Kawowa TOP oferta

Kawa mielona Kenya Kariru, 250 g

5.00
Ilość
-30%
64,99  45,49 
Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Visa maestro mastercard blik google pay apple pay PayPo

Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia

Gdzie można obejrzeć produkt?
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Dostępne
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7
Niedostępne
Kawa mielona Kenya Kariru, 250 g
Kawa mielona Kenya Kariru, 250 g
Na stanie
-30%
64,99  45,49 

Specyfikacja techniczna

Informacje o produkcje

Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze zrównoważonym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.

Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu charakterystycznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce ceniony. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.

KRAJ: Kenia

REGION: Kirinyaga

FARMA: Baragwi coop. 

WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m 

ODMIANA: SL 34, SL 28

OBRÓBKA: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko

Często Zadawane Pytania

Gdzie ta kawa jest wypalana?

Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 2
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?

Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 3 0
Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?

Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Kawa ziarnista nadaje się do parzenia przelewowo, w ekspresach przelewowych oraz do zaparzania bezpośrednio w filiżance.

Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0
Czy ta kawa jest dostępna również w formie kawy ziarnistej?
Czy ta odpowiedź jest pomocna? 0 0

Zadaj pytanie dotyczące produktu

Prześlij swoje pytanie

Opinie

5.00
2 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  • Zweryfikowany użytkownik
    13 lipca, 2023

    Kawa pieknie pachnie, da się wyczuc delikatną kwaskowosc

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?
  • 25 grudnia, 2022

    Przepyszna.Moim skromnym zdaniem-PETARDA.

    Czy ta odpowiedź jest pomocna?

Zostaw opinię

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena

Proszę zostaw opinię jeżeli już kupiłeś ten produkt