Kawa ziarnista specialty Nicaragua Limoncillo Ethiosar, 200 g
-
Tylko w e-sklepie
-
NOWOŚĆ
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Ta niezwykła kawa pochodzi z nikaraguańskiej farmy należącej do rodziny Mierisch. To, co czyni ją tak intrygującą, to nie tylko jej urzekający smak, ale także zastosowanie hybrydy arabica o nazwie Ethiosar – etiopskiej odmiany dostosowanej do warunków Nikaragui. Kawa została poddana fermentacji (obróbka odbywa się przy pomocy coraz popularniejszej metody beztlenowej, czyli bez dostępu tlenu), dzięki czemu jest pełna różnorodnych smaków, z których najbardziej wyraziste są dojrzałe gruszki oraz słodkie i kwaśne wiśnie. Po zakończeniu delektowania się tym napojem dla smakoszy jeszcze przez długi czas na podniebieniu pozostanie przyjemny posmak czerwonego wina.
119-hektarowa farma kawy Limoncillo jest jedną z 12 farm należących do rodziny Mierisch działających w Nikaragui i Hondurasie. Historia o tym, jak ta rodzina zapuściła korzenie w Ameryce Południowej z pewnością zasługuje na opowiedzenie: Bruno Mierisch Boettiger, niemiecki geolog, został zatrudniony do pomocy rządowi Nikaragui przy budowie Kolei Narodowej pod koniec XIX wieku. Po zakończeniu pracy Bruno Mierischa Boettigera okazało się, że rząd Nikaragui nie jest w stanie zapłacić jemu i jego towarzyszom w całości. W ramach rekompensaty za pracę niemieccy emigranci otrzymali ziemię w wysokich górach Matagalpa. Bruno, wraz z wieloma niemieckimi kolegami, zdecydował się pozostać w Nikaragui i wziąć udział w rodzącej się tam kawowej rewolucji. Dziedzictwo Bruno jest kontynuowane do dziś pod opieką jego prawnuków.
Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii Limited Edition.
Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje 87,5 punktów na 100 możliwych.
KRAJ: Nikaragua
REGION: Matagalpa
FARMA: Limoncillo
WYSOKOŚĆ: 1110 m
ODMIANA: Ethiosar
PROCES: Naturalny beztlenowy
STOPIEŃ PALENIA: Średni
PALETA SMAKÓW: Gruszka, Wiśnia, Czerwone wino
Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso.
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie