Ekspresy do kawy kolbowe
-
Ekspres kolbowy Rocket Espresso Boxer A1 – jednogrupowy
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Evo Grey – szary
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Evo White – biały
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Lobster Red – czerwony
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy Rancilio Silvia – srebrny
Otrzymaj ofertę-
KWIETNIOWE HITY
-
NOWOŚĆ
Ręczny ekspres dźwigniowy Superkop Black – czarny, nieelektryczny
Wyprzedane-
NOWOŚĆ
Ręczny ekspres dźwigniowy Superkop White, nieelektryczny
Wyprzedane-
+Prezent
-
0% raty
Ekspres kolbowy Lelit Mara PL62W – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Gaggia New Classic Inox – stal szlachetna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Ascaso Dream One Chocolate Brown – brązowy
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres dźwigniowy La Pavoni Professional Lusso Wooden Handles
WyprzedaneEkspres kolbowy DeLonghi Dedica Arte EC 885.BG na saszetki ESE – beżowy
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Rocket Espresso Appartamento Black/Copper
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Victoria PL91T – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Grace PL81T – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres do kawy Lelit Anita PL042TEMD z młynkiem – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Kate PL82T z młynkiem – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Anna PL41TEM – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy DeLonghi EC 850.M – srebrny
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy DeLonghi EC 251.W – biały
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy De’Longhi Dedica Style EC 685.M ESE – szary
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Mara PL62S – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Anna PL41EM – stal nierdzewna
Wyprzedane-
PRODUKT UŻYWANY
-
24 miesiące gwarancji
-
0% raty
Używany ekspres kolbowy Lelit Mara PL62X – stal nierdzewna
Jak działa ekspres kolbowy do kawy?
Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – jak używać?
Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?
Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – czy warto kupić?
Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejZaktualizowaliśmy naszą politykę cookies (ciasteczek)Wybierz opcjęCiasteczka!!! Są zawsze przydatne, ale nie możemy ich używać bez Twojej zgody.Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, które zapewniają lepszą jakość przeglądania naszej strony, dostosowują pokazywane treści do Twoich potrzeb i pozwalają nam śledzić statystyki użytkowania strony. Więcej informacji o polityce plików cookies.