Ta kawa z odległej wyspy Jawa zaskoczy Cię słodkimi nutami jagód i wybornie gładkim smakiem. Na początku poczujesz aromat borówek i śliwek, a następnie słodki smak czerwonych winogron przejmie kontrolę i będzie utrzymywał się na Twoim podniebieniu jeszcze przez długi czas po zakończeniu picia.
Jeszcze sto lat temu kawa arabica z Jawy Zachodniej była uważana za najlepszą na świecie. Na jakiś czas popadła w zapomnienie, ponieważ została wyparta przez herbatę. Jednak w 2002 roku, kiedy rynek kawy zaczął ponownie rozkwitać, arabica stopniowo powróciła na pola Jawy Zachodniej. Dzięki korzystnym warunkom agroklimatycznym i dobremu zarządzaniu, plantacje kawy arabica w tym regionie szybko zaczęły przynosić duże ilości wysokogatunkowej kawy specialty. Farma Rimbun Jaya Abadi, z której pochodzi ta kawa, znajduje się w górach Kamojang. Tutaj owoce kawy są ręcznie zbierane i przetwarzane, aby uwolnić ich niezwykły smak, który powstał w wyniku uprawy na wysokości 1650 metrów nad poziomem morza, na bogatej, wulkanicznej glebie. Ponieważ ziarna są sadzone przy użyciu specjalnej techniki agroleśniczo-permakulturowej i przetwarzane zgodnie z normami ustalonymi w świecie kawy specialty, produkt ten jest również przyjazny dla środowiska.
Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii Limited Edition.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje 87 punktów na 100 możliwych.
KRAJ: Indonezja
REGION: Góra Kamojang, Jawa Zachodnia
FARMA: Rimbun Jaya Abadi
WYSOKOŚĆ: 1650 m
ODMIANA: Andungsgari
PROCES: Mokry
STOPIEŃ PALENIA: Lekki średni
PALETA SMAKÓW: Borówka, Czerwona śliwka, Czerwone winogrona
Zalecane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia kawy (V60, Chemex, itp.).
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem "specialty".
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie "czysty" smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Te ziarna kawy nadają się dobrze do wszystkich przelewowych metod parzenia, takich jak V60, Chemex i tym podobne.
Tak, są to ziarna kawy arabica z podgatunku Andungsgari.
Na razie nie ma opinii o produkcie.
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.