Kawa ziarnista z limitowanej edycji Peach Fuzz (współfermentowana z brzoskwiniami), 200 g

Zupełnie wyjątkowa metoda obróbki: współfermentacja z brzoskwiniami!

Szczegóły

Nietuzinkowa, owocowa i nieco szalona kawa fermentowana z brzoskwiniami. Z pewnością ją pokochasz!

Uwielbiasz kawę, ale często masz wrażenie, że profil sensoryczny naparu nie do końca zgadza się z opisem na opakowaniu („sensoryczny”, czyli jaki?…). Gwarantujemy, że w tym przypadku będzie inaczej. Dzięki innowacyjnej metodzie obróbki gotowy napar pachnie jak soczysty nektar brzoskwiniowy z egzotyczną nutą mango i odrobiną słodkiego karmelu. Prawdziwy brzoskwiniowy raj w porannej filiżance! Popijając ją, z pewnością nieraz zatrzymasz się na chwilę i pomyślisz „Czy to naprawdę kawa?”.

Prosto z Kolumbii – z miłością i innowacją

Ziarna naszej limitowanej kawy dotarły do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie znajduje się rodzinna farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez, od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki kawy w poszukiwaniu zachwycających i charakterystycznych nut smakowych. I zdecydowanie mu się to udało: jego ziarna otrzymały szereg prestiżowych nagród.

Jak powstaje ten wyśmienity napar?

W skrócie: wyobraź sobie szaloną imprezę, na której kawa i brzoskwinie tańczą ze sobą całą noc.

A jeśli chcesz poznać historię w całości…

1. Dobór odpowiednich ziaren. Rodrigo wybrał dwie odmiany kawy arabica: Bourbon i Caturra. Charakteryzują się czystą, naturalną słodyczą i doskonale nadają się do fermentacji.

2. Fermentacja. Ziarna kawy najpierw trafiają do głównego zbiornika, w którym przez jakiś czas fermentują samodzielnie – można powiedzieć, że to taka rozgrzewka przed główną imprezą! 

3. Przygotowanie owocowego roztworu na potrzeby współfermentacji. Unikatowe mikroorganizmy znajdujące się w głównym zbiorniku (lactobacillus i saccharomyces cerevisiae) przenoszone są do oddzielnego pojemnika, gdzie miesza się je z brzoskwiniami i słodziutkim nektarem z owoców tropikalnych. Ta owocowa mikstura jest następnie fermentowana przez kolejne 8 dni, aż do uzyskania idealnych wartości Brix i pH.

4. Czas na brzoskwiniowy szał! Owocowa mieszanka trafia do ziaren kawy. Ten etap procesu zajmuje aż 150 godzin – co daje w sumie prawie tydzień!

5. Baczne obserwowanie procesu. Cały proces jest dokładnie monitorowany: stężenie cukru (mierzone w stopniach Brixa) nie może spaść poniżej wartości 6, a pH musi utrzymywać się na poziomie przekraczającym 4. To wszystko pozwala uzyskać kawę o wyrazistym, ale nie nadmiernie intensywnym smaku brzoskwini. Dlaczego ten etap jest tak ważny? Dzięki temu otrzymujemy napar o charakterystycznym owocowym smaku, który jednocześnie wydobywa unikatowy charakter samych ziaren.

6. Suszenie i przygotowanie do palenia. Kiedy profil sensoryczny kawy jest już odpowiednio wyważony, przychodzi czas na suszenie ziaren. Kiedy osiągną idealną wilgotność (na poziomie 10–11%), trafiają do palarni. 

7. Czas na degustację. Po pokonaniu mnóstwa wyzwań w trakcie długiego procesu kawa współfermentowana trafia tam, gdzie jej miejsce – do Twojej filiżanki. Delektuj się nią do woli!

*****

Kraj pochodzenia | Kolumbia

Region | Huila 

Farma | „Monteblanco”, zarządzana przez Rodriga Sancheza 

Wysokość upraw | 1730 m

Odmiany arabiki | Bourbon, Caturra 

Obróbka | myta, współfermentacja z brzoskwiniami

Profil palenia | średni

Profil sensoryczny | brzoskwinia, mango, karmel

Rekomendowane metody zaparzania: wszystkie, z uwzględnieniem ekspresu ciśnieniowego.

Składniki: palona kawa ziarnista.

Warunki przechowywania: przechowywać w zamknięciu, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.

Nuty smakowe
Brzoskwinia
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika
Kawa typ
Kawa ziarnista

Specyfikacja techniczna

Kawa typ
Kawa typ:
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Kawa rodzaj:
Single-origin
Kraj pochodzenia
Kraj pochodzenia:
Unia Europejska
Rodzaj ziaren kawy
Rodzaj ziaren kawy:
100% Arabika

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Single-origin
Producent
Przyjaciele Kawy
Kraj pochodzenia
Unia Europejska
EAN
4771121001080
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika

Wymiary i waga

Waga
200 g

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Dodatkowe informacje

Czy jest to kawa aromatyzowana?
Czy współfermentacja z brzoskwiniami jest eksperymentalną metodą obróbki?
Czy jest to kawa o wysokiej kwasowości?
Jak najlepiej zaparzyć tę kawę?
Czy będę w stanie wyczuć smak brzoskwiń?

Recenzje

5.00
6 opinie
85%
0%
0%
0%
0%
  1. Katarzyna D.

    Wspaniała

  2. Bart

    Kupiłem na targach Warsaw Cofee Festiwal i jest fenomenalna! Oczywiście brzoskwiniowa,delikatna,czuć lekko smak winny idący od fermentacji. Robię przez Clever dripper,jak dodasz więcej będzie mocna i odrobinę bardziej kawowa /goryczkowa /,jak zrobisz ciut słabszą będzie orzeźwiająca 8 delikatna. Piję przestudzoną leciutko zaparzoną w dripperze przez 1.5 min. Woda 93 stopnie. Klasa. Oby nie zabrakło bo cała rodzina pije!

  3. Jan

    Świetnie smakuje zrobiona przelewem albo z lodem, a espresso też wychodzi niezłe – wyrazisty i orzeźwiający smak!

  4. Daniela

    Jeszcze nigdy czegoś podobnego nie piłam! Bardzo owocowa, ale praktycznie bez kwasku. Nie wiem, czy rzeczywiście wyczuwam brzoskwinie, ale na pewno coś zbliżonego. Dzięki!

  5. Barbara B.

    Ale pachnie brzoskwiniami!

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!


Idealne razem

To też może Ci się spodobać