechów, karmelu i słodka owocowość.
Klify gór WuYi są dobrze znane z produkcji wyśmienitych herbat, które są cenione na całym świecie. W rezerwacie leśnym WuYi w celu ochrony ziemi zabronione jest wykorzystywanie nienaturalnych materiałów, w celu ochrony gleby bogatej w minerały, witaminy i mikroelementy. Prawie wszystko, co rośnie w tych górach, jest bogate w korzystne właściwości i stosowane w medycynie chińskiej. Oolong z tego regionu jest najbardziej ceniony przez prawdziwych miłośników herbaty. Produkcja oparta jest na ręcznym zbieraniu, przetwarzaniu i czterokrotnym podprażaniu co pozwala dojrzewać herbacie przez dziesięciolecia. Z każdym rokiem herbata ta zyskuje większe bogactwo i głębię smaku. Herbatę tę można zaparzyć nawet 6 krotnie, za każdym razem uzyskując niepowtarzalne nuty smakowe, ukryte w jej liściach. Da Hong Pao jest wytwarzana zgodnie z najstarszymi chińskimi tradycjami produkcji, nadzorowanymi przez mistrza herbaty Arti Unici, Xiang Jinmao.
Herbata posiada właściwości zdrowotne. Możesz ją wypróbować na organizowanych przez Przyjaciół Kawy degustacjach w naszych salonach.
Opakowanie zawiera: 4, 5-cio gramowe torebki herbaty (podczas 6 krotnego parzenia przygotujesz z niej aż 24 filiżanki herbaty o pojemności 200 ml).
Rytuał parzenia herbaty:
– Używaj wody filtrowanej lub źródlanej.
– Podgrzej naczynie, którego użyjesz do zaparzania (np poprzez przepłukanie go gorącą wodą).
– Wsyp do zaparzacza 5 gramów liści herbaty z opakowania.
– Zalej napar wodą o temperaturze 100°C i wylej za kilka chwil, przepłukując liście.
– Dodaj 200 ml wody (95–100°C) i pozostaw na 30 sekund. Możesz nalać przygotowaną herbatę do filiżanek (upewnij się, że liście pozostają suche, a cały napar trafi do filiżanki).
– Możesz zaparzyć te same liście aż 6 razy, za każdym razem przedłużając nieco czas parzenia. Herbata zachowa tak samo bogaty aromat i dodatkowo uwolni nowe nuty smakowe.
Adam 31 lipca, 2020
Delikatna, bez goryczki, taka jak powinna być prawdziwa zielona herbata 🙂 Polecam!
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.