Ekspresy do kawy kolbowe
-
-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Ascaso Steel Duo PID – biały
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres Rocket Espresso R Cinquantotto R58 Grigia RAL 7031 Gommato
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres dźwigniowy La Pavoni Lusso Wooden Handles LPLSTH01EU
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
Używany ekspres kolbowy Stone Espresso Mine Satin Black – czarny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Stone Espresso Pure Grey – szary
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Gaggia New Classic Thunder Black – czarny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Ascaso Steel Duo PID – stalowy
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres dźwigniowy La Pavoni Europiccola Lusso Wooden Handles
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Quick Mill 03000 Orione – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Ascaso Dream PID – niebieski
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy Krups Virtuoso XP442C11 – szaro-czarny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
Używany ekspres kolbowy ECM Puristika – z pojedynczym bojlerem
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres Rocket Espresso R Cinquantotto R58 Grigia Ral 7039 Gommato
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy Rocket Espresso Mozzafiato Cronometro R – srebrny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy Stone Espresso Plus Black – czarny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy ECM Classika PID – z pojedynczym bojlerem
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres dźwigniowy La Pavoni Professional Rame Gold LPLPRG01EU
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy Ascaso Dream One – żółty
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy ECM Elektronika II Profi – z systemem HX, stalowy
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres dźwigniowy Elektra Micro Casa Leva S1C – srebrny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy La Pavoni Domus Bar DMB z młynkiem
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres dźwigniowy La Pavoni Stradivari Professional Lusso
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
Używany ekspres kolbowy ECM CASA V – z pojedynczym bojlerem, stalowy
Jak działa ekspres kolbowy do kawy?
Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – jak używać?
Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?
Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – czy warto kupić?
Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejZaktualizowaliśmy naszą politykę cookies (ciasteczek)Wybierz opcjęCiasteczka!!! Są zawsze przydatne, ale nie możemy ich używać bez Twojej zgody.Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, które zapewniają lepszą jakość przeglądania naszej strony, dostosowują pokazywane treści do Twoich potrzeb i pozwalają nam śledzić statystyki użytkowania strony. Więcej informacji o polityce plików cookies.
-