Kawowa TOP oferta

Kawa ziarnista specialty Guatemala El Socorro, 200 g

4.00
Produkt nie jest już produkowany.
Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Niedostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Kawa ziarnista specialty Guatemala El Socorro, 200 g
Kawa ziarnista specialty Guatemala El Socorro, 200 g
Na stanie
449,99  314,99 

Specyfikacja techniczna

Informacje o produkcje

Zdobywca prestiżowej nagrody “Cup of Excellence”, ta owocowa, jagodowa, słodka kawa z pewnością zostanie doceniona przez prawdziwych koneserów kawy! Luksusowa odmiana arabica Geisha rozpieści Twoje podniebienie i pobudzi wyobraźnię: najpierw poczujesz dominujące nuty wiśni, czerwonych porzeczek i granatów, a następnie smaki będą się zmieniać, stopniowo odsłaniając słodycz brzoskwiń, gruszek i dżemu morelowego. Po wypiciu filiżanki tego wyśmienitego napoju, jego żywe wspomnienie pozostanie na podniebieniu jeszcze przez długi czas, pozostawiając przyjemnie słodki i owocowy posmak.

Historia gospodarstwa El Socorro sięga XIX wieku, kiedy to Antonio López Colom rozpoczął w nim pracę. Wiele lat później, jedna z potomkiń Antonia, Maria Colom, wraz z mężem Mario De La Cerda, zakupiła duże gospodarstwo składające się z trzech oddzielnych nieruchomości: El Socorro, San Guayabá i Rio Arriba. Dzisiaj, ich syn i wnuk kontynuują pracę na tych samych ziemiach. Obecnie, w czwartym pokoleniu, to rodzinne gospodarstwo położone jest na szczególnie dużej wysokości, co nadaje rosnącej tam kawie wyjątkową jakość i wielokrotnie nagradzany smak. 

Od ponad 20 lat konkurs “Cup of Excellence” (COE) konkurs jest pionierem uczciwości i przejrzystości w przemyśle kawowym. Poziom kontroli, jakiemu poddawane są kawy COE, nie ma sobie równych nigdzie indziej. Oznacza to, że jakość tych kaw również nie ma sobie równych.

Podaż kawy “Guatemala El Socorro” jest niezwykle niska, dlatego też należy ona do linii Limited Edition.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje 90,1 punktów na 100 możliwych.

KRAJ: Gwatemala

REGION: Palencia 

FARMA: El Socorro

WYSOKOŚĆ: 1850 m

ODMIANA: Geisha

PROCES: Washed

STOPIEŃ PALENIA: Lekki średni 

NUTY SMAKOWE: Wiśnia, Czerwona porzeczka, Morela, Brzoskwinia, Gruszka

Zalecane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia kawy (V60, Chemex, itp.).

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Przewodnik po smakach
Brzoskwinia
Gruszka
Morela
Porzeczka
Wiśnia

Specyfikacja kawy

Regiony kawy
Gwatemala
Kawa rodzaj
Single-origin
Stopień palenia
Średnio jasne

Często Zadawane Pytania

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 2
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 3 0
Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się dobrze do wszystkich przelewowych metod parzenia, takich jak V60, Chemex i tym podobne.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Dlaczego ta kawa jest tak droga?

Jest to kawa z limitowanej edycji, która może pochwalić się prestiżowym wyróżnieniem “Cup of Excellence” (COE). Oznacza to, że jakość tych ziaren została zatwierdzona przez najlepszych światowych ekspertów w dziedzinie kawy. Ponieważ podaż tej kawy jest niewielka, a jej właściwości są absolutnie wyjątkowe, jej cena jest wyższa niż większości innych odmian.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

4.00
1 opinie
0%
100%
0%
0%
0%

Zostaw opinię

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt