1+1

Kawa mielona

Filtry

Pokazać:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Promocje

W jaki sposób kawę pozbawia się kofeiny?

Kofeina - jest substancją rozpuszczalną w wodzie, dzięki czemu jej ekstrakcja z kawy jest bardzo prosta i naturalna. Podczas produkcji kawy bezkofeinowej ziarna zielonej (nieprażonej) kawy mają kontakt w wodą oraz parą. Następnie, kawę oddziela się od wody z użyciem filtrów z węglem aktywnym. Kofeina pozostaje w wodzie, a osuszone ziarna są następnie wypalane. W efekcie końcowym w kawie może pozostać śladowa ilości kofeiny - do 0,1 proc. (3 mg).

Należy wspomnieć, że sama kofeina jest bez smaku i zapachu. Zatem jej ekstrakcja z kawy nie ma znaczącego wpływu na smak. Ci, którzy szukają swojej ulubionej kawy bezkofeinowej, powinni wiedzieć że można ją hodować w różnych krajach, z różnych gatunków i wypalać ją w różnym stopniu - tak jak kawę z kofeiną.  

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Która kawa mielona jest najlepsza na prezent?

Jeśli znasz preferencje smakowe osoby, którą pragniesz obdarować, wybór kawy będzie łatwy. Możesz oprzeć sój wybrór na kraju pochodzenia ziaren lub ich profilu smakowym i jakości. Jeśli jednak nie znasz gustu osoby dla której wybierasz prezent, zdecyduj się na kawę uniwersalną dla każdego - zwróć szczególną uwagę na dominację słodyczy, a nie nut owocowych. Szczególnie sprawdzą się mieszanki pochodzące z regionów Ameryki lub Azji. Tymczasem dla smakoszy, często sugerujemy wybór kawy uprawianej w Afryce lub posiadającej certyfikat ekologiczy. Taka kawa ma owocowy, mocny, wyrazisty smak i aromat.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

Jaką kawę mieloną wybrać?

Wybierając kawę mieloną, warto zastanowić się, jakie są nasze oczekiwania pod kątem smaku oraz w jaki sposób będziemy ją zaparzać. Każda kawa ma niepowtarzalny smak, aromat i w zależności od gatunku, stopnia palenia, przetwarzania i sposobu zaparzania może ujawniać różne walory. Na przykład do kawy przelewowej zaleca się używać kawy średnio palonej i zmielonej w średnim stopniu, aby łatwiej opadała przy zaparzaniu i temperatura gorącej wody nie wpłynęła negatywnie na jej smak.

Kawa mielona używana w ekspresie do kawy lub w French Pressie powinna być drobniej zmielona. Podczas parzenia kawy w ten sposób wykorzystywane jest wysokie ciśnienie. Gorąca woda jest przetłaczana przez kawę mieloną dość szybko, lecz nadal zachowuje smak i aromat.

Należy zaznaczyć, że przy przygotowywaniu napojów z kawy mielonej, im wyższa temperatura wody - tym więcej goryczy ujawni się w napoju. Ponadto im kawa jest drobniej zmielona, tym wolniejszy będzie przepływ wody. Dzięki temu przygotowany napój będzie bardziej intensywny, pachnący i bardziej aromatyczny.

Jeśli wahasz się, która kawa z naszego asortymentu najlepiej sprawdzi się do preferowanej przez Ciebie metody parzenia, nasi pracownicy chętnie pomogą Ci ją dobrać. Możesz skontaktować się z nimi telefoniczni, mailowo lub w zasięgnąc porady w każdym z naszych sklepów.

Czy ten komentarz jest przydatny?
Czytaj więcej Czytaj dalej

O kawie mielonej 

Kawa mielona to po prostu zmielone wcześniej ziarna kawy, gotowe do przygotowania przy użyciu ulubionej metody parzenia. Jest to niezwykle wygodne, ponieważ nie musisz się martwić o wybór odpowiedniego stopnia zmielenia i równomierne zmielenie ziaren – są one już zmielone do perfekcji. Co więcej, kawa mielona może być doskonałym prezentem, gdy wybierasz się na imprezę domową lub spotkanie z przyjaciółmi. W przypadku podarowania komuś kawy w ziarnach zawsze istnieje ryzyko, że dana osoba nie będzie w stanie jej wykorzystać (chyba że podarujesz jej również młynek do kawy!), podczas gdy kawa mielona jest całkowicie bezpiecznym rozwiązaniem.

W “Przyjaciołach Kawy” znajdziesz szeroki wybór różnorodnych kaw mielonych. Kawy produkowane przez różnych znanych producentów lub lokalne palarnie, kawy pochodzące z różnych regionów upraw, kawy o różnych profilach palenia i mielenia, kawy organiczne lub bezkofeinowe, kawy stworzone specjalnie do określonych metod parzenia… Każdy będzie mógł znaleźć odmianę, która idealnie wpasuje się w jego podniebienie. Jeśli chcesz uniknąć zagubienia się wśród wielu marek kawy mielonej, zalecamy zwrócenie uwagi na następujące elementy (informacje te są zazwyczaj dostępne na opakowaniu kawy lub w opisie produktu): 

Znani producenci kawy i lokalne palarnie 

W asortymencie “Przyjaciół Kawy” znajdują się kawy mielone znanych światowych marek, a także różne kawy palone lokalnie. Zachęcamy do spróbowania różnych kaw – w końcu sfera smaków jest tak szeroka! Przy okazji, małe lokalne palarnie często potrafią zaskoczyć kawą najwyższej jakości, która jest niezwykle świeża. Nie przywiązuj się zbytnio do nazw, które już znasz – zamiast tego zanurz się w świecie marek i smaków, których jeszcze nie odkryłeś. 

Mieszanki kawowe i kawy specjalty

Jeśli jesteś prawdziwym koneserem kawy lub miłośnikiem wyrazistych nut smakowych, polecamy zapoznanie się z naszymi kawami mielonymi specialty. Napoje przygotowane z ich użyciem są tak pyszne, że nie wymagają dodatkowych składników, takich jak cukier czy mleko – kawa specialty jest pełna smaku sama w sobie. Na opakowaniach takich kaw znajdziemy określenie single-origin, a najlepsze z nich będą oznaczone jako specialty. Picie kawy specialty to jak degustacja najlepszego wina na świecie! Jeśli jednak jesteś miłośnikiem zrównoważonych smaków lub lubisz wzbogacać smak swojej kawy różnymi dodatkami (cukier, mleko, śmietanka itp.), powinieneś spróbować mieszanek kawowych. Smak mieszanek harmonijnie połączy się z każdym z wybranych przez Ciebie dodatków. 

Różne regiony kawowe

Kawy pochodzące z różnych regionów charakteryzują się odmiennymi smakami. Oczywiście stwierdzenie, że wszystkie kawy afrykańskie czy azjatyckie koniecznie charakteryzują się określonymi nutami smakowymi, byłoby równoznaczne ze znacznym zawężeniem palety smakowej danego regionu. Paleta ta jest zazwyczaj niezwykle różnorodna i bogata. Niemniej jednak, można ustalić typowy profil smakowy. Jeśli więc na opakowaniu kawy znajduje się informacja, że pochodzi ona z Afryki, Azji, Ameryki Środkowej lub Ameryki Południowej, należy pamiętać, że prawdopodobnie można w niej znaleźć następujące smaki: 

Kawa afrykańska. Owocowy, jagodowy, kwiatowy, charakteryzujący się słodko-kwaśnymi smakami, przypominający najlepsze wino lub herbatę. 

Kawa azjatycka. Dominują w nim nuty “cięższe” i bardziej gorzkie, przypominające egzotyczne przyprawy, czekoladę, tytoń i drewno. 

Kawa z Ameryki Południowej. Kawa ta charakteryzuje się zrównoważonym smakiem i naturalną słodyczą. Często pojawiają się nuty czekolady, orzechów i owoców. W porównaniu z kawą afrykańską jest mniej kwaśna. Jest również łagodniejsza od odmian azjatyckich. 

Kawa z Ameryki Środkowej. Taka kawa ma żywy smak i mocny charakter. Można w niej spotkać wiele nut smakowych, od owoców tropikalnych po różne orzechy.

Uzbrojony w te informacje możesz z powodzeniem odgadnąć smak większości kaw tylko na podstawie ich opakowań!

Różne profile palenia

Różne kawy mają różne profile palenia – ale jak wpływają one na smak przygotowywanego napoju? Najczęściej stosuje się następującą skalę profili palenia: jasny, średnio jasny, średni, średnio ciemny i ciemny. Wystarczy pamiętać, że im jaśniejsze palenie kawy, tym bardziej owocowy, jagodowy i naznaczony przyjemnymi słodko-kwaśnymi nutami będzie otrzymany napój. Kawa o jaśniejszym stopniu palenia doskonale nadaje się do parzenia metodą filtracyjną. Doskonale sprawdza się również przygotowana i wypita prosto z filiżanki. Z drugiej strony, im ciemniejsze palenie kawy, tym bardziej gorzki będzie jej smak. Będą w niej również wyczuwalne nuty czekolady i likieru kawowego. Kawa o ciemniejszym stopniu palenia lepiej smakuje przygotowana metodą parzenia espresso.

Dlaczego tak ważne jest zwrócenie uwagi na stopień zmielenia kawy mielonej?

Jedną z najważniejszych rzeczy, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze kawy mielonej, jest stopień jej zmielenia. Stopień zmielenia kawy może być bardzo drobny, drobny, średni, nieco grubszy lub bardzo gruby. Różne stopnie zmielenia nadają się do różnych metod parzenia kawy. Należy o tym pamiętać: na przykład, jeśli kupisz kawę bardzo grubo zmieloną i spróbujesz przygotować napój w ekspresie do kawy, otrzymasz tylko filiżankę letniej wody – dzieje się tak, ponieważ ekspresy do kawy wymagają drobniejszego mielenia. Jeśli jednak wybierzesz kawę bardzo drobno zmieloną do parzenia w filtrze, przygotowany napój może mieć nieprzyjemny gorzki lub kwaśny smak. W poszukiwaniu idealnej kawy mielonej można skorzystać z naszych wskazówek: 

Wyjątkowo drobno zmielony. Doskonale nadaje się do parzenia kawy w tureckim tygielku do kawy.

Drobno zmielony. Najlepiej pasuje do półautomatów i ekspresów do kawy typu bean-to-cup. 

Średnio drobno zmielone. Idealne do kawiarek.

Średnio zmielona. Świetnie sprawdza się przy parzeniu kawy w AeroPressie lub ekspresie z filtrem. Może być również używana do przygotowania kawy prosto w filiżance.

Grubsze niż średnie mielenie. Idealna do ekspresu Chemex lub do parzenia kawy prosto w filiżance.  

Grube mielenie. Wybierz ten rodzaj mielenia, jeśli jesteś fanem prasy francuskiej, kawy parzonej na zimno lub napojów przygotowywanych bezpośrednio w filiżance. 

Kawa mielona specjalnie do określonej metody parzenia

Aby ułatwić miłośnikom tego napoju wybór odpowiedniej kawy, producenci i palarnie często podają na opakowaniu produktu sposób parzenia, do którego nadaje się dana kawa. Wystarczy tylko poświęcić kilka minut na przeczytanie etykiety! Pamiętajcie, że w 99% przypadków, jeśli na opakowaniu Waszej kawy widnieje słowo espresso, to znaczy, że została ona stworzona specjalnie z myślą o metodzie parzenia espresso. Jeśli na opakowaniu nie ma informacji o stopniu zmielenia ani sposobie parzenia, taka kawa najprawdopodobniej nadaje się do parzenia przez filtr lub do przygotowania kawy prosto w filiżance.  

Świeżość kawy mielonej

Nie można również przecenić świeżości kawy mielonej. Należy zwracać uwagę na datę palenia podaną na kawie. Po wypaleniu ziaren rozpoczyna się proces utleniania, co oznacza, że smak kawy zaczyna się stopniowo zmieniać. Mielenie kawy jeszcze bardziej przyspiesza ten proces. Oczywiście, producenci mielonej kawy zamykają ją w hermetycznych opakowaniach, ale powolna utrata smaku już się rozpoczęła. Im świeższa jest Twoja kawa, tym lepszy będzie jej smak! 

Organiczna kawa mielona

Ponieważ produkty ekologiczne cieszą się coraz większą popularnością, plantatorzy kawy zaczęli przywiązywać coraz większą wagę również do ekologicznej produkcji kawy. Certyfikacja ekologiczna gwarantuje, że produkty oznaczone tym słowem są rzeczywiście przyjazne dla środowiska, dlatego przy zakupie kawy należy zwracać uwagę na takie etykiety. Poza tym, że kawa organiczna jest uprawiana w sposób zrównoważony i bez użycia nawozów chemicznych, jest ona zazwyczaj wyjątkowo wysokiej jakości. 

Kawa mielona bezkofeinowa

Jeśli nie tolerujesz dobrze kofeiny, z jakiegoś powodu próbujesz się jej pozbyć na jakiś czas lub po prostu lubisz wypić filiżankę kawy późnym wieczorem, polecamy wypróbowanie kawy mielonej bezkofeinowej. Asortyment “Przyjaciół Kawy” obejmuje różne wysokiej jakości kawy mielone bezkofeinowe, z których kofeina została usunięta przy użyciu naturalnych metod. 

Jak należy przechowywać kawę mieloną, aby jak najdłużej zachowała świeżość? 

Po otwarciu paczki kawy mielonej zalecamy jak najszybsze jej zużycie. Dlatego też kawę mieloną najlepiej kupować w mniejszych opakowaniach (chyba, że w Twoim domu jest wielu kawoszy). Na smak kawy mielonej największy wpływ ma powietrze, światło słoneczne i wilgoć, dlatego zdecydowanie dobrze jest przechowywać kawę mieloną w nieprzezroczystym, szczelnym, a może nawet próżniowym pojemniku. Jeśli jednak naprawdę chcesz chronić świeżość swojej kawy, najlepszym rozwiązaniem będzie zakup specjalnego pojemnika na kawę.

Masz już wszystkie niezbędne informacje, więc śmiało wybieraj odpowiednią dla siebie kawę mieloną! Jeśli jednak nadal masz problem z podjęciem decyzji, konsultanci “Przyjaciół Kawy” chętnie Ci pomogą – zapraszamy do pisania lub dzwonienia!

Czytaj więcej