Ekspresy do kawy kolbowe
-
-
0% raty
Ręczny ekspres dźwigniowy Flair Espresso NEO – biały
Otrzymaj ofertę-
KWIETNIOWE HITY
-
0% raty
Ekspres kolbowy DeLonghi La Specialista Arte EC 9155.MB z młynkiem – czarny
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy La Pavoni Gran Caffè GCM – stal nierdzewna
Otrzymaj ofertęEkspres Rocket Appartamento White + młynek Faustino Appartamento White
Otrzymaj ofertęRocket Appartamento + młynek Eureka Mignon Silent Range Specialità 16cr
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Inox – stal szlachetna
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Polar White – biały
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Thunder Black – czarny
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia Viva Prestige RI8437/11 – srebrny
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy Krups Virtuoso XP442C11 – szaro-czarny
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco V22 Linea Classic S profesjonalny – 1GR
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco V22 Linea Classic S profesjonalny – dwugrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco Strada EP profesjonalny – jednogrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco Strada EE profesjonalny – dwugrupowy
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Grey RI9480/16 – szary
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy Gaggia New Classic Red – czerwony
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco GB5 S profesjonalny – dwugrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy ECM Puristika Cream – z pojedynczym bojlerem, stalowy
Otrzymaj ofertę-
0% raty
Ekspres kolbowy ECM Classika PID – z pojedynczym bojlerem, stal nierdzewna
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy ECM CASA V – z pojedynczym bojlerem, stal nierdzewna
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy La Marzocco GB5 S profesjonalny – trzygrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy ECM Elektronika Profi Due – dwugrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy ECM Compact HX-2 PID – dwugrupowy
Otrzymaj ofertęEkspres kolbowy Rocket Espresso Boxer A2 – dwugrupowy
Jak działa ekspres kolbowy do kawy?
Podstawowym napojem przygotowywanym w ekspresie kolbowym jest espresso, do czego używa gorącej wody pod ciśnieniem. Ekspres kolbowy posiada zbiornik na zimną wodę, element grzewczy, który doprowadza wodę do optymalnej temperatury parzenia (od 90°C do 96°C). Zmielona kawa jest umieszczana w portafiltrze, ubijana tamperem, potem zaś portafilter jest przymocowywany do grupy, przez którą przepływa gorąca woda. W ten sposób powstaje espresso.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – jak używać?
Główne zasady parzenia kawy w ekspresie kolbowym opierają się na proporcjach parzenia włoskiego espresso. Jeśli więc chcesz wiedzieć, czy przygotowane przez Ciebie espresso jest najwyższej klasy, oto kilka zasad: objętość tego napoju to 25 ml, którą przygotowuje się pod ciśnieniem 8-9 barów w 20-30 sekund. Te parametry są uważane za klasyczny wzór w świecie kawy. Jeśli zrobiłeś(-aś) wszystko prawidłowo, na powierzchni espresso pojawi się crema przypominająca z wyglądu tygrysie paski. Jako że espresso jest podstawą wszystkich innych napojów kawowych, gdy już nauczysz się jak je odpowiednio przyrządzać, możesz eksperymentować dalej. Pamiętaj, że kawa do espresso powinna być zmielona drobniej niż średnio i ciemniej palona, jednak zawsze możesz wejść w zakładkę Kawa do ekspresu kolbowego i skorzystać z już dobranej kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy czy automatyczny – jaki lepszy?
Obie opcje to ekspresy ciśnieniowe do kawy. Jednak już sama nazwa wskazuje na istotną różnicę między nimi. Podczas gdy ekspresy automatyczne potrafią zaparzyć latte za dotknięciem przycisku, prawdziwe, ręcznie parzone espresso wymaga pewnej wiedzy i zwrócenia uwagi na szczegóły (odpowiednie ciśnienie, umiejętności baristyczne, które trzeba opanować). To jednak czyni ciśnieniowe ekspresy kolbowe tak urzekającymi: nadają one procesowi parzenia kawy charakter niemal naukowy i przenoszą nas bezpośrednio do świata najwyższej jakości kawy.
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejEkspres kolbowy – czy warto kupić?
Jeśli kochasz proces parzenia kawy nawet bardziej niż samą kawę, to ekspres kolbowy do kawy jest właśnie dla Ciebie! Robiąc kawę za pomocą tego typu ekspresu, masz swobodę improwizacji i eksperymentowania. Aby jednak zrobić idealną kawę, będziesz musiał włożyć w to trochę wysiłku - zapoznać się z parametrami niezbędnymi do zaparzenia kawy, znaleźć odpowiedni stopień zmielenia ziaren i sprawdzić swoje umiejętności poprzez odpowiednie jej zaparzenie. Jeśli więc chcesz spędzić więcej niż kilka minut na robieniu kawy, wybierz kategorię ekspresów espresso (ręcznych).
Czy ten komentarz jest przydatny?Czytaj więcej Czytaj dalejZaktualizowaliśmy naszą politykę cookies (ciasteczek)Wybierz opcjęCiasteczka!!! Są zawsze przydatne, ale nie możemy ich używać bez Twojej zgody.Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, które zapewniają lepszą jakość przeglądania naszej strony, dostosowują pokazywane treści do Twoich potrzeb i pozwalają nam śledzić statystyki użytkowania strony. Więcej informacji o polityce plików cookies.
-