Zamów online lub odbierz osobiście w naszych sklepach. Godziny otwarcia znajdziesz tutaj

Ekspresy półautomatyczne

Cena
Producent
Kawa typ
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Cechy kawy
Rodzaj ziaren kawy
Nadaje się do automatów
Typ cappucinatore
Przygotowywane napoje
Stosowana kawa
Promocje
Filtr  
Sortuj
Filtr  

Pokazuje 1-24 wyników z 87

Kiedy jesteś w kawiarni lub barze, łatwo możesz obserwować proces parzenia: zaczyna się od mielenia ziaren, a dookoła rozchodzi się kawowy aromat. Następnie kawa wsypywana jest do kolby, uciskana tamperem i umieszczana w ekspresie, a po chwili już możesz cieszyć się doskonałym napojem. Ekspresy te są półautomatyczne. Stosuje się w nich kawę mieloną. Są one dla tych, którzy lubia brać czynny udział w procesie przygotowywania kawy i chcą być jak barista. Kawa powinna być zmielona wcześniej. Jeśli nie chcesz używać kawy mielonej, wybierz półautomatyczny ekspres do kawy z systemem E.S.E. (Easy Serving Espresso), który jest na kawę w saszetkach E.S.E., czyli na kawę w tabletkach. Taki ekspres to także elegancki dodatek do wystroju wnętrza. Wybierając ekspres kolbowy, warto zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Jeśli znajdziesz urządzenie z funkcją Steam Espresso to znaczy, że kawa jest zaparzana w temperaturze 100 °C, czyli zawiera więcej kofeiny, a jej smak jest mniej intensywny. Pump Espresso znaczy, że napój jest przygotowywany pod wysokim ciśnieniem i temperaturze 87-95 ° C, co daje doskonały aromat. There are also opinions that if the coffee is a brewed with a metal filter, is is stronger and more delicious. Our assortment includes semi-automatic coffee machines for cafes, offices and homes.

Jakie są zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym?

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso. Główne zasady…
Czytaj więcej

Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso. Główne zasady parzenia kawy opierają się na proporcjach tego napoju. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jako, że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, będziesz mógł dalej eksperymentować.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jakie są różnice między ręcznymi ekspresami do kawy?

Kolbowe ekspresy do kawy przeznaczone są głównie do użytku profesjonalnego…
Czytaj więcej

Kolbowe ekspresy do kawy przeznaczone są głównie do użytku profesjonalnego tj. Lokale gastronomiczne - restauracje, kawiarnie itp. Oczywiście jeśli chcesz podszkolić swoje umiejętności parzenia kawy w domu, zawsze możesz znaleźć profesjonalny model przeznaczony do użytku domowego. Aby prawidłowo przygotować espresso w tego typu ekspresie, musisz nauczyć się doboru stopnia zmielenia ziarna, odpowiednio ubić kawę tamperem i włączyć obieg wody przez zmielone ziarno na odpowiedni czas.

Modele kolbowych ekspresów do kawy przeznaczone do użytku domowego są nieco uproszczone, a ich użytkowanie nie jest dużo bardziej skomplikowane w stosunku do ekspresów automatycznych. W przeciwieństwie do ekspresu automatycznego, ekspres kolbowy wymaga świeżo zmielonej kawy (tuż przed przygotowaniem) i odpowiedniego ciśnienia. Poprzez zaprogramowanie ilości przelewanej wody, możesz powtarzać przygotowanie zapisanej kawy, za każdym razem za pomocą jednego kliknięcia przycisku.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Dlaczego warto wybrać ekspres kolbowy?

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę,…
Czytaj więcej

Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to kolbowy ekspres do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej