1+1

Kawa bezkofeinowa

Filtry

Pokazać:

Filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Promocje

O kawie bezkofeinowej

Popularność kawy bezkofeinowej rośnie ostatnimi czasy w niespotykanym tempie – zarówno wśród Przyjaciół Kawy, jak i reszty świata kawowych koneserów. Podczas gdy większość ludzi posiada wysoką tolerancję na kofeinę, a więc odmiany kofeinowe pozostają na szczytach list sprzedaży, nie da się zaprzeczyć faktowi wzrostu liczby fanów odmian bezkofeinowych. Najczęściej są to ci, muszą ograniczyć spożycie kofeiny którzy z różnych powodów: problemów ze zdrowiem, ciąży, wrażliwości na kofeinę, lub zwyczajnej tendencji do przekraczania dziennego limitu kofeiny. Niezależnie od tego, jaki jest twój powód, w asortymencie Przyjaciół Kawy na pewno znajdziesz wysokiej jakości produkty bezkofeinowe. Jednak zanim zaczniesz poszukiwania, dowiedz się w jaki sposób dekofeinizuje się kawę!

Współczesne, bezpieczne metody dekofeinizacji

Jakakolwiek dyskusja o kofeinie i jej usuwaniu powinna rozpocząć się od poznania substancji i jej niezwykłych efektów. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, oto dwa posty, które ci w tym pomogą: tutaj i tutaj. Do usuwania kofeiny z ziaren używa się trzech głównych metod: pierwsza opiera się na użyciu rozpuszczalników, druga – dwutlenku węgla, trzecia zaś używa innowacyjnej technologii o nazwie Swiss Water Process. Ważnym jest, by pamiętać, iż każda z tych metod jest stuprocentowo bezpieczna, ściśle regulowana i kontrolowana. Przez wiele wymagań nałożonych na produkty spożywcze w Unii Europejskiej, produkty, których spożycie może stanowić jakiekolwiek zagrożenie zwyczajnie nie są dopuszczane do sprzedaży. Asortyment produktów bezkofeinowych Przyjaciół Kawy obejmuje tylko kawy dekofeinizowane w sposób bezpieczny, w oparciu o sprawdzone metody. Przyjrzyjmy się każdej z nich.

Dekofeinizacja z użyciem rozpuszczalników

Ta metoda opiera się na usunięciu kofeiny przy użyciu specjalnych rozpuszczalników. Najpopularniejszym z nich jest chlorek metylenu. Zielone ziarna najpierw zanurza się w wodzie, co pozwala na łatwe uwolnienie kofeiny. Następnie, celem jej ekstrakcji używa się rozpuszczalnika. Nie ma jednak możliwości, by rozpuszczalnik pozostał w środku ziaren po ich wypaleniu. Po pierwsze, ziarna są dokładnie myte po kontakcie ze środkiem chemicznym. Po drugie, temperatury palenia są na tyle wysokie, iż doprowadzają do pozbycia się pozostałych śladów chemicznych. W końcu, kawa zawsze podlega ścisłej kontroli jakości, co gwarantuje bezpieczeństwo spożycia.

Dekofeinizacja CO2

inną metodą jest w pełni naturalna dekofeinizacja dwutlenkiem węgla. Kofeinę usuwa się z ziaren przy użyciu skroplonego gazu. Działa on jak swego rodzaju rozpuszczalnik i ekstrahuje cząsteczki kofeiny z kawy, nie naruszając przy tym żadnych innych. Następnie, dwutlenek węgla i kofeina są wypompowywane do innego pojemnika, a kofeina oddzielana od gazu, który może być wykorzystany ponownie. Oddzielona kofeina też ma swoje zastosowania w produkcji lekarstw, napojów energetycznych, itp. Jest to relatywnie nowa technika dekofeinizacji, co czyni ją również droższą – na jej użycie mogą sobie więc pozwolić tylko najwięksi producenci. Pozostawia ona subtelność smaku, jest przyjazna środowisku i efektywnie pozostawia nietkniętymi najlepsze cechy danych ziaren.

Swiss Water Process

Trzeci typ dekofeinizacji to usunięcie kofeiny przy użyciu wody i ekstraktu z zielonych ziaren. Nosi ona nazwę „Swiss”, ponieważ została opracowana w Szwajcarii. Zielone (niewypalone) ziarna zanurzane są w ciepłej wodzie, co powoduje rozpuszczenie kofeiny i niektórych cząsteczek odpowiedzialnych za smak. Uzyskany płyn (który zamienia się w wodę połączoną z tzw. Ekstraktem z zielonej kawy) jest następnie używany, by zanurzyć w nim inną partię ziaren: kofeina rozpuszcza się, a cenne cząsteczki smaku zostają wewnątrz nich (roztwór jest już bowiem nimi nasycony). Niemal całość (nawet 99%) kofeiny jest skutecznie usunięta przy użyciu tej metody, a smak pozostaje nietknięty. Niezwykle subtelny, złożony proces Swiss Water jest używany tylko do dekofeinizacji wysokiej jakości kaw specialty. Zawierająca kofeinę kawa specialty zawsze cechuje się niesamowitymi nutami smakowymi, więc zachowanie ich w procesie dekofeinizacji zawsze stanowi najważniejsze zadanie.

Kawy bezkofeinowe w asortymencie Przyjaciół Kawy

Wraz ze wzrostem popularności i popytu na odmiany bezkofeinowe, producenci na całym świecie starają się uwzględnić je w swojej gamie produktów. Przyjaciele Kawy przykładają do niej szczególną wagę, więc znajdziesz u nas wyłącznie kawy bezkofeinowe najwyższej jakości. Będziesz mieć też możliwość zachowania swoich dotychczasowych kawowych nawyków: kawa bezkofeinowa jest dostępna w wielu znanych każdemu formach: ziarnistej, zmielonej, w kapsułkach czy saszetkach.

Bezkofeinowa kawa ziarnista

Ci, którzy chcą cieszyć się smakiem kawy w pełni wiedzą, że ze wszystkich form, to bezkofeinowa kawa ziarnista oferuje najszerszą gamę smaków i aromatów. Niekwestionowanym ulubieńcem naszych klientów jest Colombia Decaf Excelso. Mająca swoje korzenie w słynnym kolumbijskim regionie Huila, jest ona obrabiana przy użyciu metody Swiss Water Process® – oznaczenie specialty zostało im nadane nie bez powodu. W skali jakości SCA, kawa ta uzyskała aż 81,5 na 100 możliwych punktów. Charakteryzują ją nuty czekolady i karmelu połączone z subtelną kwasowością przypominającą jabłka czy cytrusy.

Jeśli szukasz ziaren bezkofeinowych najwyższej jakości, rzuć okiem na „Della NotteCharles Liégeois, produkcji naszych przyjaciół ze znanej, belgijskiej palarni. Tę brazylijską odmianę o pełnym body charakteryzują nuty orzechowe, kakaowe z subtelnymi akcentami czerwonych owoców. Kofeinę usunięto z nich przy użyciu naturalnej metody z wykorzystaniem dwutlenku węgla.

Jeśli chcesz tylko zmniejszyć ilość przyjmowanej kofeiny (zamiast całkowicie z niej rezygnować), rozważ zakup „Fifty-Fifty”, wspaniałej mieszanki od Goat Story. Zawartość kofeiny zmniejszono o połową przez użycie dwóch typów kawy: kofeinowej i bezkofeinowej. Jeśli szukasz złotego środka pomiędzy kawą zwykłą, a bezkofeinową, oto on!

Bezkofeinowa kawa mielona

Jedną z najpopularniejszych bezkofeinowych kaw mielonych Przyjaciół Kawy jest „Discret DecaCharles Liégeois. Cechuje ją intensywny aromat, zbalansowany smak, więc spodoba się wszystkim fanom kawowej klasyki. Brazylijska kawa użyta w mieszance nadaje jej nut przypraw i prażonych płatków. Jest też alternatywa dla tych, którzy chcą być eko! Organiczna „Mano Mano Discret DécaCharles Liégeois. Obydwie dekofeinizowano z użyciem naturalnej metody opartej o CO2.

W naszym asortymencie znajdziecie też mieloną kawę bezkofeinową dedykowaną do kawiarek: jeśli ją posiadasz, lub planujesz jej zakup, rzuć okiem na „Perfetto Moka Decaf” firmy Bialetti. Ta w większości brazylijska mieszanka odznacza się delikatnym smakiem, przyjemnym aromatem i pełnym body.

Kapsułki bezkofeinowe

Jeśli jesteś miłośnikiem kapsułek, jest co świętować: popularność kapsułek z kawą bezkofeinową wzrasta, jest ich też coraz więcej do wyboru. Jeśli Charles Liégeois “Discret Deca” brzmi jak coś, czego chciałbyś spróbować, masz szczęście: ta kawa jest dostępna także w formie kapsułek! Dostępne są: Charles Liégeois „Discret Deca do urządzeń Dolce Gusto® i Charles Liégeois „Discret Deca kompatybilne z ekspresami Nespresso.

Entuzjaści Nespresso mogą chcieć spróbować najnowszych produktów w asortymencie naszych kapsułek bezkofeinowych: włoskiej „Cafe Barzini” i innowacyjnej „Verum”. Caffe Barzini „Decaf” to średnie body, pyszna kremowość, smaki owoców czerwonych i kakao. „Verum” natomiast oferuje dwa typy kapsułek bezkofeinowych: Verum Dely Beauty” wzbogacone o kolagen Verisol, AnaGain, selen, witaminy B3 i B8, o potwierdzonym naukowo pozytywnym wpływie na czystość skóry, wytrzymałość paznokci i zdrowe włosy. Verum „Dely Energize” zawiera natomiast ekstrakt z żeńszenia, alpinii i słony owsianej z dodatkiem witamin B2, B3, B8 i B12. Kto potrzebuje kofeiny, gdy można cieszyć się mieszanką wspaniałych superfoods?!

Saszetki z kawą bezkofeinową

Jeśli posiadasz ekspres na saszetki, Przyjaciele Kawy mają coś dla ciebie! Spróbuj Coffee Premium „Decaf”! Te saszetki są szczególnie aromatyczne: zawierają przyjemny aromat wanilii i przypraw. Przygotowany z nich napar jest lekki i delikatny. Kofeinę usunięto naturalną obróbką z użyciem dwutlenku węgla.

Z dumą oferujemy gamę pysznych, wysokiej jakości kaw bezkofeinowych. Smacznego!

Czytaj więcej