Kawa ziarnista Speciality Papua New Guinea Sigri, 1 kg
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych *93% zamówień jest dostarczanych następnego dnia
Specyfikacja techniczna
Podstawowe cechy
Wymiary i waga
Informacje o produkcje
Specyfikacja kawy
Często Zadawane Pytania
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, do zaparzaczy przelewowych i do parzenia bezpośrednio w filiżance.
Są to ziarna arabica z podgatunku Caturra. Pochodzą one z Papui Nowej Gwinei.
Zadaj pytanie dotyczące produktu
B.Dobra
Z grupy kwaśnych kaw, przez co jest również lekka. Ma wyraźny posmak piernika. Polecam 🙂