OFERTA SPECJALNA
OFERTA SPECJALNA |
Do -40% na kawę ziarnistą CAPRISETTE Belgique
Kupuj WIĘCEJ - oszczędzaj WIĘCEJ
O ziarnach kawy CAPRISETTE Belgique
Poznaj jeden z bestsellerów Przyjaciół Kawy! Wypalana w Belgii mieszanka brazylijskich i honduraskich ziaren kawy wyróżnia się intensywnym aromatem i pełnym body. Po zaparzeniu wypełnia pomieszczenie kuszącymi zapachami ciemnej czekolady, słodkiego karmelu i rozkosznego toffi.
POCHODZENIE: Brazylia, Honduras
RODZAJ KAWY: Mieszanka (80% arabika / 20% robusty)
STOPIEŃ PALENIA: Średni jasny
PALETA SMAKÓW: Ciemna czekolada, karmel, toffi
AROMAT ●●●●●●●●○○
INTENSYWNOŚĆ ●●●●●●●○○○
OWOCOWOŚĆ ●●●○○○○○○○
Najczęściej zadawane pytania
Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy zakup zestawu kaw jest naprawdę opłacalny, nasze odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania mogą pomóc Ci podjąć decyzję.
Kupno zestawu kaw pozwoli Ci kupić więcej kawy za niższą cenę i cieszyć się nią dłużej.
W przeciwieństwie do większości produktów spożywczych, kawa nie traci terminu przydatności do spożycia. Jednak producenci zazwyczaj podają taką datę - do tego momentu kawa zachowuje w pełni swój aromat i smak. Zwykle jest to okres od 12 do 18 miesięcy od daty palenia.
Kawa powinna być przechowywana w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Dobrym pomysłem jest również używanie specjalnych próżniowych pojemników na kawę - ochronią one kawę przed działaniem słońca, wilgoci i powietrza, dzięki czemu dłużej zachowa świeżość.
Wszystko zależy od tego, jaką porcję kawy użyjesz podczas parzenia jednej filiżanki. Ogólnie rzecz biorąc, do przygotowania jednej porcji potrzeba około 10 g kawy. W związku z tym 1 kg ziaren pozwala na zaparzenie około 100 porcji. Jeśli masz tendencję do używania podwójnej porcji kawy w swoich napojach, zmniejsz tę liczbę o połowę.
Wybierając kawę, weź pod uwagę następujące kwestie:
1. Rodzaj kawy. Jeśli szukasz subtelnych smaków, wybierz mieszanki 100% arabica. Jeśli jesteś fanem intensywnych smaków, wybieraj mieszanki arabica i robusta. Jeśli szukasz naprawdę wyjątkowych, smakowych doznań, powinieneś koniecznie spróbować kawy single-origin.
2. Region uprawy kawy. Jeśli najbardziej lubisz tradycyjne smaki kawy, to najprawdopodobniej najbardziej odpowiadają Ci odmiany południowoamerykańskie lub azjatyckie. Miłośnicy owocowych, jagodowych i egzotycznych nut nie zawiodą się na kawach pochodzących z Afryki i Ameryki Środkowej.
3. Metoda przetwarzania. Jeśli zdecydowałeś się na zakup kawy single-origin, nie zapomnij wziąć pod uwagę metody jej obróbki: kawa poddana obróbce na sucho jest słodsza i bardziej soczysta, natomiast metoda płukania nadaje ziarnom owocowy charakter, i czystość smaku.
4. Stopień palenia. Im ciemniejsze palenie ziaren, tym bardziej ich smak zbliża się do klasycznego włoskiego stylu kawy, który charakteryzuje się intensywnością i goryczą. Im jaśniejsze palenie, tym więcej owocowych, jagodowych nut.
5. Nuty smakowe. Wybór kawy na podstawie dominujących nut smakowych i opisu smaku jest prawdopodobnie najłatwiejszym sposobem na podjęcie decyzji. Która kombinacja brzmi dla Ciebie w tej chwili bardziej kusząco: czekolada, kakao i karmel, czy jagody, czarna porzeczka i wanilia?
Kawa ziarnista Caprisette Royale, 1 kg
Kawa ziarnista specialty Brazil Santa Luzia, 1 kg
Kawa ziarnista Parallel 17, 1 kg
Kawa ziarnista Parallel 12, 1 kg
Kawa ziarnista Parallel 36, 1 kg
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies, które zapewniają lepszą jakość przeglądania naszej strony, dostosowują pokazywane treści do Twoich potrzeb i pozwalają nam śledzić statystyki użytkowania strony. Więcej informacji o polityce plików cookies.