D.
G.
Min.
Sec.
Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze zrównoważonym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.
Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu charakterystycznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce ceniony. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.
KRAJ: Kenia
REGION: Kirinyaga
FARMA: Baragwi coop.
WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m
ODMIANA: SL 34, SL 28
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem "specialty".
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie "czysty" smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Kawa ziarnista nadaje się do parzenia przelewowo, w ekspresach przelewowych oraz do zaparzania bezpośrednio w filiżance.
Tak, ziarna można znaleźć tutaj: https://www.przyjacielekawy.pl/p/kawa-speciality-kenya-kariru-250-g/.
Kinga B. 13 lipca, 2023
Kawa pieknie pachnie, da się wyczuc delikatną kwaskowosc
kbujara 25 grudnia, 2022
Przepyszna.Moim skromnym zdaniem-PETARDA.
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.