Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Brazil Santa Luzia, 1 kg

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.
Nie jesteś pewien, czy ta kawa jest odpowiednia? Wpadnij do naszego sklepu i spróbuj jej sam!

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 10

Black Crow prezentuje: 

Słodki aromat mlecznej czekolady i karmelu wypełnia powietrze, w połączeniu z orzeźwiającą i niesamowicie subtelną nutką dojrzałych owoców… 

Ta aromatyczna kawa pochodzi z farmy Fazenda Santa Luzia: lecąc nad nią można patrzeć na właściciela, José Marie de Oliveire, który z miłością dba o swoje kawowce. Biegając przez całe dzieciństwo po małych plantacjach kawy swojego dziadka, Jose w końcu spełnił swoje życiowe marzenie: jest u siebie i ciężko pracuje, by pokazać światu wyjątkowe smaki ze swojego rodzinnego Campos Altos

Twój Black Crow

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Brazylia

Region | Cerrado Mineiro, Minas Gerais

Producent | Fazenda Santa Luzia Estate

Wysokość upraw | 1200 m

Odmiana arabiki | Red Catuai

Obróbka | Naturalna

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 84 na 100

Profil smakowy | Mleczna czekolada, karmel, dojrzałe owoce 

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
1 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

84.0000

Proces

Naturalny

Odmiana Arabica

Catuai

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Jak naturalna metoda obróbki wpływa na smak kawy?

Naturalny proces polega na suszeniu ziarna kawy w całości, czyli razem z miąższem. Kawa poddana takiej obróbce jest słodsza, bardziej soczysta i szczególnie bogata.

Czy w tej kawie jest dużo kwasowości?

Mimo że kawy specialty są zazwyczaj dość owocowe, odmiany brazylijskie są zazwyczaj najmniej kwaskowate. Dlatego też ta konkretna odmiana jest odpowiednia dla tych, którzy dopiero zaczynają poznawać świat kawy specialty i chcieliby zacząć od smaków bardziej tradycyjnych.

Recenzje

4.15
20 opinie
70%
5%
5%
10%
10%
  1. Kinga Gadzińska

    bardzo dobra kawa

  2. Marek Kochan

    kawa super duzo lepsza niz te marketowe

  3. Agata Jankowska

    Rewelacja, głębia smaku w każdym łyku

  4. Jadwiga Jaworska

  5. Bozena S.

    Bardzo dobra kawa i ekspresowa wysyłka. Polecam

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!