D.
G.
Min.
Sec.
Dane wprowadzone nieprawidłowo.
Kawa Pink Blend to mieszanka 100% arabica, której 80% pochodzi z Brazylii, a 20% z Etiopii.
Pink Blend początkowo ma średnią, cytrusowo – śliwkową kwasowość, przechodzącą w wysoką, marcypanową słodycz z delikatnym, migdałowym posmakiem. Kawa w odczuciu jest pełna i bardzo dobrze zbalansowana.Ziarna są wypalane w stopniu medium, w sposób zrównoważony, który nie tłumi jej naturalnego aromatu.Kawa ma średnią zawartość kofeiny
Stabilny klimat sprzyja producentom kawy, którzy mogą skupić się na jakości i produkcji. Duże zaawansowanie technologiczne rolników z regionu Cerrado umożliwia precyzyjną kontrolę nad uprawami. Zbiory odbywają się od maja do września. Ziarna poddawana są naturalnemu procesowi obróbki, który polega na tym, że jagody kawy suszone są na pełnym słońcu przez kilka dni, aż do momentu, kiedy ich miąższ będzie na tyle miękki i kruchy, że sam oddziela się od ziarna. Taka obróbka sprawia, że kawa którą zaparzymy z ziaren pozyskanych tym sposobem, będzie miała wysokie body i dużą słodycz oraz niską kwasowość.
Region Sidamo w Etiopii leży na wysokości 1800 – 2000 metrów nad poziomem morza, przez co są stwarzane idealne warunki do rozwoju krzewów kawowych. Owoce kawy zbiera się ręcznie, a następnie poddaje się mokrej obróbce, która ma kilka etapów. Najpierw, w mechanicznej tarce zdziera z nich miąższ, żeby odsłonić znajdujące się wewnątrz ziarna. Następnie przesypuje się je do basenów fermentacyjnych, gdzie pod ścisłą kontrolą zachodzi proces fermentacji. Zabieg ten ma na celu pozbycie się resztek miąższu. Na ostatnim etapie płucze się ziarna, żeby usunąć nieczystości. Ostatnim etapem jest suszenie, które odbywa się na specjalnych stołach lub betonie, aż ziarna kawy osiągną 11–14% wilgotności.Mokra obróbka sprawia, że kawa jest delikatniejsza i ma wyższą kwasowość.
Idealna do parzenia zarówno w domu, jak również w restauracjach i kawiarniach. Sprawdzi się doskonale pod espresso, americano i kawy przelewowe.
Kraj: Brazylia, EtiopiaGatunek 100% ArabikaWysokość: 900-1250 metrów n.p.m., 1800-2000 metrów n.p.m.Gatunek: Cerrado, Minais Gerais; Sidamo, YirgacheffeObróbka: naturalna, mokraPalenie: średniePaleta smaków: czekolada mleczna, owocePrzeznaczenie: ekspresy ciśnieniowe kolbowe, ekspresy ciśnieniowe automatyczne, kawiarka, french press
Na razie nie ma opinii o produkcie.
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.