Oferta limitowana:
  • 00

    D.

  • 00

    G.

  • 00

    Min.

  • 00

    Sec.

1+1 kawy CAPRISETTE & PARALLEL
Drugą, identyczną paczkę otrzymasz w prezencie.

Jak łączyć kawę i czekoladę?

Gdyby ktoś kazał ci wybrać jeden składnik do łączenia z kawą, jedną z twoich pierwszych odpowiedzi byłaby prawdopodobnie czekolada, prawda? Połączenie kawy i czekolady stanowi czystą przyjemność! Nie jest więc zaskoczeniem, iż podczas przerwy na kawę w twoje ręce niezauważenie wślizgnąć się może kostka czekolady – to połączenie jest jednym z ulubionych wśród najlepszych cukierników na świecie.

W lokalnych bibliotekach i internecie łatwo znaleźć multum informacji o parowaniu wina i jedzenia. Drogie restauracje zazwyczaj oferują osobną usługę doboru najlepszego wina do danego dania. Jednak czy wiesz jak parować kawę i czekoladę? Przekonajmy się!

Podstawy idealnego połączenia  

Kavos pakuotės, šokoladas ir kavos puodeliai

Kawa i czekolada łączą się tak doskonale ponieważ… wiele je łączy! Oba są ziarnami owoców drzew tropikalnych obrabianymi w podobny sposób: zrywanymi, fermentowanymi, suszonymi i wypalanymi. Tak jak kawa, czekolada może posiadać całą gamę różnych nut smakowych: niektóre będą smakować jak owoce, inne zostaną zdominowane przez bogate, gorzkie nuty. Różne połączenia kawy i czekolady mogą wprowadzić cię w świat smaków, o których nie miałaś pojęcia. Jak więc je łączyć? Oto kilka zasad, których warto się trzymać:

Podobieństwo smaków. Pierwsza zasada brzmi: łączenie kawy i czekolady o podobnym stopniu intensywności i palecie smaków jest zawsze dobrym pomysłem. Orzechowe kawy z nutami kakaowymi łączą się dobrze z wyrazistymi, ciemnymi czekoladami, a te owocowe, kwiatowe z czekoladami białymi/mlecznymi (zawierającymi mniej kakao, co obniża intensywność ich smaku). Możesz wybrać czekoladę bez dodatków lub aromatyzowaną owocami, czy kwiatami. Pikantne kawy dobrze łączą się natomiast z pikantnymi czekoladami – z chili, czy innymi przyprawami.

Gwiazda może być tylko jedna. Oznacza to, iż produkt charakteryzujący się szczególnie wyrazistą paletą smaków należy łączyć wyłącznie z produktem subtelniejszym, który podkreśli w nim to, co najlepsze. Dlatego naszych kaw specialty warto spróbować z klasycznymi czekoladami bez dodatków, a egzotyczne odmiany czekolad smakują lepiej w dodatku z mniej wyrazistymi mieszankami kaw.

Zero zasad. Zgodnie z trzecią zasadą, żadna z zasad nie jest nienaruszalna. Wszystko zależy od indywidualnych gustów i preferencji. Koniec końców ważne jest, żeby dane połączenie smakowało tobie!

Tyle z teorii: przejdźmy do rzeczywistych połączeń kawy i czekolady, których warto spróbować!

Espresso i gorzka czekolada

Mieszanki brazylijskie dobrze łączą się z gorzkimi czekoladami o wysokiej zawartości kakao. Świetnie sprawdzi się ciemna czekolada o zawartości kakao 99,6% - jeśli szukasz wspaniałych tekstur spróbuj tej ciemnej czekolady z nibsami kakaowymi. Tego typu smaki idealnie łączą się z espresso: wyrazistość gorzkiej czekolady podkreśla nuty, z których znane są brazylijskie odmiany kawy.

Czarna kawa i nie tak ciemna czekolada…

Bogate w smaku, wyraziste kawy specialty najlepiej sprawdzają się w połączeniu z ciemnymi czekoladami o klasycznych, słodko-gorzkich nutach smakowych. Jednym z ulubionych połączeń Przyjaciół Kawy jest naturalnie pikantna „Indonesia Sumatra” z kawałkiem ciemnej czekolady (70% kakao). Jeśli chodzi o rekomendowane napary, polecamy spożycie z americano, czy kawą przelewową

Kawy i czekolady – mleczne!

Wielbiciele słodkości pokochają połączenie mlecznych kaw i czekolad. Mieszanki wyrazistej arabiki, czy tez arabiki z robustą świetnie sprawdzą się w przypadku przyrządzania naparów mlecznych. Naszym faworytem jest połączenie ziaren z nutami ciemnej czekolady i karmelu z mleczną czekoladą aromatyzowaną świeżymi, słodkimi truskawkami. Nie sposób się oprzeć!

Dla fanów egzotycznych smaków

Zarówno w świecie kawy, jak i czekolady jest wiele do odkrycia – a parowanie niesamowitego naparu z egzotycznym, słodkim przysmakiem może stanowić odmieniające życie doświadczenie! Wystarczy chęć eksperymentowania! Najodważniejsi powinni spróbować rześkiej kawy “Ethiopia Yirgacheffe” i czekolady ruby z jagodami. Jeśli jesteś fanem cytrusów i kwasowości, jak i przyjemnej goryczki, daj szansę ziarnom segmentu specialty z Salwadoru i miętowej gorzkiej czekoladzie. Te niesamowite kawy najlepiej parzyć jako espresso, bądź przy użyciu metod przelewowych. Ciesz się życiem umilonym przez wyjątkowe smaki!

Podsumowanie

Jak widzisz, w kwestii kawy i czekolady przeciwieństwa się nie przyciągają. Im większe podobieństwo naparu i dobranej doń słodkości, tym lepsze połączenie stanowią. Następnym razem, gdy zechcesz zrobić sobie przerwę na kawę i coś słodkiego, nie zastanawiaj się i sięgnij po czekoladę. Eksperymentuj z połączeniami i ciesz się nowymi, niespodziewanymi smakami, które z pewnością dane ci będzie odkryć!