Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Limoncillo Ethiosar, 200 g

45,49  -30%

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.

Szczegóły

“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.

Rozdział 13

Black Crow prezentuje: 

W powietrzu wisi aromat dojrzałych gruszek i kwaśnych czereśni, któremu akompaniują nuty czerwonego wina…

Te egzotyczne smaki pochodzą z Limoncillo Estate w wysokich górach Matagalpa w Nikaragui. Rozpościerające się 1100 metrów nad poziomem morza plantacje kawy należą do rodziny Mierisch, którzy wyemigrowali do Ameryki Południowej z Niemiec w XIX wieku. Bruno Mierisch Boettiger, niemiecki, geolog przeprowadził się tu, by pomóc w budowie państwowych kolei. Po ukończeniu pracy Bruno otrzymał ziemię w Matagalpa w formie zapłaty. Na szczęście był wystarczająco odważny, by zostać w Ameryce Południowej i rozpocząć pracę nad własną plantacją kawy. Lecąc nad jego ziemia dziś, można poczuć odważnego, żądnego przygód ducha Bruna: koniec końców, połączenie hybrydy podgatunku arabiki zwanej Ethiosar z modną obróbką beztlenową wymaga trochę odwagi i woli eksperymentów!

Twój Black Crow

Podsumowanie: 

Kraj pochodzenia | Nikaragua

Region | Matagalpa

Producent | Limoncillo Estate

Wysokość upraw | 1110 m

Odmiana arabiki | Ethiosar

Obróbka | Beztlenowa naturalna

Stopień palenia | Średni

Wynik oceny kawy według SCA | 87.5 na 100

Profil smakowy | Gruszki, wiśnie, czerwone wino 

Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso. 

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

*****

“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Waga
0,2 kg
Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Waga
Wynik w skali SCA

87.5000

Odmiana Arabica

Inne

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Obsługa i pielęgnacja

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Te ziarna kawy nadają się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Co sprawia, że metoda obróbki beztlenowej jest tak wyjątkowa?

Ta metoda przetwarzania jest ostatnio coraz popularniejsza. Polega ona na fermentacji bez dostępu tlenu. Dzięki temu smaki ukryte w ziarnach stają się jeszcze bardziej wyraziste, kawa staje się bardziej owocowa i ujawnia się wiele nowych, intrygujących nut.

Czy to są ziarna kawy arabica?

Są to ziarna arabica z podgatunku Ethiosar, etiopskiej odmiany dostosowanej do klimatu Nikaragui.

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Limoncillo Ethiosar, 200 g”