Kawa ziarnista Manufaktura Kawy Kostaryka La Pastora, 1 kg

Otrzymaj ofertę
Otrzymaj ofertę

Szczegóły

Kawa z Kostaryki
Idealny klimat, dobrze rozwinięta infrastruktura i eksperci ze spółdzielni Coope Tarrazu RL – tak brzmi przepis na wyjątkową Arabikę z Kostaryki.

Klimat, który sprzyja uprawie kawy
Kostaryka położona jest w Ameryce Środkowej, pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Jest krajem wyżynno-górzystym, którego krajobraz urozmaicają liczne wulkany. I to właśnie bogata w składniki organiczne i minerały gleba wulkaniczna zapewnia drzewkom kawowym wszystko, czego im potrzeba do bujnego wzrostu.

Położenie Kostaryki sprawia, że na większości jej obszarów panuje klimat równikowy, charakteryzujący się wysokimi temperaturami oraz intensywnymi opadami deszczu. Natomiast północno-zachodnia część Kostaryki znajduje się w strefie klimatu podrównikowego. W Kostaryce występują również wiatry pasatowe, odpowiedzialne za obfite opady deszczu w ciągu roku. Na klimat Kostaryki ma również wpływ ukształtowanie terenu tego kraju. Na wybrzeżu średnie roczne temperatury oscylują w okolicach 26°C, podczas gdy w głębi kraju i na wyższych wysokościach wynoszą one około 18-20°C.

Wysokie góry stanowią ponadto barierę klimatyczną, zatrzymującą wilgotne masy powietrza nadchodzące od strony Morza Karaibskiego.

Kostaryka zachwyca również bogactwem roślin, grzybów oraz zwierząt, występujących na jej terenie. Uznawana jest za jeden z 20 krajów na świecie o najwyższej bioróżnorodności. Nic w tym dziwnego, skoro w Kostaryce możemy spotkać ponad 0,5 mln różnych gatunków, spotykanych zarówno w Ameryce Południowej, jak i Północnej.

Region, który słynie z kawy
Terrazu jest najpopularniejszym regionem w Kostaryce, w którym uprawia się kawę. To właśnie stąd wywodzi się aż 40% krajowej produkcji ziaren. Plantacje w Terrazu rozmieszczone są na wysokości od 1200 do 1900 m n.p.m., gdzie panuje ideany klimat i warunki glebowe, a drzewka kawowe rosną w cieniu różnorodnych drzew, znajdujących się na tych terenach.

Smak, który działa na wszystkie zmysły
Oferowana przez nas kawa z Coope Tarrazu RL charakteryzuje się cytrusową kwasowością, średnią cielistością i niepowtarzalnym aromatem, w którym rozpoznamy morelę, czarną herbatę oraz elementy kwiatowe.

Kraj: Kostaryka/ Tarrazú
Punktacja: 83 pkt
Gatunek: 100% Arabika
Wysokość: 1100 – 1800 metrów n.p.m.
Gatunek: Caturra, Catuaí
Obróbka: Washed
Palenie:omniroast
Paleta smaków: Morele, czarna herbata, kwiaty, miód

Przewodnik po smakach
Czarna herbata Kwiaty Miód Morela
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika Kawa Specialty
Kawa typ
Kawa ziarnista
Stopień palenia Średni
Mniej prażenia Więcej prażenia

Specyfikacja techniczna

Rodzaj ziaren kawy:
100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Single-origin
Producent
Manufaktura Kawy
Regiony pochodzenia kawy
Kostaryka
Stopień palenia
Średni
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika, Kawa Specialty

Wymiary i waga

Waga
1 kg

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa ziarnista Manufaktura Kawy Kostaryka La Pastora, 1 kg”


Idealne razem

To też może Ci się spodobać