Kawa specialty Guatemala La Hermosa
Zasmakuj kawy o pełnym body z doskonale zbalansowanymi owocowymi aromatami. Słodkie nuty moreli, mlecznej czekolady i karmelu świetnie sprawdzą się na poranną filiżankę, która doda Ci energii na cały dzień. Wypróbuj specjalną kawę Guatemala La Hermosa i ciesz się wysokiej jakości filiżanką kawy w domu.
ODMIANA
Caturra, Catuai, Pache
Te odmiany ziaren kawy Arabica są naturalnymi mutacjami, które na ogół dojrzewają szybciej. Ponadto są one bardziej odporne na złe warunki pogodowe i choroby. Catual to wysokowydajna roślina kawowa, podczas gdy Pache ma dość duże owoce kawowe, dzięki czemu obie kawy są w efekcie dają idealne połączenie.
PROCES
Mokry
Podczas mokrej obróbki ziarna kawy są oddzielane od jagód za pomocą wody. W rezultacie kawa ma bardzo czysty smak, ujawnia wyraźniej nuty owocowe. Podczas przetwarzania w ten sposób dominujące nuty smakowe są łatwiej wyczuwalne.
OCENA SCA
84/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
REGION
Acatenango
Na tym obszarze dominuje niższa temperatura, a bryza znad Oceanu Spokojnego przynosi ulgę po upałach Ameryki Środkowej. To w połączeniu z wyraźnymi porami roku pozwala na suszenie kawy na słońcu. Kawa Acatenango charakteryzuje się wyraźną kwasowością, wyraźnym aromatem, zbalansowanym body i czystym, trwałym finiszem.
WYSOKOŚĆ
1600-1800 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Średnie
Ziarna kawy są palone do poziomu, który wydobywa bogaty aromat wszystkich nut smakowych.
Zalecane metody parzenia
Aeropress na szybką filiżankę kawy
Dzięki wygodnej i kompaktowej konstrukcji to narzędzie do zaparzania idealnie sprawdzi się w każdej kuchni, w podróży, a nawet na biwaku. Przygotowuje od 1 do 3 filiżanek kawy w około minutę i jest proste w czyszczeniu. Brzmi jak idealne rozwiązanie, prawda?
French press dla całej Twojej rodziny
Jedna z najprostszych i najbardziej popularnych metod zaparzania kawy do wypróbowania przez Ciebie w domu. French Press odkrywa naturalne nuty smakowe tej wyjątkowej kawy specialty i pozwala poczuć jej mocny aromat.
Żeby uczynić przygotowywanie kawy jeszcze bardziej wyjątkowym, wypróbuj czajnik Hario, który pozwoli Ci poczuć się jak prawdziwy, profesjonalny barista w domu. Sugerujemy grube mielenie do tej metody zaparzania.
Półautomatyczny ekspres do kawy dla prawdziwego baristy
Półautomatyczne ekspresy do kawy to jeden z najlepszych sposobów parzenia kawy w domu, tak jak robi to prawdziwy barista w kawiarni. Pełna kontrola nad procesem przygotowania pozwoli Ci na personalizację i uzyskanie idealnej filiżanki kawy za każdym razem. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na klasyczne espresso, czy na słodkie espresso machiatto - efekt będzie doskonały. Jednocześnie półautomatyczne ekspresy do kawy są jak stylowa ozdoba wnętrza, którego pragnie każdy miłośnik kawy.
-
+Prezent
-
KWIETNIOWE HITY
-
0% raty
Ekspres kolbowy Lelit Bianca PL162T-EU V3 – z podwójnym bojlerem
Promocje i rabaty nie łączą się. Dostepność produktów graniczona. Promocja trwa do 28.09.2020.