Kawowa TOP oferta

Dołącz do nas na przerwie na kawę w Ameryce Południowej!

 

Oprócz tego, że Ameryka Południowa produkuje większość kawy spożywanej na świecie, może poszczycić się również tym, że jej kawy należą do ulubionych na całym świecie. Nie ma co do tego wątpliwości: Kawa z Ameryki Południowej to prawdziwy klasyk wśród licznych odmian kawy pochodzących z całego świata.

 

  • Idealny dla tych, którzy lubią klasyczne smaki kawy
  • Bez kwasowości! (lub nie więcej niż subtelny posmak)
  • Nadaje się do różnych metod parzenia kawy

Smaki kawy z Ameryki Południowej

Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się zrównoważonym smakiem, kremową konsystencją i słodyczą. Często mówi się o nich, że są po prostu "kawowe"! W kawach tych doskonale rozwija się paleta klasycznych kawowych smaków, uwielbianych przez fanów tego napoju: są to nuty czekolady, karmelu i orzechów. Jeśli w tego typu kawach w ogóle spotkamy się z nutą kwasowości, to na pewno będzie ona subtelna i ledwo wyczuwalna. Wybierzmy się więc w podróż po smakach Ameryki Południowej, popijając kawę pochodzącą z różnych krajów tego pięknego regionu!

Kawy brazylijskie

Brazylia jest często nazywana "krainą kawy" - i to miano jest z pewnością zasłużone! Kraj ten jest największym na świecie producentem i eksporterem kawy. Tradycyjne smaki i aromaty brazylijskiej kawy są tym, co kusi fanów tego napoju do wielokrotnego zakupu. W końcu kto mógłby się oprzeć filiżance kawy o słodkim smaku mlecznej czekolady i żywych nutach orzechowych?

Kawy kolumbijskie

Kawa pochodząca z Kolumbii - sąsiada Brazylii - charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem i pełniejszym body. Dominują tu "ciemniejsze" nuty ciemnej czekolady, karmelu i likieru, a od czasu do czasu można też napotkać słodkie nuty suszonych owoców, a nawet niespodziewane nuty owoców tropikalnych. Przy okazji, jeśli masz ochotę spróbować kolumbijskiej kawy specialty, przygotuj się na niespodziankę: jej paleta smaków wymyka się wszelkim klasyfikacjom. Ale to czyni ją jeszcze bardziej interesującą, prawda?

Kawy peruwiańskie

Skarb peruwiańskiej kawy jest o wiele trudniejszy do zdobycia. W górach peruwiańskich Andów rośnie tylko niewielka ilość kawy, co czyni ją jeszcze bardziej ekscytującą dla prawdziwych fanów tego wyjątkowego napoju. Jej smak jest zrównoważony i słodki, a konsystencja wyjątkowo gładka. Wyraźnie wyczuwalne są nuty czekolady i miodu, a subtelne nuty cytrusów mogą zaskoczyć podniebienie.

Najczęściej zadawane pytania

DWciąż nie jesteś pewien, czy smak kawy z Ameryki Południowej jest czymś, co Ci się spodoba? Nie możesz się zdecydować, czy najpierw spróbować ziaren kawy brazylijskiej, kolumbijskiej czy peruwiańskiej? Zapoznaj się z najczęściej zadawanymi pytaniami dotyczącymi kawy z Ameryki Południowej - być może pomogą Ci one podjąć ostateczną decyzję.