Kawa mielona z limitowanej edycji Pina Colada (współfermentowana z kokosem), 200 g

Wyprzedane

Szczegóły

Nietuzinkowa, owocowa i nieco szalona kawa fermentowana z orzechami kokosowymi. Z pewnością ją pokochasz!

Uwielbiasz kawę, ale często masz wrażenie, że profil sensoryczny naparu nie do końca zgadza się z opisem na opakowaniu („sensoryczny”, czyli jaki?…). Gwarantujemy, że w tym przypadku będzie inaczej. Dzięki innowacyjnej metodzie obróbki nasza kawa pachnie jak lemoniada kokosowa z orzeźwiającymi nutami ananasa i trawy cytrynowej. Prawdziwa piña colada w porannej filiżance! Popijając ją, z pewnością nieraz zatrzymasz się na chwilę i pomyślisz „Czy to naprawdę kawa?”.

Prosto z Kolumbii – z miłością i innowacją

Ziarna naszej limitowanej kawy dotarły do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie znajduje się rodzinna farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez, od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki kawy w poszukiwaniu zachwycających i charakterystycznych nut smakowych. I zdecydowanie mu się to udało: jego ziarna otrzymały szereg prestiżowych nagród.

Jak powstaje ten tropikalny napar?

W skrócie: wyobraź sobie szaloną imprezę, na której kawa i tropikalne owoce tańczą ze sobą całą noc.

A jeśli chcesz poznać historię w całości…

1. Dobór odpowiednich ziaren. Rodrigo wybrał odmianę arabiki o nazwie Purple Caturra charakteryzującą się naturalną, intensywną słodyczą. Doskonale nadaje się do fermentacji.

2. Fermentacja. Ziarna kawy najpierw trafiają do głównego zbiornika, w którym przez jakiś czas fermentują samodzielnie – można powiedzieć, że to taka rozgrzewka przed główną imprezą! 

3. Przygotowanie owocowego roztworu na potrzeby współfermentacji. Unikatowe mikroorganizmy znajdujące się w głównym zbiorniku (lactobacillus i saccharomyces cerevisiae) przenoszone są do oddzielnego pojemnika, gdzie miesza się je z orzechami kokosowymi, naturalnym sokiem z owoców cytrusowych, cukrem i melasą. Ta owocowa mikstura jest następnie fermentowana przez kolejne 8 dni, aż do uzyskania idealnych wartości Brix i pH.

4. Czas na tropikalne tango! Owocowa mieszanka trafia do ziaren kawy. Ten etap procesu zajmuje aż 180 godzin – co daje w sumie ponad tydzień!

5. Baczne obserwowanie procesu. Cały proces jest dokładnie monitorowany: stężenie cukru (mierzone w stopniach Brixa) nie może spaść poniżej wartości 6, a pH musi utrzymywać się na poziomie przekraczającym 4. To wszystko pozwala uzyskać kawę o wyrazistym, ale nie nadmiernie intensywnym smaku kokosa. Dlaczego ten etap jest tak ważny? Dzięki temu otrzymujemy napar o charakterystycznym tropikalnym smaku, który jednocześnie wydobywa unikatowy charakter samych ziaren.

6. Suszenie i przygotowanie do palenia. Kiedy profil sensoryczny kawy jest już odpowiednio wyważony, przychodzi czas na suszenie ziaren. Kiedy osiągną idealną wilgotność (na poziomie 10–11%), trafiają do palarni. 

7. Czas na degustację. Po pokonaniu mnóstwa wyzwań w trakcie długiej, tropikalnej podróży kawa współfermentowana trafia tam, gdzie jej miejsce – do Twojej filiżanki. Delektuj się nią do woli!

*****

Kraj pochodzenia | Kolumbia

Region | Huila 

Farma | „Monteblanco”, zarządzana przez Rodriga Sancheza 

Wysokość upraw | 1730 m

Odmiana arabiki | Purple Caturra 

Obróbka | naturalna, współfermentacja z kokosem

Profil palenia | średni

Profil sensoryczny | kokos, ananas, trawa cytrynowa

Rekomendowane metody zaparzania: wszelkiego rodzaju akcesoria do parzenia ręcznego (V60, Chemex itp.), a także bezpośrednio w filiżance.

Składniki: palona kawa mielona.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamknięciu, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Nuty smakowe
Ananas Kokos Trawa cytrynowa
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika
Kawa typ
Kawa mielona
Stopień palenia Średni
Jasny Ciemny

Specyfikacja techniczna

Kawa typ
Kawa typ:
Kawa mielona
Kawa rodzaj
Kawa rodzaj:
Mieszanki
Stopień palenia
Stopień palenia:
Średni
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Unia Europejska
Odmiana Arabica
Odmiana Arabica:
Caturra
Rodzaj ziaren kawy
Rodzaj ziaren kawy:
100% Arabika

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Kawa mielona
Kawa rodzaj
Mieszanki
Producent
Przyjaciele Kawy
Stopień palenia
Średni
Kraj pochodzenia
Unia Europejska
EAN
4779060251627
Odmiana Arabica
Caturra
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika

Wymiary i waga

Waga
200 g

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa mielona z limitowanej edycji Pina Colada (współfermentowana z kokosem), 200 g”


Idealne razem

To też może Ci się spodobać