Kawa ziarnista Manufaktura Kawy Kostaryka La Pastora, 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kawa z Kostaryki
Idealny klimat, dobrze rozwinięta infrastruktura i eksperci ze spółdzielni Coope Tarrazu RL – tak brzmi przepis na wyjątkową Arabikę z Kostaryki.
Klimat, który sprzyja uprawie kawy
Kostaryka położona jest w Ameryce Środkowej, pomiędzy Oceanem Spokojnym a Morzem Karaibskim. Jest krajem wyżynno-górzystym, którego krajobraz urozmaicają liczne wulkany. I to właśnie bogata w składniki organiczne i minerały gleba wulkaniczna zapewnia drzewkom kawowym wszystko, czego im potrzeba do bujnego wzrostu.
Położenie Kostaryki sprawia, że na większości jej obszarów panuje klimat równikowy, charakteryzujący się wysokimi temperaturami oraz intensywnymi opadami deszczu. Natomiast północno-zachodnia część Kostaryki znajduje się w strefie klimatu podrównikowego. W Kostaryce występują również wiatry pasatowe, odpowiedzialne za obfite opady deszczu w ciągu roku. Na klimat Kostaryki ma również wpływ ukształtowanie terenu tego kraju. Na wybrzeżu średnie roczne temperatury oscylują w okolicach 26°C, podczas gdy w głębi kraju i na wyższych wysokościach wynoszą one około 18-20°C.
Wysokie góry stanowią ponadto barierę klimatyczną, zatrzymującą wilgotne masy powietrza nadchodzące od strony Morza Karaibskiego.
Kostaryka zachwyca również bogactwem roślin, grzybów oraz zwierząt, występujących na jej terenie. Uznawana jest za jeden z 20 krajów na świecie o najwyższej bioróżnorodności. Nic w tym dziwnego, skoro w Kostaryce możemy spotkać ponad 0,5 mln różnych gatunków, spotykanych zarówno w Ameryce Południowej, jak i Północnej.
Region, który słynie z kawy
Terrazu jest najpopularniejszym regionem w Kostaryce, w którym uprawia się kawę. To właśnie stąd wywodzi się aż 40% krajowej produkcji ziaren. Plantacje w Terrazu rozmieszczone są na wysokości od 1200 do 1900 m n.p.m., gdzie panuje ideany klimat i warunki glebowe, a drzewka kawowe rosną w cieniu różnorodnych drzew, znajdujących się na tych terenach.
Smak, który działa na wszystkie zmysły
Oferowana przez nas kawa z Coope Tarrazu RL charakteryzuje się cytrusową kwasowością, średnią cielistością i niepowtarzalnym aromatem, w którym rozpoznamy morelę, czarną herbatę oraz elementy kwiatowe.
Kraj: Kostaryka/ Tarrazú
Punktacja: 83 pkt
Gatunek: 100% Arabika
Wysokość: 1100 – 1800 metrów n.p.m.
Gatunek: Caturra, Catuaí
Obróbka: Washed
Palenie:omniroast
Paleta smaków: Morele, czarna herbata, kwiaty, miód
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie