1+1

Świąteczne przepisy – posmakuj harmonii między kawą i ciastem

Świąteczne przepisy – posmakuj harmonii między kawą i ciastem
#Świąteczne przepisy

Przed każdymi świętami staramy się zaplanować nie tylko dania główne i przekąski, ale także desery. Aby spokojnie móc usiąść przy stole i nie sprawdzać co z ciastem co 5 minut, można upiec je dzień wcześniej, a potem tylko podać z filiżanką odpowiedniej kawy.

Nie wszyscy wiedzą, że różne ciasta powinno podawać się z odpowiednim rodzajem kawy, który nie zdominuje smaku, tylko uzupełni i pomoże uwydatnić cechy smakowe wypieku. „W czasie świątecznego posiłku normalne jest serwowanie potraw z odpowiednim napojem, który harmonizuje smaki. Większość uważa, że powinno to być wino, a kawa dopiero do deseru. Jednak jest ona napojem uniwersalnym, o niezliczonych możliwościach łączenia z jedzeniem” – mówi Daniel Dubel, ekspert Przyjaciół Kawy mający długoletnie doświadczenie w pracy z kawą i ekspresami do kawy.

Według niego, do bardzo słodkich deserów lepiej jest podawać gorzkawą kawę. Dzięki temu w smaku nie będzie dominować ani nadmierna słodycz, ani goryczka. Jest to też dobra kombinacja dla tych, którzy nie przepadają za zbyt sodkim smakiem. Lekka i delikatna kawa z owocowymi posmakami jest dobra do serników lub innych wypieków z kremem, ponieważ to pomaga uwydatnić owocowe nuty.

Pamiętaj, że różne kawy mogą mieć smaki i aromaty różnych owoców. W jednych dminują nuty cytrusowe, a w innych morelowe, wiśniowe czy gruszkowe. Takie kawy będą pasować do mniej kwaśnych deserów. Przy łączeniu kawy z deserem jest tak samo, jak z łączeniem innych napojów z jedzeniem – trzeba zawsze pamiętać o najważniejszym, czyli utrzymaniu o harmonii.

Kawowy ekspert poleca 3 przepisy na ciasta, które idealnie pasują do świątecznego popołudnia i sugeruje, jaki rodzaj kawy można wykorzystać do stworzenia harmonii w różnych kombinacjach smakowych: „Przy szarlotce kwaskowość jabłek najlepiej ujawni się w obecności jednej z najlepszych kaw – „Maragogype”, w której można wyczuć ostrawy posmak pieprzu. Jeśli ciasto jest z suszonymi owocami, można wybrać jednorodną kawę ziarnistą arabica „Papua New Guinea Sigri”. Znajdujące się w niej posmaki bakalii i imbiru wzmocnią smak tego wypieku. Natomiast ziarna kawy speciality „Ethiopia Shakisso” mają dominujący smak owoców tropikalnych i aromat kwiatów, więc napój z tej kawy pomoże odkryć jakość ciast z mandarynkami.

Szarlotka królewska

Składniki:

– 3 jajka
– 200 g masła
– 6 jabłek
– 200 g cukru
– 320 g mąki uniwersalnej
– Ekstrakt waniliowy (wedle uznania)
– Szczypta soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Białka z jaj ubij na pianę. Następnie wsyp połowę cukru i ubijaj, aż stanie się gęsta.

2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.

3. Wymieszaj masło z resztą cukru i wanilią, wlej żółtka, wymieszaj z mąką i ugnieć ciasto, aż stanie się jednolite.

4. Formę (20 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

5. Obierz i posiekaj jabłka.

6. Umieść 2/3 ciasta na blasze i równomiernie rozłóż jabłka, a następnie przykryj je ubitym białkiem. Pokrusz resztę ciasta i też przykryj je pianą z białek.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez godzinę. Pokrój ciasto, kiedy ostygnie.

Świąteczne ciasto z suszonymi owocami

Składniki:

– 5 jaj
– 120 g mąki uniwersalnej
– 80 g cukru
– 200 g suszonych owoców, śliwek, pomarańczy
– 100 g orzechów
– 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
– Cynamon do smaku
– Pół szklanki skrobi

Przygotowanie:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Ubij białka na sztywną pianę.

3. Żółtka wymieszaj z cukrem, mąką i skrobią. Dobrze wymieszaj.

4. Do mieszanki dodaj suszone owoce (drobno posiekane śliwki), orzechy i przyprawy. Delikatnie wymieszaj.

5. Dodaj pianę z białek i przełóż ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia.

6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

Ciasto makowe z mandarynkami

Składniki:

– 1 szklanka maku
– 2 cytryny
– 150 g cukru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
– 4 jajka
– 350 g mąki pszennej
– Sól do smaku
– 250 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 opakowanie sera ricotta
– 4 mandarynki

Przygotowanie:

1. Najpierw zalej mak gorącą wodą, aby trochę napęczniał.

2. Dobrze umyj cytryny, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

3. Ubij jajka.

4. Wymieszaj masło z cukrem, aż stanie się puszyste. Zrobisz to szybciej, jeśli masło będzie stopione. Następnie dodaj jajka i ser ricotta.

5. Dodaj mandarynki i wymieszaj do uzyskania stałej konsystencji, a następnie dadaj skórkę i sok z cytryny, mak, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj.

6. Formę wyłóż papierem do pieczenia, nasmaruj go masłem i wlej ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto udekoruj plasterkami mandarynki.