Zamów online lub odbierz osobiście w naszych sklepach. Godziny otwarcia znajdziesz tutaj

Zestaw kawy ziarnistej „Single Origin“, 3 kg

  • -30%
Specyfikacja techniczna Informacje o produkcje
Ilość
417,00  289,99 
  • Dostawa może wynieść 1 - 3 dni
CA

Informacje o produkcje

Kawa ziarnista Speciality „Papua New Guinea Sigri“, 1 kg

Odkryj aromat piernikowych ciasteczek i czarnej herbaty. W smaku wyczuwalna jest słodycz miodu oraz suszone śliwki i morele, które pozostawiają delikatny, łagodny i słodki posmak na podniebieniu.

W egzotycznej Papui Nowej Gwinei plantacja kawy Sigri położona jest we wspaniałej dolinie Vahgi. W ciągu zaledwie kilku lat uprawiana tu kawa zdobyła uznanie wśród koneserów kawy na całym świecie ze względu na jej wyjątkowy smak i wielką pieczołowitość przy kontroli jej jakości. Owoce kawowca zbierane są tutaj wyłącznie ręcznie i dopiero wtedy, gdy osiągną pełną dojrzałość, dzięki czemu kawa osiąga idealną równowagę słodyczy i kwasowości. Następnie ziarna są poddawane obróbce na mokro, naturalnie suszone na słońcu i starannie sortowane. Plantacja jest wyjątkowa ze względu na bardzo mocno chronioną różnorodność biologiczną. Różne gatunki drzew dostarczają cienia i nie tylko chronią kawowce i glebę (co wpływa także na dojrzewanie jagód kawowca), ale także zapewniają schronienie 90 najbardziej egzotycznym gatunkom ptaków. Uprawiana w tak cudownym miejscu kawa musi smakować magicznie.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Papua Nowa Gwinea
REGION: Wahgi valley
FARMA: Sigri Estate
WYSOKOŚĆ: 1600 m
ODMIANA: Caturra
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: piernik, czarna herbata, miód

Kawa ziarnista Speciality „Nikaragua Maragogype“, 1 kg

Kawa typu Maragogype wyróżnia się bardzo dużymi ziarnami kawy. Są one do 40% większe niż ziarna zwykłej Arabiki i są powszechnie znane jako “słoniowe ziarno”. Pierwsza nuta słodkiego aromatu miodu i karmelu powoli ustępuje miejsca zrównoważonemu słodko-kwaśnemu smakowi. Na koniec pojawia się długo trwający posmak korzennych przypraw.

W otoczeniu bujnej przyrody i sprzyjającego klimatu Nikaragui, rolnicy uprawiają wyśmienite rodzaje ziaren kawy. Rodzinna plantacja kawy Mierisch nieustannie eksperymentuje z różnymi rodzajami kawy i różnymi metodami jej obróbki. Pieczołowitą uwagę przykłada się tu do każdego krzewu kawowca i do każdej jego jagody. Plantacja charakteryzuje się także wyjątkową troską o środowisko naturalne. W odległości 5 metrów od jakiegokolwiek źródła wody zabronione jest używanie środków chemicznych, woda jest dokładnie czyszczona i ponownie wykorzystywana do obróbki ziaren kawy na mokro. Ponadto sadzone są tu drzewa, aby kawowce miały zapewniony cień i ochronę przed wiatrem, a lokalna fauna miała w nich schronienie. Wszystko to przyczynia się do wyjątkowego smaku uprawianej tu kawy.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 83 na 100 punktów.

KRAJ: Nikaragua
REGION: Matagalpa
FARMA: Fincas Mierisch
WYSOKOŚĆ: 1200-1500 m
ODMIANA: Maragogype
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: średnie
PALETA SMAKÓW: miód, karmel, korzenny

Kawa ziarnista Single Origin „DR Congo Kivu“, 1 kg

Ziarna kawy typu Bourbon charakteryzujące się słodkim aromatem marcepanu i suszonych daktyli, słodkością i lekką kwasowością owoców oraz długim i przyjemnym posmakiem ciemnej czekolady.

Region jeziora Kivu w Demokratycznej Republice Konga słynie nie tylko z niezwykłego piękna, ale także z urodzajnych gleb, tropikalnych upałów i dużej wilgotności. Plantacje kawy zlokalizowane są w pobliżu potężnego wulkanu Nyirangang, który jest otoczony żyznymi glebami, idealnymi do uprawy kawy. W ostatniej dekadzie XX wieku wiele upraw kawy zostało niemal całkowicie zniszczonych z powodu powtarzających się erupcji wulkanów i brutalnej wojny domowej. Obecnie rolnicy odbudowują swoje plantacje, sprawiając radość zarówno okolicznym mieszkańcom, jak i miłośnikom kawy – pierwsi z nich mają zapewnione miejsce pracy, a drudzy znów mogą cieszyć się doskonałym smakiem wybornej kawy.

KRAJ: Kongo
REGION: Kivu
FARMA: małe gospodarstwa
WYSOKOŚĆ: 1500 m
ODMIANA: Bourbon
OBRÓBKA: Washed
PALENIE: ciemne
PALETA SMAKÓW: marcepan, suszone daktyle, ciemna czekolada

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Producent Przyjaciele Kawy
Kraj pochodzenia Litwa

Wymiary i waga

Waga 3 kg

Często Zadawane Pytania

Prześlij swoje pytanie

Recenzje
(1)
Komentarze na Facebooku
()
5.00
1 opinie
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
  1. Gosia
    July 29, 2020
    Dostałam ten zestaw na urodziny i od razu poprosiłam o adres sklepu. To była najszybciej wypita kawa w moim życiu :D Wszystkie były świetne, Sigri wydawała mi się najbardziej kwaskowa i nie koniecznie nadaje się do kawiarki, za to Kivu i Maragogype podbiły moje serce. Pozdrawiam wszystkich Przyjaciół Kawy :-)
    Czy ten komentarz jest przydatny?