Nasze sklepy są otwarte. Godzinny otwarcia znajdziesz tutaj

Środki do konserwacji

Kawa to produkt spożywczy codziennego użycia, więc nie zapomnij o higienie i czyszczeniu swojego urządzenia do parzenia kawy

Środki do konserwacji

TOP produkty do konserwacji

Najnowsze produkty do konserwacji

Producenci

Jak często należy czyścić system mleczny płynem antybakteryjnym?

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych programów konserwacyjnych, częstotliwość czyszczenia…
Czytaj więcej

Podobnie jak w przypadku wszystkich innych programów konserwacyjnych, częstotliwość czyszczenia systemu mleka zależy od tego, jak często używany jest ekspres do kawy. Mleko jest produktem spożywczym i ma szczególnie krótki termin przydatności do spożycia. Z tego powodu zalecamy jak najczęstsze czyszczenie części używanych do przygotowywania napojów z mlekiem. Jeśli spieniacz do mleka jest płukany codziennie ciepłą wodą lub pozostawiony do namoczenia na noc, wystarczy raz w tygodniu wyczyścić go dodatkowo płynem antybakteryjnym. Jeśli codzienna konserwacja została pominięta na co najmniej kilka dni, ze względów higienicznych należy przeprowadzić dezynfekcję natychmiast, przed zaparzeniem kolejnej filiżanki kawy.  

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Czy uniwersalne środki czyszczące nadają się do mojego ekspresu do kawy?

Zalecamy, aby zawsze skonsultować się ze sprzedawcą w sprawie właściwych…
Czytaj więcej

Zalecamy, aby zawsze skonsultować się ze sprzedawcą w sprawie właściwych produktów do konserwacji ekspresu do kawy. Większość produktów do konserwacji można zastosować we wszystkich ekspresach do kawy. Istnieją jednak marki ekspresów do kawy, które ze względu na swój unikalny mechanizm wymagają produktów dedykowanych.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jak często trzeba czyścić ekspres do kawy?

Konserwacja ekspresu zawsze zależy od intensywności jego użytkowania. Dzieli się…
Czytaj więcej

Konserwacja ekspresu zawsze zależy od intensywności jego użytkowania. Dzieli się ją na następujące okresy: Codzienna konserwacja:

  • Opróżnianie i czyszczenie tacki na fusy (pojemność jest podana w specyfikacji produktu)
  • Płukanie wylewki ekspresu do kawy
  • Czyszczenie systemu mleka
Okresowo raz w tygodniu:
  • Czyszczenie zaparzacza kawy (z wyjątkiem ekspresów JURA)
  • Czyszczenie systemu mlecznego płynem antybakteryjnym (można to zrobić częściej)
Okresowo ~ 1-2 razy na 2 miesiące:
  • Usuwanie pozostałości / osadów z kawy, co 200 filiżanek
  • Odkamienianie odbywa się mniej więcej co 50-60 l przelanej wody, jeśli nie używamy filtrów do wody
 

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej

Jaka jest różnica między tabletkami do czyszczenia ekspresów a odkamieniaczem?

Tabletki czyszczące służą do czyszczenia wszystkich części ekspresu, które mają…
Czytaj więcej

Tabletki czyszczące służą do czyszczenia wszystkich części ekspresu, które mają kontakt z kawą. Czyszczenie tabletkami usuwa wszelkie pozostałości kawy, oleje i osady.

Odkamieniacz oczyszcza wszystkie części maszyny, mające kontakt z wodą. Tylko wykonanie obu tych czynności konserwacyjnych, zgodnie z instrukcją obsługi producenta zapewni płynne i długotrwałe działanie ekspresu.

Czy to było pomocne?
Czytaj dalej