Ceramiczny zaparzacz filtrowy Hario „V60-02 Black“ - Przyjaciele Kawy
Czas na zmianę! Najlepsze oferty do - 50%

Ceramiczny zaparzacz filtrowy Hario „V60-02 Black“

( 0 )
Specyfikacja techniczna Informacje o produkcje
Clear
  • Dostarczamy produkty w 2-7 dni robocze

Specyfikacja techniczna

Producent

Hario

Tworzywo

Ceramiczny

Głębokość

120 mm

Wysokość

102 mm

Szerokość

140 mm

Kraj pochodzenia

Japonia

EAN

4977642010628

Waga

500 g

Czytaj więcej
Czytaj dalej

Informacje o produkcje

Ceramiczny dripper Hario „V60-02“ jest zaparzaczem filtrowym w kształcie stożka z wirem promienistym i otwartym spustem.

Stożkowe filtry papierowe pomagają w rozprzestrzenianiu się wody i czasie kontaktu z mieloną kawą, ponieważ woda spływa ku środkowi. Można przygotować 2 porcje kawy naraz.

Ta manualna metoda parzenia daje pełną kontrolę czasu parzenia i temperatury, dzięki czemu kawa jest parzona tak, jak lubisz. Duży otwór w dolnej części stożka pozwala na swobodny przepływ kawy, dzięki czemu można łatwo dostosować smak i moc napoju poprzez prędkość, z jaką wlewa się gorącą wodę (dla słabszej kawy szybciej, dłużej – dla kawy mocniejszej).

Jak używać ceramicznego zaparzacza „Hario V60-02“:

1. Podgrzej filtr ceramiczny i papierowy, przelewając przez nie gorącą wodę. To zminimalizuje też posmak papieru.

2. Wsyp świeżo mieloną kawę do papierowego filtra. Ogólnie, mielenie powinno być w stopniu średnio – drobnym.

3. Zwilż kawę mieloną – zacznij od nalewania do środka, a potem kontynuuj ruchem okrężnym w stronę brzegów stożka. Upewnij się, że cała powierzchnia została namoczona. Użyj około 30 ml wody. Nalewanie powinno być powolne – trwać około 10 sekund.

4. Od momentu zakończenia zwilżania, ustaw timer na 2 minuty. Kiedy zostanie na nim 1:40, rozpocznij wlewanie pozostałej wody ruchem okrężnym, utrzymując wodę z dala od zewnętrzenej krawędzi kawy mielonej.

Celem jest wylanie pozostałej wody (pozostałej po użyciu jej części do nawilżenia) w ciągu 80 sekund. Wylewać trzeba odpowiednio, równomiernym strumieniem. Łatwiej to osiągnąć, kiedy trzyma się dzbanek z gorącą wodą od dołu, za dno (z odpowiednim zabezpieczeniem przed poparzeniem) i lekko go przechyla. Kiedy woda leje się pionowo, równomiernym strumienim, to jest to pożądany efekt. Woda nie ma lać się z przerwami, ani zbyt mocno, rozpryskując dookoła.

Kiedy na timerze zostanie 20 sek., przerwij nalewanie wody. Jeśli kawa została zmielona w odpowiednim stopniu, woda przestanie przeciekać przez filtr dokładnie wtedy, kiedy skończy się czas na timerze. Jeśli woda przecieknie szybciej, nastpnym razem mocniej zmiel kawę. Jeśli dłużej – zmiel słabiej.

Czytaj więcej
Czytaj dalej

Pytania gości

( 0 )

Ocena:
Dziękujemy! Twój komentarz będzie moderowany i wkrótce ukaże się na stronie!

Nie ma jeszcze recenzji.

preloader