Kawa specialty Brazil Santa Luzia
Spróbuj prawdziwej brazylijskiej kawy
Charakterystyka kawy
Mleczna czekolada, Karmel, Owoce
Kawa ta, pochodząca z wyjątkowej plantacji kawy specialty Fazenda Santa Luzia (Brazylia), z pewnością zachwyci miłośników klasycznych nut smakowych. W jej zrównoważonym smaku przeplatają się słodkie nuty mlecznej czekolady i karmelu, a subtelny aromat dojrzałych owoców sprawia, że napój jest wyjątkowo orzeźwiający.
KRAJ: | Brazylia | |
REGION: | Cerrado Mineiro, Minas Gerais | |
PLANTACJA: | Fazenda Santa Luzia | |
WYSOKOŚĆ: | 1200 m | |
ODMIANA: | Red Catuai | |
PROCES: | Naturalny | |
STOPIEŃ PALENIA: | Średni | |
ILOŚC PUNKTÓW SCAA: | 84 punkty na 100 |
Wypróbuj te metody parzenia kawy
Chemex
Ten wyjątkowo atrakcyjny ekspres do kawy (który, nawiasem mówiąc, można znaleźć nawet w nowojorskim Museum of Modern Art!) pozwoli Ci zaparzyć niezwykle pyszną kawę dla siebie i przyjaciela, a także dla całego tłumu gości. Przygotowanie Brazil Santa Luzia w ten sposób pozwoli Ci doświadczyć jej delikatnego, orzeźwiającego i słodkiego charakteru, a także subtelnych nut czekolady i suszonych owoców (zwłaszcza śliwek!).
Jak jej używać?
- Włóż papierowy filtr (grubsza część filtra powinna być dociśnięta do szyjki ekspresu)
- Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
- Zmielić kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsypać ją do filtra.
- Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
- Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
- Powoli wlać resztę wody
Hario V60
Pomimo tego, że to japońskie narzędzie do parzenia kawy jest niezwykle proste, jest również w stanie przygotować niezwykle pyszną kawę - nie wspominając już o tym, że możesz umieścić V60 prosto na swojej filiżance! Dzięki cieńszym filtrom (w porównaniu do tych z Chemexa), przygotowana kawa jest gęstsza i ma bardziej intensywny smak. Zaparzona w ten sposób Brazil Santa Luzia ma "cięższe body", a jej czekoladowe nuty stają się jeszcze bardziej wyraziste.
Jak jej używać?
- Włóż papierowy filtr
- Zwilż filtr wodą - pomoże Ci to pozbyć się papierowego posmaku
- Zmiel kawę grubiej (w proporcji 60 g kawy na 1 l wody) i wsyp ją do filtra.
- Rozpocząć pierwszy etap parzenia: zalać kawę wodą (użyć dwa razy więcej wody niż jest kawy)
- Odczekać 40 sekund, a następnie delikatnie zamieszać kawę
- Powoli wlać resztę wody
Automatyczny ekspres do kawy
Myślisz, że kawa specialty musi być przygotowywana w specjalistycznym urządzeniu do parzenia kawy? No właśnie, tu się mylisz! Smak takiej kawy doskonale wydobywają automatyczne ekspresy do kawy. Ta brazylijska odmiana jest szczególnie dobrze przystosowana do takiego sposobu parzenia: w przygotowanej filiżance ujawniają się kuszące nuty mlecznej czekolady, karmelu i owoców.
Jak ją stosować?
Mimo że korzystanie z automatycznego ekspresu do kawy jest niezwykle proste (wystarczy nacisnąć przycisk!), możemy udzielić Ci kilku rad, jak sprawić, by Twoja kawa była jeszcze smaczniejsza:
- Jeśli lubisz subtelne smaki, zmiel ziarna bardziej grubo
- Miłośnicy mocnej kawy powinni spróbować drobno zmielonych ziaren
- Jeśli lubisz smak owocowych nut w swojej kawie, zalecamy wybór niższej temperatury kawy
- Ci, którzy lubią gorzkie, czekoladowe nuty, powinni wybrać wyższą temperaturę kawy.
-
MAJOWE HITY
-
0% raty
Ekspres do kawy Nivona CafeRomatica NICR 930 – tytanowy
Czy chciałbyś spróbować także innych kaw?
-
Nowe opakowanie
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 1 kg
-
Nowe opakowanie
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Burtukaana, 250 g
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 1 kg
Kawa specialty to kawa jednogatunkowa, której certyfikowani eksperci Specialty Coffee Association (SCA) przyznali więcej niż 80 punktów na 100 możliwych. W pierwszej kolejności oceniany jest wygląd niepalonych ziaren, a następnie cechy smaku i aromatu przygotowanej kawy. Mówiąc wprost, etykietę kawy specialty otrzymują jedne z najlepszych kaw na świecie.
Kawa specialty to kawa jednogatunkowa o wyjątkowo wysokiej jakości (powyżej 80 punktów przyznawanych przez SCA), podczas gdy mieszanka kawowa składa się z ziaren kilku odmian kawy, pochodzących zazwyczaj z kilku różnych regionów (może ich być nawet 5, a nawet więcej!). Kawa specialty charakteryzuje się szczególnie wyrazistymi nutami smakowymi, a także głębią i intensywnością smaku. Smak mieszanek nie jest tak wyrazisty, a niuanse ich smaku mają bardziej ogólny charakter.
Tylko 10 procent całkowitej ilości kawy produkowanej na świecie jest uznawana za kawę specjalną. Wydajność takich ziaren nigdy nie jest stabilna: różne warunki klimatyczne dają różne ilości kawy, która charakteryzuje się odmiennym smakiem. Może się zdarzyć, że na początku tego roku, w jednym z osiedli kawowych w dalekiej Brazylii, zebrano wyjątkowo małą ilość wyjątkowej kawy, która zostanie wysoko oceniona przez SCA. Oczywiście niska podaż i wysoki popyt na taką kawę spowoduje, że jej cena będzie wyższa niż innych odmian kawy.
Kawa specialty może być parzona na wiele sposobów - każdy z nich odsłoni inną stronę jej palety smakowej. Eksperymentujcie i pozwólcie się zaskoczyć! Przy okazji nie zapomnijcie zwrócić uwagi na stopień palenia wybranej przez Was kawy: ziarna o jaśniejszym stopniu palenia lepiej nadają się do metody pour-over lub drip brew, natomiast kawa o ciemniejszym stopniu palenia jest najlepsza do przygotowania w ekspresie do kawy espresso lub moka pot.
Kawa specialty pozwoli Ci doświadczyć wielu żywych nut smakowych - od jagód po owoce marakuji czy kiwi. Czasami można się nawet zastanawiać: "Czy to naprawdę jest kawa?". Każda odmiana kawy specialty zabierze Cię w wyjątkową podróż smakową. Zapraszamy Cię do podróżowania razem z nami!