Kawa ziarnista Coffee Journey Ethiopia, 1 kg
-
LOKALNA
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Kawa Ethiopia to 100% arabica z regionu Yirgacheffe w Etiopii.
Jak odbywa się obróbka tego ziarna? Najpierw, w mechanicznej tarce zdziera z nich miąższ, żeby odsłonić znajdujące się wewnątrz ziarna. Następnie przesypuje się je do basenów fermentacyjnych, gdzie pod ścisłą kontrolą zachodzi proces fermentacji. Zabieg ten ma na celu pozbycie się resztek miąższu. Na ostatnim etapie płucze się ziarna, żeby usunąć nieczystości. Ostatnim etapem jest suszenie, które odbywa się na specjalnych stołach lub betonie, aż ziarna kawy osiągną 11–14% wilgotności.
Mokra obróbka sprawia, że kawa jest delikatniejsza i ma wyższą kwasowość.
Ziarna są palone w stopniu medium, w sposób bardzo zrównoważony, który nie tłumi naturalnego aromatu kawy.
Zawartość kofeiny określić można jako wysoką, przy założeniu, że parzymy kawę w ekspresie przelewowym albo w drippie, gdzie kontakt kawy z wodą jest stosunkowo długi.
Odmiana Yirgacheffe jest jedną z najlepszych kaw uprawianych wysoko w górach, na wysokości 1800-2000 m n.p.m. Cechuje ją delikatna kwasowość, wysokie body i pełen w odczuciu smak w którym możemy wyczuć aromat herbaty i cytryny.
Kawa Ethiopia wypalana jest do ekspresów przelewowych. Doskonale sprawdzić się w domu jak i w biurze, restauracji czy kawiarnii.
Kraj: Etiopia
Gatunek 100% Arabika
Wysokość: 1800-2000 metrów n.p.m.
Gatunek: Yirgacheffe, Heirloom
Obróbka: mokra
Palenie: średnie
Paleta smaków: herbata, cytryna
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Zadaj pytanie dotyczące produktu
Opinie