Dane wprowadzone nieprawidłowo.
Kawa z KostarykiIdealny klimat, dobrze rozwinięta infrastruktura i eksperci ze spółdzielni Coope Tarrazu RL – tak brzmi przepis na wyjątkową Arabikę z Kostaryki.
Klimat, który sprzyja uprawie kawyKostaryka położona jest w Ameryce Środkowej, pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Jest krajem wyżynno-górzystym, którego krajobraz urozmaicają liczne wulkany. I to właśnie bogata w składniki organiczne i minerały gleba wulkaniczna zapewnia drzewkom kawowym wszystko, czego im potrzeba do bujnego wzrostu.
Położenie Kostaryki sprawia, że na większości jej obszarów panuje klimat równikowy, charakteryzujący się wysokimi temperaturami oraz intensywnymi opadami deszczu. Natomiast północno-zachodnia część Kostaryki znajduje się w strefie klimatu podrównikowego. W Kostaryce występują również wiatry pasatowe, odpowiedzialne za obfite opady deszczu w ciągu roku. Na klimat Kostaryki ma również wpływ ukształtowanie terenu tego kraju. Na wybrzeżu średnie roczne temperatury oscylują w okolicach 26°C, podczas gdy w głębi kraju i na wyższych wysokościach wynoszą one około 18-20°C.
Wysokie góry stanowią ponadto barierę klimatyczną, zatrzymującą wilgotne masy powietrza nadchodzące od strony Morza Karaibskiego.
Kostaryka zachwyca również bogactwem roślin, grzybów oraz zwierząt, występujących na jej terenie. Uznawana jest za jeden z 20 krajów na świecie o najwyższej bioróżnorodności. Nic w tym dziwnego, skoro w Kostaryce możemy spotkać ponad 0,5 mln różnych gatunków, spotykanych zarówno w Ameryce Południowej, jak i Północnej.
Region, który słynie z kawyTerrazu jest najpopularniejszym regionem w Kostaryce, w którym uprawia się kawę. To właśnie stąd wywodzi się aż 40% krajowej produkcji ziaren. Plantacje w Terrazu rozmieszczone są na wysokości od 1200 do 1900 m n.p.m., gdzie panuje ideany klimat i warunki glebowe, a drzewka kawowe rosną w cieniu różnorodnych drzew, znajdujących się na tych terenach.
Smak, który działa na wszystkie zmysłyOferowana przez nas kawa z Coope Tarrazu RL charakteryzuje się cytrusową kwasowością, średnią cielistością i niepowtarzalnym aromatem, w którym rozpoznamy morelę, czarną herbatę oraz elementy kwiatowe.
Kraj: Kostaryka/ TarrazúPunktacja: 83 pktGatunek: 100% ArabikaWysokość: 1100 – 1800 metrów n.p.m.Gatunek: Caturra, CatuaíObróbka: WashedPalenie:omniroastPaleta smaków: Morele, czarna herbata, kwiaty, miód
Na razie nie ma opinii o produkcie.
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.