Kawa ziarnista ETNO Cafe Colombia Medelline, 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
100% arabica z Kolumbii. Jaśniej wypalane ziarna nadadzą się zarówno do metod przelewowych, jak i ekspresów ciśnieniowych. W smaku jest bardzo złożona, wyczuć można pestkowe owoce oraz gorzką czekoladę. Idealne połączenie kwasowości z słodko-gorzką kontrą.
Kwasowość 5/5
Słodycz 1/5
Gorycz 2/5
Wysokość upraw: 1100-1500 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana botaniczna: Bourbon, Typica
Stopień palenia (wg SCA): medium Light
Paleta smaków: owocowy/czekolada deserowa
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Kawa odpowiada charakterystyce podanej w opisie, jednak nie mogę wypowiedzieć się o niej dokładniej. Nie została mi wysłana kawa świeżo palona, a kawa wypalona w czerwcu 2021. Kawę zamawiałem pod koniec marca 2022r.. Mam mieszane uczucia, ponieważ szukałem kawy, która zostanie wypalona przed wysyłką. Myślę, że straciła dużo aromatu. Jej zapach i smak nie jest intensywny i w dużej części zwietrzały, prawie jak w kawach marketowych. Ziarna są w miarę suche bez widocznej powłoki tłuszczu Kawa zrobiona z dostarczonych ziaren ma słaby zapach, jej kwaśność jest wyczuwalna, ale słaba. Bardziej przebija się gorycz i smak lekko utlenionych tłuszczów. Ma smak bardziej orzechowy z domieszką owocową. Wydaje mi się, że gdyby ziarna były świeżo wypalone kawa byłaby o wiele lepsza.